Skocz do zawartości

Przyrost i rozkład linków (?)

witko2006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam docelową stronę ,którą zaczynam pozycjonować na long tail (około 250 fraz - ponad 400 podstron).

Przyjąłem taktykę ,iż stronę docelową dodam do jakiś mocniejszych katalogów. I teraz pytanie:

- czytałem ,że nową domenę najlepiej dodawać tak np. 5-10 linków dziennie. A co jeżeli chciałbym pozycjonować jeszcze podstrony? To każdego następnego dnia przechodzić na inną podstronę czy mogę zrobić tak ,iż jednego dnia na główną dam 10 linków a na każdą z podstron dam po 3 linki?

- zaplecze ,które wpadło w filtr może zaszkodzić stronie docelowej?

- dużo może zostać wzmocnione zaplecze tematyczne poprzez dopalanie go SWL'em?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

To każdego następnego dnia przechodzić na inną podstronę czy mogę zrobić tak ,iż jednego dnia na główną dam 10 linków a na każdą z podstron dam po 3 linki?J

Jeżeli chcesz zastosować szerokie pozycjonowanie metodą long tail zacznij powoli stopniowo, z czasem zwiększając ilość i jakość linków do wszystkich podstron serwisu jeżeli oczywiście jest to świeża domena, jeżeli nie to od dużej ilości linków do podstron głowa cię nie rozboli.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

- czytałem ,że nową domenę najlepiej dodawać tak np. 5-10 linków dziennie. A co jeżeli chciałbym pozycjonować jeszcze podstrony? To każdego następnego dnia przechodzić na inną podstronę czy mogę zrobić tak ,iż jednego dnia na główną dam 10 linków a na każdą z podstron dam po 3 linki?

dziennie możesz dodawać linków ile Ci sie podoba 1 czy 100 - nie ma znaczenia

- zaplecze ,które wpadło w filtr może zaszkodzić stronie docelowej?

nie

- dużo może zostać wzmocnione zaplecze tematyczne poprzez dopalanie go SWL'em?

bardzo dużo

ps. do szerokiego pozycjonowania SWL nadaje sie idealnie

Marketing internetowy dla firm

Co do tych 100 linków na świeżą domenę - jeżeli bym dodawał REGULARNIE taką ilość linków to czy złapałbym filtr?

Czytałem gdzieś w jakimś temacie ,iż nie ważne czy to będzie 10 linków czy 50 - ważne ,żeby dodawać regularnie. W innym przypadku nawet niewielka suma może spowodować filtr. Jest to prawda?

Wiem ,że tego się do końca nie da przewidzieć - ale zapewne już mieliście trochę styczności z takimi sytuacjami.

Wyobraź sobie jak wygląda linkowanie naturalne (czyli bez twojej interwencji). Do nowej strony dziś ktoś doda link, jutro nie. Im strona popularniejsza tym przyrost linków do twojej strony jest oczywiście większy, ale również może być losowy. Ja jestem gorącym przeciwnikiem SWL-i, gdyż zjadają wartość strony i uzależniają od ciągłego wykupywania punktów lub ich generowania na setkach stron www. Nagła śmierć SWL-a na twojej stronie automatycznie powoduje to że dostajesz filtra (o ile go wcześniej nie dostałeś za samo go używanie) pomijając fakt że samo generowanie rotacyjnych linków zabiera/zabija ci wartość strony dla algorytmu wyszukiwarki. Jeżeli już korzystać z wygodnego SWLa to takiego który generuje „stale” linki, najlepiej na zapleczu i mając doświadczenie. Co spowoduje okresowy skok do pierwszej site wyników i szybkiej indeksują się podstrony.

Pozdro

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Dzięki za odpowiedzi.

Spróbuję zrobić z 50 stron zapleczowych postawionych na WP i będę linkować po parę linków do każdej z podstron, z tendencją wzrostową wraz z czasem.

Oby się to nie skończyło filtrem :P

Przydadzą się też kilka linków ze źródeł z autorytetem (zaplecze swoją drogą). Co z tego, jak będziesz miał stronę 100% tematyczną jak nie będziesz miał autorytetu żeby tę tematyczność wykorzystać.

A oto moja stopa - druga sie zgubiła ...

Spróbuję zrobić z 50 stron zapleczowych postawionych na WP...

Sugeruję jednak zróżnicować zaplecze, jest naprawdę mnóstwo możliwości od prostych html, przez katalogi, wp, joomle, po różnego rodzaju cms'y. No i postaraj się nie stawiać wszystkiego na 1 IP. Nie, że każda strona musi być na innym ale kilka(naście) IP na 50 stron to należy rozłożyć. Ma to wiele plusów.

Xann - zapewne masz rację , ale najlepiej będzie jak każdy dojdzie do tego sam poprzez testy etc. Bo przecież jak by nie patrzeć - Google nie wydało jakiegoś oficjalnego komunikatu dt. interpretacji "naturalnego linkowania" przez algorytm więc każdy z nas może sobie interpretować pojęcie "naturalnego linkowania" na wiele różnych sposobów.

Jeden jest bliżej prawdy, drugi nie.

Nie mam doświadczenia więc nawet nie będę rozpoczynał dyskusji na ten temat bo ja tu jestem tylko pionkiem :)

@ Zaplecze chciałem postawić na jakimś hostingu SEO typu lokoz.info - jakieś opinie? (tematu o tej firmie nie znalazłem - [z opiniami])

@ Jeżeli strona zapleczowa znajduje się w filtrze to czy link wychodzący ma mniejszą moc niż link na stronie bez filtra? (zakładając ,że wiek,BL, content i inne czynniki są takie same na obu stronach)

@ Mam nową stronkę - unikalny content itp - nie wygląda na MFA (i rzeczywiście nim nie jest) - Czy mogę ją pozycjonować i jednocześnie wyświetlać reklamy adsense? Jest jakieś ryzyko bana?

Pozdrawiam

Jeżeli strona zapleczowa znajduje się w filtrze to czy link wychodzący ma mniejszą moc niż link na stronie bez filtra? (zakładając ,że wiek,BL, content i inne czynniki są takie same na obu stronach)

strona będąca w filtrze daje ułamek mocy tego co da Ci porządna strona - zwróć uwagę na inne aspekty przydatności linków niż tylko podniesienie wyników w serpach - link ma pełnić funkcję reklamy, z innych serwisów mają wchodzić na Twój za pomocą tego linka, on nie ma być umieszczony tak bez celu. linki powinno umieszczać się tam, gdzie na stronie jest ruch, a nie gdzie wyższy PR i ilość BL.

Mam nową stronkę - unikalny content itp - nie wygląda na MFA (i rzeczywiście nim nie jest) - Czy mogę ją pozycjonować i jednocześnie wyświetlać reklamy adsense? Jest jakieś ryzyko bana?

Googlas nie zakazał pozycjonowania, więc ryzyka nie ma, pod warunkiem, że strona jest naprawdę wartościowa merytorycznie. Za swl też Bana nie dostaniesz, co najwyżej filtr, albo inną karę od wyszukiwarki :D

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności