Skocz do zawartości

Porównywarki cen, aukcje, pasaże a problem z duplicate content.

norek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Zauwazylem ze porownywarki cen sciagaja sobie z mojego sklepu caly opis. Co chwila zagladaja tam roboty wiec jestem pewien ze tresc na tych stronach robot znajdzie szybciej anizeli u mnie. Pytanie. Czy to jest problem i czy google np nie bedzie traktowalo mnie jak kolejnej kopii tresci czy jak to działa bo moze czegos nie wiem ?

to jest problem

strony porownywarek sa promowane i to strasznie mocno - na wiele fraz jest w TOP 10, prowadzi do nich masa linkow, wiec maly sklepik moze miec powazne klopoty przez DC

Ok jakas metoda na to Moze najpierw poczekac z dodaniem produktow a potem dopiero powlaczac sie do sieci sklepow ? A co zrobic jak sie doda nowe produkty ? Moze jest na to jakis myk ?

myk jest jeden - strona z Twoja oferta musi byc mocniejsza, niz strona, na ktorej to wyladuje w porownywarkach

jedyne co mi przychodzi do glowy, to wstrzymac sie kilka tygodni z dodawaniem do porownywarek, jak porzadnie zaindeksuje tresc na stronie sklepu, wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo, ze porownywarka oberwie za DC

gdzie zaindeksuje pierwszy wpis

Porównywarki pobierają dane co jakiś czas. Nie są odświezane w czasie rzeczywistym. Do tego czasu można pingować nowe podstrony z produktami, a z pewnością produkt w sklepie będzie szybciej zaindeksowany niż w porównywarce.

Dodatkowo do porównywarki można zgłaszać opis skrócony, a pełny zostawić tylko na sklep. W ten sposób sklep o dobrej historii w Google nigdy nie straci w starciu z porównywarką.

Zaciekawiła mnie sprawa DC za porównywarki. Jeśli G miałoby rzeczywiście obniżać wartość to posłuchaj Lukasa i dodaj do sieci po 1 msc.

Pytanie jest jeszcze tego rodzaju, czy rzeczywiście w takim samym układzie tekst będzie w porównywarce i na stronie. Ja z mojego doświadczenia wiem, że jeśli strony są łudząco podobne i mają identyczne treści to jest ban na jadną w G. Kiedy zmieniłem szablony i lekko zmodyfikowałem treści ban zniknął. Zadbaj, żeby na stronie pojawiały się też inne treści. Pomyśl o jakimś opisie strony w dolnej części czy keywordach w górnej. To odsunie podejrzenia od DC i będzie ciągnąć stronę na keywordy.

gdzie zaindeksuje pierwszy wpis

Porównywarki pobierają dane co jakiś czas. Nie są odświezane w czasie rzeczywistym. Do tego czasu można pingować nowe podstrony z produktami, a z pewnością produkt w sklepie będzie szybciej zaindeksowany niż w porównywarce.

Dodatkowo do porównywarki można zgłaszać opis skrócony, a pełny zostawić tylko na sklep. W ten sposób sklep o dobrej historii w Google nigdy nie straci w starciu z porównywarką.

No np radar ode mnie pobiera codzien prawie. A google do mnie zaglada raz na 4-5 dni wiec moze sie zdarzyć ze to w radarze wczesniej mnie znajdzie. Pytanie też więc do kolegi jak spingować nowe strony tak bby google szybko o nich sie dowiedzial. Dodam ze po kazdej aktualizacji sklepu dodaje sitemap i zglaszam do google. Tam podane sa daty dla kazdego linka kiedy dodane byly czy to wystatrczy ?

Czy to jest problem i czy google np nie bedzie traktowalo mnie jak kolejnej kopii tresci czy jak to działa bo moze czegos nie wiem ?

Zbyt wielki problem to to nie jest. Najczęściej produkty pojawiają się jeden pod drugim lub w pobliżu , np produkt sklepowy a zaraz za nim porównywarka (albo odwrotnie) z tym samym produktem, z tym samym tekstem. Bez obawy możesz dodać stronę do porównywarki.

...

Dodawarki w stylu radar prowadza przez przepisywanie adresów więc nie ma u ani jednego linka do strony z której pochodzą produkty wartościowych linków ba nawet adres ww zapisują bez kropek.

Pytanie też więc do kolegi jak spingować nowe strony

RSS Ping XML-RPC

czyli w kodzie strony musze dorzucic liste RSS wg tej specyfikacji. czy korzystac z jakiegos serwisu rss pingującego ? Jak najprościej i najłatwiej to wdrożyć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności