Skocz do zawartości

oscommerce - subdomena zamiast zmiennej - htaccess

natasha

Rekomendowane odpowiedzi

.htaccess zostaje standardowy a zmienna manufactures_id przekazana przez niego zostaje podmieniona na wartość otrzymaną z tablicy $producenci. Tablica producenci zawiera listę producentów i odpowiednie manufactures_id danego producenta przypisane jako klucz.

Skrypt wyłuskuje z nazwy hosta (subdomeny) nazwę producenta i szuka odpowiedniego(manufactures_id) klucza w tablicy i podmienia zwartość tej zmiennej.

<?php
 $producenci = array(12 => 'audi', 17 => 'bmw', 100 => 'mercedes');
//lista producentów z przypisanymi manufactures_id wypisana ręcznie
 /*można zamienić na odpowiednie zapytanie do bazy*/
 if ($producent = str_replace(array('www.', '.adres.com', 'adres.com'), '', $_SERVER['HTTP_HOST'])) {
//wyciąganie nazwy producenta z subdomeny wpisanej w pasku przeglądarki
  if ($klucz = array_search($producent, $producenci))
//szukanie pasującego klucza(manufactures_id) w przygotowanej tablicy
	  $_GET['manufacturers_id'] = $klucz;
//podmiana manufactures_id na wartość klucza 
  else {
	  header("HTTP/1.0 404 Not Found");
	  exit('nie ma takiego producenta');
//wyświetlenie strony błędu jeżeli nie znaleziono w tablicy producenta
  }
 }
//skrypt podmieni manufactures_id tylko kiedy wpiszemy w pasku adresu subdomenę
?>

Ale tak jak pisałem wcześniej trzeba w skrypcie zmienić wyświetlanie linków i wtedy dopiero dostosować do tego ht.

E: Na tym ma przecież polegać ten myk, tak żeby ładnie wyglądało: https://www.audi.adres.com/ ma wyświetlać produkty firmy audi ;)

nihil fit sine causa

takie coś miedzy innymi sie pojawia po wpisaniu print_r($_SERVER);

[argv] => Array

(

[0] => manufacturers_id=nazwa

)

a tym kodem htaccess chciałem zamienic manufacturers_id=nazwa na nazwa.domena.pl

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domena.pl$

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?(.+).domena.pl$

RewriteRule .* ?manufacturers_id=%2

Jednak sklep wyswietla mi komunikat: "Brak produktów w tej kategorii." a poza tym jakby plik ze stylem style.css nie był interpretowany oraz nie było zadnych obrazków. dziwne

.ht nie służy do zamiany linków, to się robi w skrypcie. .ht służy między innymi do "przetłumaczenia" przyjaznych linków na formę zrozumiałą dla skryptu a nie odwrotnie. Skrypt musi wyświetlać pożądaną formę linków a ht powinien ją poprawnie "przetłumaczyć". Dlatego mawia się "przepisywanie linków" :D

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=62516

PS Polecam odrobinę poczytać lub komuś to zlecić bo bez tego nic nie wyjdzie :P

Podany przez ciebie ht przypisuje do manufacturers_id nazwę producenta a skrypt oczekuje numerycznego id producenta takiego jakie jest w bazie danych.

nihil fit sine causa

Bez znajomości podstaw php nie poradzisz sobie z przerobieniem skryptu. Wklejony wcześniej skrypt już robi to co próbujesz osiągnąć w ht.

znam podstawy php tylko chodzi o przerobienie skryptu sklepu tak?? a nie tego Twojego ?? ten który mi podałeś jest juz ok ??

jakie ma miec działanie ten skrypt ? to ja juz sobie poradze.

W moim musisz wypełnić tablicę $producenci odpowiednimi danymi i dokleić ten kod na początku index.php. Musisz znaleźć kod odpowiedzialny za wyświetlanie linków, wprowadzić tam niezbędne zmiany żeby producenci byli wyświetlani jako subdomena. Na koniec pozostają zmiany w ht, takie żeby w przypadku odwołania do subdomeny istniały odpowiednie reguły przepisywania.

...

Dodatkowo można przerobić mój skrypt tak aby zamiast tablicy $producenci korzystał z odpowiedniego zapytania do bazy cache'owanego za pomocą serialize, co pozwoli na automatyczną aktualizację producentów zamiast ręcznego listowania.

...

Wyżej wymienione rozwiązania i tak są "na około", bez znajomości skryptu. Najlepszym rozwiązaniem było by całkowite przerobienie skryptu sklepu.

nihil fit sine causa

W moim musisz wypełnić tablicę $producenci odpowiednimi danymi i dokleić ten kod na początku index.php. Musisz znaleźć kod odpowiedzialny za wyświetlanie linków, wprowadzić tam niezbędne zmiany żeby producenci byli wyświetlani jako subdomena. Na koniec pozostają zmiany w ht, takie żeby w przypadku odwołania do subdomeny istniały odpowiednie reguły przepisywania.

...

Dodatkowo można przerobić mój skrypt tak aby zamiast tablicy $producenci korzystał z odpowiedniego zapytania do bazy cache'owanego za pomocą serialize, co pozwoli na automatyczną aktualizację producentów zamiast ręcznego listowania.

...

Wyżej wymienione rozwiązania i tak są "na około", bez znajomości skryptu. Najlepszym rozwiązaniem było by całkowite przerobienie skryptu sklepu.

dałam w Twoim skrypcie zamiast $_GET['manufacturers_id'] takie cos: $HTTP_GET_VARS['manufacturers_id'] i działa ... tylko mam problem z przejsciem teraz np. w inną podstrone sklepu gdzie nie ma zmiennej manufacturers_id w index.php albo w ogole sa inne pliki. caly czas np. nazwa.domena.pl zostaje natomiast po przejsciu na inna podstrone powinno znikac.

$HTTP_GET_VARS jest przestarzałe ale oscommerce może tego wymagać.

zostaje natomiast po przejsciu na inna podstrone powinno znikac.

Skrypt wyświetla linki względne "/index.php" do którego jest doklejany host nazwa.domena.pl. Zmień linki na bezwzględne z odpowiednią subdomeną w skrypcie.

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności