Skocz do zawartości

OOP -> update, insert i delete

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Projektowanie obiektowe to coś więcej niż napisanie klasy i utworzenie jest instancji, a stosowanie wzorców projektowych ma sens jeśli naprawdę rozumiemy o co w tym chodzi, bo bez nich też da się pisać w pełni działającą aplikację.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zgadzam się z Tobą, miałem okazje już zobaczyć aplikacje w OOP, bardzo dobrze działające bez użycia wzorców projektowych. Wiesz Mion, na chwile obecną jestem początkujący, jeżeli chodzi o OOP, a więc do całkowitego poznania programowania obiektowego, jest jeszcze długa droga, przez którą mam zamiar przebrnąć, zawsze to jakieś większe szanse na lepszą pracę.

Już na samym początku zauważyłem duże plusy programowania obiektowego, choćby przy stosowaniu samych klas, które można wykorzystywać wielokrotnie do różnych projektów, co w pisaniu strukturalnym jest bardzo utrudnione.

Zrezygnuj z pisania nakładki na mysqli, wykorzystaj PDO.

A jakie metody ma mieć? takie jakie będą potrzebne Tobie i ułatwią Ci pracę.

3 grosze..

1) dla malych serwisow z malym obciazeniem mozna PDO a do duzych radze zapoznac sie z testami wydajnosciowymi PDO bo nie jeden juz sie zdziwil jak zobaczyl porownanie z szybkim mysqli

2) BTW mysqli rowniez jest dostepne w OOP, proceduralna czesc to wlasciwie dodatek

a pisanie wlasnego wrapper abstrakcji do OOP mysqli ma sens jak wiesz dlaczego to robic

3) dyskusji i opinii o wzorach do DB jest jak szyszek w lesie, osobiscie w ogole mi observer nie pasuje i go nie stosuje, warstwe abstrakcji wyboru DB rozwiazuje przez wzorzec factory a kontrole instancji danej bazy przez zmodyfikowany singleton

to tyle w temacie..

zasada jest jedna na poczatek pisac cokolwiek zeby dzialalo, potem sie uczyc i poprawiac, optymalizowac bo bedzie co:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności