Skocz do zawartości

.pl, .biz. czy może .biz.pl?

Grzeso

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Może zadam kolejne pytanie z rzędu głupich ;)

Chciałbym wybrać sobie domenę, ale domena.pl jest juz zajęta. Więc pomyślałem o wyborze domena.biz.pl. Zauważyłem że jest wolna także domena.biz.

Domena .biz jest krótsza w pisowni, no ale nie odzwierciedla kraju. Czy taką .biz ciężej się pozycjonuje? Bo jak to zupełnie obojętne, to wolę mieć krótszą domenę :)

Co poradzicie?

Dla googla to chyba bez różnicy czy to .biz czy .pl , większe dla użytkowników. Wydaje mi się, że jednak ludzie są przyzwyczajenie do .pl. Kiedyś zrobiłem sondę wśród znajomych i większość powiedziała, że kupiłaby tylko domenę z .pl lub .com

Tak jak przed rozmówcy. Od siebie dodam, że końcówka domeny, to kwestia czysto umowna. Na pozycje wpływu nazwa też nie ma. Dlatego wszyscy chętniej korzystają z końcówki .pl , bo internauci ją znają i jest szansa, że słysząc nazwę tylko raz, zapamiętają ją. I to jest całe sedno, łatwa do zapamiętania. Oferujesz leasing no to leaz.biz i rządzisz. Dobra głupi przykład ;)

Na pozycje wpływu nazwa też nie ma.

Z tym się nie zgodzę.

Ja powiem tak: wydaje mi się, że zależy to od konkretnej frazy. Jeśli jest to fraza mało konkurencyjna (i np dwuwyrazowa) to może mieć to znaczenie, jeśli fraza jest trudna to bez różnicy- spójrzmy np na top10 na hasło "bielizna" Tylko jedna strona zawiera słowo "bielizna" w nazwie..

Stoję przy swoim, ale nie uparcie. Dlatego słowa kluczowe zrobiły tak zawrotną furorę w nazwie domen, ponieważ wielu właścicieli firm liczyło na to, że właśnie tak skonstruowane adresy np. taniebuty.pl internauci będą wpisywać wprost w wyszukiwarkę. Ale to było wtedy, teraz wydaje mi się, że lepiej wymyślić fajną nazwę własną, która będzie spełniać także funkcje marketingową.

.... ale na wszelki wypadek sprawdzę, jak to jest z tą bielizną ;)

Miałem sytuacje nawet kiedy dostałem filtr na wszystkie frazy, jednak jedna fraza zachowała się w top3 - fraza która zawierała się w domenie.

Oprócz tego mam wiele, wiele przykładów gdzie wybicie strony na frazę zawierającą się w domenie to przy średnio trudnej konkurencji nic trudnego.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Witam,

Pragnę podłączyć się pod dyskusję i zasięgnąć porady.

Chciałem założyć coś w stylu portalu społecznościowego dla niszowego hasła (ok 70 tyś wyników w google i 3 tyś zapytań w miesiącu) no i chciałem się poradzić w doborze domeny.

Zastanawiam się między:

www.xxx.org (wolałbym org.pl ale jest już zajęta więc wymyśliłem drugą)

www.xxx24.pl (a może www.xxx-24.pl by była lepsza)

Do tej pory dopiski w stylu xxx24 uważałem za obciach ale może nie jest to takie głupie - czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam

Adam

Mam też pytanko do osób które uważają że lepiej pozycjonuje się strona mająca słowo kluczowe w adresie (też poczyniłem takie obserwacje przy niezbyt trudnych słowach - ale jestem zbyt cienki by wyciągać głębsze wnioski) Czu z waszego doświadczenie wynika że lepiej będzie pozycjonował się adres xxx czy xxx24 (chodzi o pozycjonowanie na xxx)

nazwa domeny związana z keywordem, ma marginalny wpływ na pozycje, jedyna "zaleta" to to, że słowo kluczowe podczas wyszukiwania w google jest pogrubiane w adresie.

Dwa gdy domeny są rezerwowane stosuje się różne smieszne przedrostki i przyrostki typu e-domena, idomena, domena24, domena1 itd ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności