Skocz do zawartości

AdWords i VAT - osoba fizyczna, konto komercyjne

Marcinx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem archiwum forum, tematy z cyklu AdWords i VAT były poruszane, jednak nie znalazłem odpwoiedzi na moje pytanie.

W 2008 założyłem konto AdWords.

Strona, która miała być reklamowana była to moja "domowa" strona, gdzie poza informacjami o mnie zachęcam do kontaktu ze mną i ewentualnej współpracy w zakresie wykonywania usług projektowych. Nie mam swojej firmy ponieważ nie jest to żadna ciągła, zorganizowana działalność, liczyłem raczej, że może raz na pół roku ktoś się odezwie i coś z tego będzie. Oczywiście jest to legalne, ponieważ ewentualne usługi świadczone przeze mnie były rozliczane z US na podstawie umów o dzieło i wszystkie podatki odprowadzone - na marginesie, google w tym momencie nie daje mi odpowiedniej możliwości wyboru konta, gdyż jeżeli konto komercyjne to musi być na firmę.

Przy zakładaniu konta google adwords wybrałem trochę nieświadomie opcję, że konto ma być wykorzystywane do celów komercyjnych. Wpłaciłem około 90zł., po czym zapomniałem o sprawie.

Po jakimś czasie dołszy do mnie słuchy, że od podanej kwoty należy samodzielnie odprowadzić podatek VAT, gdyż wybrałem typ konta "komercyjny". I tu moje pytanie: w jaki sposób mam odprowadzić należny VAT jeżeli nie prowadzę działalności gospodarczej? Miał ktoś może podobny przypadek?

Obawiam się, że jeżeli odpowiednio nie roliczę tego podatku to będą mnie później ścigać o VAT od głupich 90zl., co byłoby porażką.

Pozdrawiam,

Marcin

• 2 tygodnie później...
Witam,

Przeszukałem archiwum forum, tematy z cyklu AdWords i VAT były poruszane, jednak nie znalazłem odpwoiedzi na moje pytanie.

W 2008 założyłem konto AdWords.

Strona, która miała być reklamowana była to moja "domowa" strona, gdzie poza informacjami o mnie zachęcam do kontaktu ze mną i ewentualnej współpracy w zakresie wykonywania usług projektowych. Nie mam swojej firmy ponieważ nie jest to żadna ciągła, zorganizowana działalność, liczyłem raczej, że może raz na pół roku ktoś się odezwie i coś z tego będzie. Oczywiście jest to legalne, ponieważ ewentualne usługi świadczone przeze mnie były rozliczane z US na podstawie umów o dzieło i wszystkie podatki odprowadzone - na marginesie, google w tym momencie nie daje mi odpowiedniej możliwości wyboru konta, gdyż jeżeli konto komercyjne to musi być na firmę.

Przy zakładaniu konta google adwords wybrałem trochę nieświadomie opcję, że konto ma być wykorzystywane do celów komercyjnych. Wpłaciłem około 90zł., po czym zapomniałem o sprawie.

Po jakimś czasie dołszy do mnie słuchy, że od podanej kwoty należy samodzielnie odprowadzić podatek VAT, gdyż wybrałem typ konta "komercyjny". I tu moje pytanie: w jaki sposób mam odprowadzić należny VAT jeżeli nie prowadzę działalności gospodarczej? Miał ktoś może podobny przypadek?

Obawiam się, że jeżeli odpowiednio nie roliczę tego podatku to będą mnie później ścigać o VAT od głupich 90zl., co byłoby porażką.

Pozdrawiam,

Marcin

Witam,

Sprawa jest z lekka zagmatwana. Google wystawia fakturę bez VAT, ale odprowadza go w swoim kraju, tak samo druga strona.

Teraz rozwiązanie.

Trzeba wystawić samemu sobie fakturę vat wewnętrzną na kwotę netto z faktury google i doliczyć vat (wg, stawki polskiej czyli 22%). W deklaracji dochodu nie uwzględniamy tej faktury, natomiast uwzględniamy vat w deklaracji vat - 7.

Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić - strasznie to zagmatwane.

Pozdarwiam

Jacek

Projekty it, reklama w internecie

Blog - Google AdWords, Google Analytics

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

A ty masz numer VAT? Bo czegoś tu nie rozumiem? Z tego co wiem, jezeli nie masz numeru VAT, Google dolicza stawke Irlandzka, za usługe, którą wykonuje Google.

Więc jeśli nie wprowadziłeś numeru VAT i tak go płacisz.

zasady płacenia VAT w Google

Don't be the_bill

Linki sponsorowane profesjonalnie i na temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności