Skocz do zawartości

Konkursy - darowizny itd - od strony prawnej

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na początek napiszę, iż konkurs który organizuje nie ma nic wspólnego z jakimś losowaniem czy tego typu rzeczami. Wyczytałem tu na forum, ze jesli zwyciezcę konkursu wyłaniałoby się losowo, to trzeba do tego papierki, jakieś komisje - że wszystko jest OK.

W moim wypadku sprawa jest jasna. Planuję organizacje turnieju gier komputerowych. Taki mini tournament, kiedys sam grałem w klanach różnych i jakoś sentyment pozostał.

Nagrody rzeczowe będą. Pula nagród na oko myślę około 500zł wyniesie.

Nagrodę otrzymają najlepsi gracze, którzy zajmą najwyższe miejsce w tournamencie. Sprawa więc jasna.

Teraz mam pytanie: Co , czy w ogóle muszę coś robić, kiedy organizuję taki konkurs? Z pewnością wręczanie nagrody będzie traktowane jako darowizna, ale o ile mnie pamięć nie myli do jakiejś tam kwoty jest jakaś ulga, czy po prostu nie płaci się za darowiznę podatku. Wiecie coś o tym? Maksymalna wartość nagrody rzeczowej, którą otrzyma dany gracz nie przekroczy 100pln jakby co.

Chciałbym być jak to się mówi "czysty", zrobić ten turniej jak najbardziej OK. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii, piszcie, chętnie wysłucham Waszego zdania.

Ewentualnie udam się do jakiegoś prawnika, a bardziej jakiegoś doradcy podatkowego czy coś.

Czekam na komentarze,

pozdrawiam.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności