Skocz do zawartości

Dlaczego "on" pracuje na etacie?

gniotek

Rekomendowane odpowiedzi

sz3lo jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Bynajmniej nie uważam że polska jest zaściankowa, nie miałem też na celu wrzucać wszystkich do jednego worka.

Ameryka odniosła sukces nie dlatego że amerykanie mają jakieś specjalne predyspozycje mentalne, ale dlatego że to państwo miało przez ostatnie dziesięciolecia dominującą pozycję w świecie

Skądś ta pozycja musiała się wziąć, Ameryka nie od razu była supermocarstwem. Wpływ na to, że jej się udało, miały też na pewno inne czynniki. Jednak nie da się zaprzeczyć, że co naród to inne podejście do życia czyli mentalność. Oczywiście nie da się tutaj też sklasyfikować całego narodu pod jednym szyldem ale w każdym państwie da się stworzyć przybliżony portret typowego obywatela. Typowy Amerykanin jest kojarzony jako osoba zawsze uśmiechnięta, ambitna dla której nie ma rzeczy niemożliwych, żyjącą bardziej na luzie, wolną, kreatywną. Czy takie cechy sprzyjają przy prowadzeniu własnej firmy? Moim zdaniem na pewno.

Inna sprawa że ten cały american dream że parę ostatnich lat był na kredyt. Konsumpcja i dobrobyt mają swoją cenę - Stany mają gigantyczne zadłużenie, które będzie trzeba spłacać nie przez lata, ale przez pokolenia, a wedle niektórych bardziej śmiałych ekspertów technicznie, Usa to już bankruci.

Też się zgadzam, ale amerykanie są też przecież kojarzeni z życia tu i teraz tak zwaną "chwilą", prawda ?

Nie uważam też że Polacy to zaściankowi ludzi o mentalności cwaniaków i kombinatorów, którym nic nigdy nie wychodzi. Przeciwnie, mamy bardzo przedsiębiorcze społeczeństwo

Też tak myślę, jak Polak chce to potrafi ?

ale przez ostatnie lata nie było warunków w których kraj mógłby się rozwijać. Najpierw wojna, która spustoszyła nasz kraj, potem lata "bratniej przyjaźni" które spustoszyły kraj jeszcze bardziej. Następnie był okres bolesnych przemian gospodarczych i dopiero ostatnich 5-7 lat, gdzie mamy względny spokój i dobrą koniunkturę.

Teraz mamy bodaj najzdrowszą gospodarkę w całej UE, niskie w porównaniu do innych krajów zadłużenie i bardzo dobre perspektywy na rozwój, gdy tylko sytuacja na świecie się w miarę ustabilizuje. Mentalność nic do tego nie ma. Jeżeli jest dobra koniunktura w gospodarce i dobre warunki do prowadzenia biznesu (na każdym szczeblu) to i ludziom będzie się lepiej żyło.

Bardzo się ciesze ze tak myślisz, myślę tak i ja i z całego serca życzę polakom sukcesów w przedsiębiorczości nie tylko na rynku krajowym ale także światowym.

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

to teraz proste pytanie: jak wpłynąć na polaka, żeby chciał?

Bo słyniemy chyba z tzw. słomianego zapału - przynajmniej u mnie w regionie mam takie wrażenie. Z marzeń i bujania w obłokach trochę. Ciągle dręczy mnie ta myśl, jak można w stosunkowo prosty sposób budować wiarę w człowieku - wiarę w jego umiejętności i możliwość bycia "kimś". Tak, wiem, że nie dla każdego bycie "kimś" wiąże się z dużymi pieniędzmi, ale to już nawet nie chodzi o dużych biznesmenów, ludzi z obrotami po kilka miliardów, czy nawet milionów rocznie, ale o zwyczajnych ludzi.

Mówiliście, że specjalista może zarabiać dobre pieniądze, ale tak naprawdę ilu mamy tych specjalistów w porównaniu do tych, którzy bębnią to co mają odbębnić i wracają do domu nie myśląc nawet o swoich zainteresowaniach, potrzebach, itd. Nie mówiąc już o poszukiwaniu pracy, zmianie na lepszą.

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

to teraz proste pytanie: jak wpłynąć na polaka, żeby chciał?

określ dokładnie co ma chcieć?

np. w Lublinie, który nie uchodzi za centrum przedsiębiorczości, 12% mieszkańców w tzw. wieku produkcyjnym ma własną działalność gospodarczą (osoba fizyczna z DG),

w Polsce co roku około 200-240 tys. osób fizycznych zakłada działalność gospodarczą (wpis do GUS), trochę mniej jest likwidacji firm (tj. wypis z GUS),

dajmy na to, że 80% tych co zakłada firmę chce być milionerami to po 5 latach mamy już 1mln chętnych i praktycznie coś robiących w tym kierunku,

jak widać jest wiele osób którym się chce, i nie sądzę aby w tym był problem,

jakie są problemy? najlepiej zapytać tych 200 tys. osób, które co roku likwidują własne DG...

@gniotek, rzucasz tutaj takimi sloganami, 'być kimś', 'duże pieniądze', 'zmiana na lepsze', 'mieć pieniądz i panować nad nim', 'chcesz być szefem, czy pracownikiem?' jak z jakiegoś taniego poradnika z Allegro.. ja wiem, że motywacja jest ważna, ale bez przesady, z pustego nawet Salomon nie naleje, później mamy nabijanie innych w butelkę, pseudo-oferty pseudo-biznesmenów dla których najważniejsze jest za wszelką cenę 'mieć pieniądz i panować nad nim'... w Polsce mamy bardzo nieprzyjazne prawo, spore koszty na początek jak taki młody biznesem co mało co potrafi bierze się za biznes to po chwili musi zacząć kombinować aby wyjść na swoje... zresztą stary też, niektórzy określają to jako : biznes to biznes, co nie zabronione prawnie to dozwolone, ewentualnie: spie***aj - gdy zapytasz się, kiedy zapłaci zaległości...

Nawiązując do wypowiedzi Kaviorka: https://www.eioba.pl/a74649/pewna_smutna_hi...a_ale_z_moralem

Moim zdaniem dźwigiem podnoszącym Amerykę z dołka był praktycyzm i zwyczajna zaradność.

Jeszcze krótki komentarz obecnego systemu szkolnictwa. Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni tego czego będą oczekiwać od nas przyszli pracodawcy. Jesteśmy uczeni życia w systemie. W połączeniu ze środowiskiem w jakim się wychowujemy (dom, podwórko- wszystko pełne stereotypów) stajemy się doskonałymi pracownikami.

Czy to nie jest schemat? Ktoś tu pisał, że ludzkie życie nie jest schematem. Dziwnie to brzmi, jeżeli popatrzymy na młodych ludzi: szkoła, przekonanie, że nauka zapewni byt, studia, rodzina, praca na etacie.

Nieliczne jednostki wyłamują się z tego schematu i nie rzadko osiągają sukces.

Standardowa edukacja zapewni Ci przeżycie. Samokształcenie - fortunę. - Jim Rohn

Pozdrawiam

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni tego czego będą oczekiwać od nas przyszli pracodawcy.

Wkuwania na pamięć encyklopedii? Nawet polski i matmę udało się naszym (p)osłom sprowadzić do idiotycznego wkuwania. Matematyka to tak na prawdę w polskim wykonaniu nauka wzorów na pamięć (bo jeśli nawet masz zadanie i potrafisz go wykonać to nie zaliczysz, jeśli sposób wykonania nie będzie się zgadzał z kluczem). Polski to dopiero idiotyzm, bo choćbyś się nie wiadomo jak wysilał to za niezgodność z jedyną i niepodważalną interpretacją jest 0 punktów.

Ten system jest stworzony po to, żeby zrobić z ludzi stado głupich baranów które nie potrafią samodzielnie myśleć. Możliwe, że to faktycznie jest zrobione pod "produkcję" pracowników - ale do pracy "na kasie" albo "przy taśmie".

i matmę udało się naszym (p)osłom sprowadzić do idiotycznego wkuwania. Matematyka to tak na prawdę w polskim wykonaniu nauka wzorów na pamięć (bo jeśli nawet masz zadanie i potrafisz go wykonać to nie zaliczysz, jeśli sposób wykonania nie będzie się zgadzał z kluczem).

Tu na szczęście nie jest tak źle- na maturze z matmy dostajesz kartę wzorów, a jeśli rozwiążesz dane zadanie inaczej niż jest w kluczu, ale poprawnie to dostajesz max ilość punktów- całkiem niedawno to przechodziłem :)

Ten system jest stworzony po to, żeby zrobić z ludzi stado głupich baranów które nie potrafią samodzielnie myśleć. Możliwe, że to faktycznie jest zrobione pod "produkcję" pracowników - ale do pracy "na kasie" albo "przy taśmie".

Ów system jest jaki jest, bo nikomu nie chce się wziąć za poważne jego zmiany- wszystkim po kolei nie chce się ruszać już utrwalonych struktur i stereotypów. Oczywiście, jak ktoś już się weźmie do roboty to nie obejdzie się bez wielkich awantur pt. 'Jak można to zmieniać, przecież działa'- ale trzeba czekać i robić tyle ile się da w swoim zakresie

Matematyka to tak na prawdę w polskim wykonaniu nauka wzorów na pamięć (bo jeśli nawet masz zadanie i potrafisz go wykonać to nie zaliczysz, jeśli sposób wykonania nie będzie się zgadzał z kluczem).

Bzdura, matematyka to przedmiot, z którego trzeba się najmniej uczyć na pamięć, wszystkie wzory masz w tablicach, które masz dostępne na każdym sprawdzianie oraz przede wszystkim na maturze.

slawek22, chodziło mi dokładnie o to:

Podporządkowywanie się, słuchanie poleceń, wręcz uzależnienie od nich itp. Szkoły edukują przyszłych pracowników, a nie pracodawców. Ponadto najgorsze co może się przytrafić młodemu osobnikowi to postępowanie wg wzorców. Wzorowy uczeń, wzorowe dziecko, wszystko co wzorowe, czyli podręcznikowe jest przyczyną zabijania kreatywności. Przyczynia się też do powstawania strachu przez ewentualnymi błędami czy porażkami. Bo przecież:

Wszyscy chodzą do pracy i ciężko pracują za marne wynagrodzenie, więc nie ma innej drogi...

Bardzo fajny wykład Kena Robinson'a o tym jak szkoła zabija kreatywność:

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

• 2 tygodnie później...

jestem po lekturze R. Kiyosakiego i jestem pod wrażeniem.

również zrobił na mnie wrażenie Ken Robinson.

chyba długa droga przede mną, żeby zrozumieć pozostałe czynniki, ale przynajmniej wiem już jak wpływa na nas wychowanie i socjalizacja pierwotna. dzięki wszystkim za informacje, które mi udzieliliście w tym temacie.

PS

Wiedza to potęga ;)

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności