Skocz do zawartości

500 adresów URL w mapie witryn

kolinmac

Rekomendowane odpowiedzi

Utworzyłem mapę mojego forum przy pomocy darmowego narzędzia do tworzenia mapy witryny.

Narzędzie to utworzyło plik z rozszerzeniem: nazwa_plik.txt w którym znajduje się 500 - zgłoszonych adresów URL mojej strony.

Umieściłem ten plik na serwerze, wskazałem ścieżkę dostępu, w narzędziach dla webmastera, Google przyjęło mapę.

Obecnie z tych 500 roboty Google indeksują mi 49 adresów URL.

Teraz pytanka:

1. Czy 500 adresów URL w jednej mapie strony, to nie za duża liczba adresów zgłoszonych jednocześnie do zindeksowania - jeżeli tak to ile maksymalnie takich adresów powinno się znaleźć w jednej mapie stron?

2. Dodałem nowe kategorie na moim forum - czy powinienem zaktualizować także mapę strony, którą prześlę na serwer?

Wczasy w Polsce i za granicą - www.NaszeWczasy.info.pl - turystyczne forum. Sprawdzone kwatery, pensjonaty - opinie i porady wczasowiczów:

bannere.gif

Ad1. Mapa nie powinna zawierać więcej niż 50 000 adresów URL oraz ważyć więcej niż 10 MB po dekompresowaniu, w przeciwnym wypadku tworzy się wiele plików map witryn i używa pliku indeksu map

Ad2. Jeżeli nie są to jakieś głębokie podstrony to zostaną zindeksowane tak czy inaczej, zrób jak uważasz

respect.gifgoogle.gif

2. Dodałem nowe kategorie na moim forum - czy powinienem zaktualizować także mapę strony, którą prześlę na serwer?

Musisz zrozumiec ze mapa to nie tylko linki do podstron to glownie informacja dla wyszukiwarki jak szybko sie rozrasta strona :) dlatego dobrze zrobiony sitemaps czyli caly czas aktualizowany wraz z datami ostatniej modyfikacji tak jak to przewiduje sitemaps.org przyczynia sie do poprawy indexacji strony. Samo dodanie jednorazowe mapy (na dodatek bez dat) a potem jej nie aktualizowanie moim zdaniem mozna sobie darowac nie do tego to zostalo stworzone.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

• 4 tygodnie później...
A czy mógł bym wiedzieć w jakim formacie dodane są te linki w pliku txt?

Możesz robić w txt ale lepiej jest robić w xml . Oczywiście daty utworzenia i piorytety też powinny być ustawione. .

Szczegóły o tym są na stronach google wystraczy poczytać.

<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="gss.xsl"?>

<urlset xmlns="https://www.google.com/schemas/sitemap/0.84">

<url>

<loc>https://www.domenaxxx.pl/acer-a110aw-n270-wlan-linux-bialy-p-66.html</loc>

<lastmod>2008-10-23</lastmod>

<changefreq>weekly</changefreq>

<priority>1.0</priority>

</url>

<url>

<loc>https://www.domenaxxx.pl/acer-a110aw-n270-wlan-linux-braz-p-64.html</loc>

<lastmod>2008-10-22</lastmod>

<changefreq>weekly</changefreq>

<priority>1.0</priority>

</url>

</urlset>

Tyle wystraczy. Tak jak kolega pisał regularnie akutalizować trzeba mapy i dodawać nowe strony. Z mojego doświadczenienia wynika iż google potrzebuje 3 miesięcy do tego aby stierdzić czy dana witra się rozrasta zgodnie z potencjałem. Zaprzestanie prac powoduje stratę 3 miesięcy. Oczywiście więkoszość map generuje się automatycznie.

A pliki ustawia się o rozszerzeniu .html jeśli prawdziwe pliki są w php to trzeba zrobić przekierowanie na .html przy pomocy seourls lub coś podobnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności