Skocz do zawartości

Sposoby zmniejszenia transferu

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tędy

(informacją o źle ustawionym zegarze na serwerze się nie przejmuj)

dla obrazków mod_expires - żeby kesze wiedziały, że przez jakiś czas mogą to trzymać (szkoda, że confa nie możesz ruszyć)

dla stron - masz na siłę ustawione, żeby się nie buforowało, poza tym mod_rewrite troszkę pomoże - squid (takie pspolite proxy) ma standardowo ustawione, żeby nie buforować jeśli jest znak zapytania w adresie (jeszcze większa szkoda, że confa nie możesz ruszyć). I do tego phpsessid - pomijam, że w urlu jest zbędne (ustawiane jest i tak w ciastku), ale gdyby w ciastku też nie było to kesze mogły by to zapisywać bez żadnych wątpliwości.

Polecam cachować zapytania do bazy danych - ale po co ?

MYSQL mam genialne mechanizmy cachowania wbudowane wewnąrz siebie i niewiele jesteśmy w stanie polepszyć. Przy malutkich bazach rzędu 10 - 30 000 rekordów czasy wyszukiwani awogóle są pomijalnie małe. Chyba, że szukamy po nizaidexowanych polach, albo piramy się przy LIKE '%cośtam%'. Chociaż ostatni test powalił mnie na nogi.

Zrboiłem bazę testową 70 000 rekoródów - założyłem wyszukiwanie pełnotekstowe i ziut małem wyniki po 0,05 - 0.2 sekund. Potem dla jaj spróbowałem "nieekologocznym" LIKE "%%" - wynik był podobny. Oczywiście te dwa typy wyszukiwania się różnia, ale obydwa dziłały rewelacyjnie szybko na zwykłaych komercyjnych kontach.

Polecam cachować zapytania do bazy danych - ale po co ?
i ziut małem wyniki po 0,05 - 0.2 sekund

OK, jeżeli będziesz obsługiwał np 500-1000 userów na dobe to można się zgodzić, że "po co" (aczkolwiek i tak polecam), a co jeżeli będziesz obsługiwał paredziesiąt tysięcy uników na dobe ? Wtedy chyba nie powiesz, że po co ?

Zasada wydaje się być prosta:

1. po co czekać na wyniki po 3 sekundy jak można szybciej je uzyskać.

2. po co obciążać dyski

Tak samo można by powiedzieć po co odciążyć parser PHP od kodu HTML ?

Lżej dla parsera, szybciejsza odpowiedz 8)

To samo tyczy się wykonywania zapytań do bazy danych jeżeli chcemy wyciągnąć tylko jedną daną, spotyka się takie pytanie

SELECT * FROM tabela

a nie prościej i lepiej zadać takie

SELECT pole FROM tabela

I jedno i druge zapytanie jest prawidłowe i działa lecz jeżeli chcemy tylko z jednego pola wyciągać dane to po co "latać" po wszystkich polach ?

Pozdrawiam

Napisałeś:

2. po co obciążać dyski

a jak niby chiałbyś w PHP buforować wyniki zapytań SQL'a, żeby nie obciążac dysków ? - po za tym po to się ogranicza wielkości baz danych, żeby całe mieściły się w pamięci komputera.

PO ZA TYM NIC nie da buforowanie zapytań (a w zasadzie odpowiedzi !) w samym PHP bo mechanizm buforowania MYSQL'a jest WYDAJNIEJSZY dla dużej ilości zapytań (chyba, że baza danych jest nieumiejętnie skonfigurowana)

Może myślałeś o buforowaniu html'a - co jest banalne i faktycznie nieprzeciętnie wydajne - jeżeli chodzi o ograniczenie zapytań do Mysql i prasowania.

Musimy też sobie zdać sprawę z wydajności dzisiejszych komputerów - to o czym piszemy było bardzo ważne parę lat temu. Dzisiaj pomimo, że PHP jako język programowania jest dosyć niewydajny, prędkość dzisiejszych PC-tów doprowadza do tego, że praktycznie czystym kodem trudno jest jakoś zauważalnie spowolnić działanie strony!.

Owszem zdaża się przy korzystaniu z rozwiązań free przy których każdy dokłada swoje 3 grosze, że ilośc nipotrzebnie wykonaych opracji tysiąckrotnie przekracza to co trzeba i wtedy czuć opóźnienie :(.

Lepiej skupić się więc na samej optymalizacji zapytań i kodu.

Przykład - zwykły serwis, zwykłe bazy danych, zwykły "tani" hosting - 50 zapytań mysql przy otwarciu strony głównej w tym kilka INSERTÓW (statystki :-) - www.pinia.pl i na dole ostatnia informacja po linkach to czas wykonania skryptów wraz z zapytaniami SQL.

A trzeba pamiętać, że nie jestem sam na tym koputerze :-).

oznacza to, że żeby stale blokować wydajność komputera u providera - potrzebowałbym (policzyłem) transferu rzędu 1 000 GB miesięcznie.

PO ZA TYM NIC nie da buforowanie zapytań

Najwyraźniej mnie nie zrozumiałeś ponieważ ja nie mówiłem o buforowaniu lecz o cachowaniu zapytań do bazy, a to przecież całkowicie co innego

Musimy też sobie zdać sprawę z wydajności dzisiejszych komputerów - to o czym piszemy było bardzo ważne parę lat temu.
praktycznie czystym kodem trudno jest jakoś zauważalnie spowolnić działanie strony!.

No powiedziałbym coś innego :cry: Niestety jedna z firm, która świadczy usługi hostingowe jak zaczynała to ładnie konta u nich pracowały, teraz jak mają pare tysięcy kont pozakładane (z tego co się orientuję) to maszyny już nie dają rady :cry: i podejżewam, że jakby wszyscy użytkowinicy poprawnym językiem się pozługiwali (poprawny = zoptymalizowany) to napewno efekt byłby widoczny dla wszystkich userów mających tam konta.

Czyli podtrzymuję to co wcześniej:

Jak jesteś sam na maszynie to możesz szaleć z buforowaniem, zapytaniami i co tam się tylko podoba ale jak już jest większy ruch to niestety takie (wydawać by się mogło pierdółki jak zapytania itd) muszą być odpowiednio napisane i zoptymalizowane bo inaczej mulimy całą maszyne :cry:

Panowie, topic jest o ograniczeniu transferu na zewnatrz serwera i być może cachowanie zapytań do bazy jest przydatne ale w tym wypadku nic nie da.

Polecam cachować zapytania do bazy danych, jeżeli chodzi o grafike to pierwszy raz się z tym spotkałem, w zasadzie nie miało by to najmniejszego sensu

jesli chodzi o temat topicu to miałoby i to jak najbardziej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności