Skocz do zawartości

Poprawność W3C

maly_pirat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, walidor W3C pokazuje że strona jest OK, jednak posiada jeden błąd... (?)

Otóż, na stronie mam kodowanie UTF-8

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Tekst wyświetla mi się prawidłowo, żadnych krzaków, itp, jednak W3C zwrócił mi taki komunikat:

Using Direct Input mode: UTF-8 character encoding assumed

Unlike the “by URI” and “by File Upload” modes, the “Direct Input” mode of the validator provides validated content in the form of characters pasted or typed in the validator's form field. This will automatically make the data UTF-8, and therefore the validator does not need to determine the character encoding of your document, and will ignore any charset information specified.

If you notice a discrepancy in detected character encoding between the the “Direct Input” mode and other validator modes, this is likely to be the reason. It is neither a bug in the validator, nor in your document.

O co chodzi? o kodowanie?

wg mnie to albo nie znasz angielskiego, albo ci się nie chciało tego czytać do końca.

w skrócietekst oznacza, że walidator nie sprawdza poprawności kodowania znaków. chyba chodzi o to, że jeślibyś ustawił kodowanie na chińskie i w ten sposób strona wypluwała krzaki, to walidator by nie odniósł się do tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności