Skocz do zawartości

Spam z mojej domeny

Jacekalex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Opiekuję się sklepem internetowym - umieszczonym na home.pl

Tam też są zarejestrowane 2 domeny.

W chwili obecnej - jakiś spamer zaczął ze swojego komputera wysyłać spam - podając jako nadawcę - skrzynki pocztowe w mojej domenie.

Próbuje spamować na całym świecie (USA, Francja, itp)

Cały dowcip polega na tym - że na serwer ani na skrzynki pocztowe się nie włamał - lecz z tego co zauważyłem - włączył w eximie domenę wirtualną - i jedzie z tym koksem.

Żaden serwer poczty z włączonym filtrem SPF nie wpuści takiego maila ( nazwa domeny nie zgadza się z adresem IP serwera wysyłającego - w DNS) jednak mam dwa problemy.

Po pierwsze:

komunikaty o odrzuceniu wiadomości schodzą na główne konto na hostingu, w liczbie około 1000 na godzinę.

ten problem rozwiązałem tymczasowo - filtrami - które wywalają te wiadomości.

Z tego co się zorientowałem - spam jest wysyłany ze Sri-Lanki:

Received: from [124.43.221.100] ([124.43.195.11]) by mk-dc1.mileskelly.net with Microsoft SMTPSVC(6.0.3790.1830);

W związku z tym pytanie:

Czy taki spamer może spowodować zbanowanie domeny na czarnych listach - takich jak spamhaus lub spamcop?

I poza tym, co z tym fantem zrobić - rakiet dalekiego zasięgu w Rosji już kupić nie można, do admina sieci na Srilance wysłałem maila - ale rezultatu się nie spodziewam.

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

;):):)

Już opanowane.

Przeżyłem szybki kurs konfiguracji domeny - dodałem rekord spf, na kontach wyłączyłem catch-all i po sprawie.

Jedno - co mnie dziwi - to fakt - że sieć z której idą te śmieci - jest od dawna na zarejestrowana na spamhausie w liście PBL.

Dlaczego serwery na całym świecie przyjmują tą pocztę - i zawiadamiają o niedoręczeniu -podając szczegóły błędu?

Przecież listę PBL ze spamhausu można dodać do firewalla - i po sprawie.

Sam mam skrypt zestrony Spamhaus - który to robi automatycznie.

Jest na tej stronie: https://www.spamhaus.org/faq/answers.lasso?section=DROP%20FAQ

Pozdrawiam

:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności