Skocz do zawartości

Pomoc w pomyśle na sprzedaż produktu/usługi

GrzegorzBanka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W 2008 roku wpadłem na pomysł stworzenia oprogramowania umożliwiającego tworzenie storn www bez potrzeby posiadania hostingu i większej wiedzy na temat projektowania/programowania. Rozeznając się w terenie zdałem sobie sprawę, że w tej chwili są dziesiątki takich produktów umożliwiających stworzenie sobie bloga lub strony firmowej. Wszystkie te produkty/usługi są mało zaawansowane co zazwyczaj jest plusem ponieważ używać mogą ich osoby o bardzo ograniczonym doświadczeniu.

Mój produkt oparty jest o system CMS TYPO3, został tak przygotowany aby osobą o trochę większym doświadczeniu była w stanie stworzyć swoją stronę posiadającą unikalny wygląd i funkcjonalność. Problem jest taki, że system wymaga przejrzenia instrukcji ponieważ ma tak dużo funkcji, że nie można ich łatwo odkryć samemu.

W tym wdrożonym systemie można łatwo dodawać plik css, js, szablony, pliki, sklep, rejestracje użytkownika i łatwo można zarządzać rte edytorem. Wszystkie minusy TYPO3 takie jak TypoScript, obsługa szablonów, przeszukiwanie elastycznych elementów strony zostały zastąpione łatwymi metodami opartymi o klikanie i uzupełnianie wartości.

Dziś mija prawe 10 miesięcy od kiedy rozpocząłem przerabianie cms'u, do dziś brakuje taki rzeczy jak przygotowanie przyjaznego sklepu czy rejestracji ale większość pracy została wykonana. Niestety aby spełnić swoje marzenie i stworzyć taki system musiałem zrezygnować z pracy. W 2008 sporo zarabiałem ponieważ pracowałem przy dużych projektach dlatego udało mi się szybko uzbierać trochę $, zwolniłem się przeprowadziłem do rodziców i ograniczyłem na maks wydatki.

Po kilku miesiącach zdałem sobie sprawę, że przygotowanie takiego systemu może zając dużo czasu jednej osobie, miałem rację dziś jest 5 miesięcy po ustalonym terminie a system dalej wymaga pracy/testów.

W trakcie tworzenia systemu starałem się określić grupę docelową, która byłaby zainteresowana używaniem produktu, bez żadnych badań jedynie starając się myśleć tak jak 3 lata temu kiedy nie mając dużego doświadczenia tworzyłem strony. Ustaliłem, że webmasterzy nie znający dobrze programowania ale znający html, css będą chcieli mieć dostęp do jednego z najbardziej zaawansowanych systemów CMS na świecie, który umożliwi im tworzenie zaawansowanych stron.

Niestety dzisiaj nie mam pomysłu, kasy ani siły na dokończenie systemu ani na jego promocje, dlatego zwracam się do was o pomoc w znalezieniu pomysłu a najlepiej kogoś z pomysłem jak to sprzedać i jakimiś $ na ukończenie systemu i na jego reklamę.

Wiem, że w PL ciężko wprowadzić innowacyjny produkt, jednak zdaje sobie sprawę, że taki system w świecie a szczególnie w DE gdzie TYPO3 jest bardzo uznawane a osoby tworzące strony w tym CMS biorą bardzo dużą kasę, może zostać przyjęty z otwartymi rękami.

Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami proszę o kontakt: grzegorz(@)grzegorzbanka.com

Mieszkam blisko Warszawy więc mogę się spotkać z potencjalnym inwestorem w tym mieście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności