Skocz do zawartości

Jak zidentyfikować spamera mając IP?

Graduatte

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na forum przypadek spamowania, za którym stoi jednak nie osoba fizyczna, lecz firma - najprawdopodobniej jakaś krakowska agencja.

Promują jakiś festiwal zakładając kilka kont i tworząc sztuczną dyskusję, oczywiście zachwalając przy okazji pomysł powstania tego festiwalu.

Skontaktowałem się z organizatorami tego festiwalu i dałem do zrozumienia, że ten proceder został wykryty i nie życzę sobie takiej manipulacji. Account manager poprosił jedynie o nazwę forum i linki do tematów, aby spojrzeć na posty. Informacje przekazałem, od tego momentu cisza, a dzisiaj doszedł kolejny post z kolejnego konta.

Wiem, że to niby pierdoła i powinienem się może zająć ważniejszymi sprawami, ale nie jest to pierwszy taki przypadek i chcę z tym powalczyć.

Wszystkie posty 4 różnych użytkowników pochodzą z tego samego IP i teraz pytanie - czy można mając to IP uzyskać za pomocą jakiegoś narzędzia więcej informacji o komputerze, do którego jest ono przypisane? Bo jeśli jest to łącze zarejestrowane na firmę, to może są jakieś dostępne informacje?

Na razie wiem tylko, że to IP krakowskie (w tym mieście odbywa się tez festiwal).

Raczej to walka z wiatrakami, tym pewnie się zajmuje wyspecjalizowana firma od marketingu szeptanego.

Nadchodzą czasy weryfikacji użytkowników tak jak allegro (poczta), a może powstaną wyspecjalizowane bazy danych do weryfikacji danych. To że się dowiesz kto za tym stoi i tak niczego nie zmieni.

nihil fit sine causa

No niestety, tylko ISP... Dobra, to usuwam wszystko, co utworzyli i banuję towarzystwo.

A organizatorem festiwalu ("VirNick") jest firma DATA Public Relations. Osoba kontaktowa jakoś nie zwala winy na 'podwykonawcę', tylko zamilkła, więc podejrzewam, że sami sobie tak promują festiwal.

Tak, czy inaczej, dzięki za pomoc :)

Do sprawdzania danych IP polecam https://www.db.ripe.net/whois. Polecam też sprawdzić w jaki adres domenowy rozwija się ten IP, możesz też sprawdzić trasę pakietów (tracert).

Jeżeli nic nie pomoże, to polecam skuteczną metodę (przynajmniej na pokemony) - usunąć posty i dodać do htaccess:

order allow,deny
deny from 1.2.3.4
allow from all

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności