Skocz do zawartości

Konkurs na szerokie pozycjonowanie (long tail)

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 379
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
@radek Brad dość dobrze to ujął
long tail to lista fraz z których mieliśmy odwiedziny

szerokie pozycjonowanie - to dopalanie fraz z long tail

Raczej szerokie pozycjonowanie, to takie działania które powodują, że uzyskamy bardzo "ładny" długi ogon...

Jakoś nie wyobrażam sobie dopalania fraz z długiego ogona... (30 000 fraz, z czego w dużej części mamy pojedyncze wejścia i które to frazy już są np. w top3)

@radek Brad dość dobrze to ujął
long tail to lista fraz z których mieliśmy odwiedziny

szerokie pozycjonowanie - to dopalanie fraz z long tail

Tak jak picie herbaty składa się z picia i herbaty. (tak szerokie pozycjonowanie składa się z pozycjonowania i long taila) Jak zatem po angielsku określa się termin "szerokie pozycjonowanie"? Wytłumacz mi jak 20 pozycjonowanych konkursowo fraz ma się do szerokiego pozycjonowania - chyba że rzeczywiście uważasz, że szerokie pozycjonowanie to tylko dopalenie fraz.

Dla mnie to odpowiednia budowa strony, odpowiednie podlinkowanie podstron, śledzenie konwersji i wiele wiele innych czynników.

Ja raczej skłaniam się się do tego zdania Brada:

Natomiast w pozycjonowaniu szerokim raczej zależy nam na zaindeksowaniu i podwyższeniu pozycji dla podstron na setki tysięcy różnych możliwych kombinacji zapytań.

W szerokim pozycjonowaniu często sam nie wiesz, na jakie wyniki się jeszcze wypozycjonowałeś, wychodzi to "w praniu". Dlatego nie ma to nic wspólnego z klasycznym pozycjonowaniem 20 fraz. Dlatego pozycjonerzy często w long tailu umawiają się na stargetowany traffic a nie pozycje fraz niszowych (choćby z tego powodu, że trudno jest śledzić kilka tysięcy pozycji fraz każdego dnia)

Konkurs miałby sens, gdyby (w uproszczeniu):

- każdy z uczestników dostał na starcie np. ten sam skrypt sklepiku na nowej domenie, taki sam asortyment i te same ceny (zysk mógłby pójść na cele charytatywne) ;

- po określonym czasie wykazał się największą sprzedażą w wyniku pozycjonowania long tail;

Wtedy wyciśniesz z tego co najlepsze w long tailu a nie handel punktami SWL.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Jakoś nie wyobrażam sobie dopalania fraz z długiego ogona... (30 000 fraz, z czego w dużej części mamy pojedyncze wejścia i które to frazy już są np. w top3)

1. no jak nie wiesz jak sie dopala frazy z długiego ogona to polecam dział dla początkujących ;)

@radek spróbuje Ci to wytłumaczyć jeszcze raz proszę skup się

mam nadzieje ze rozumiesz czym jest long tail (to lista fraz z których mieliśmy odwiedziny) - tu wydaje mi sie wszysko jasne

i teraz oglądasz sobie statystyki tych złapanych fraz ( np https://www.xannstat.com/xannstat/admin.php?q=keywords ) i sobie patrzysz czy jakieś fraz warto pchnąć wyżej bo są np w top20 lub w top30 a masz z nich wejście wówczas sobie zaznaczasz te fraki i robisz exporcik do np eweba i w ten sposób dopychasz fraki które tak naprawdę potrzebują tylko lekkiego kopa ( 1-10 linków) żeby znaleśc się w top10 czy też top5 - i to jest właśnie szerokie pozycjonowanie - dopychanie fraz z long tail

i nie ma tu granicy ilości fraz od której się to zaczyna bo można i od jednej frazy

Marketing internetowy dla firm

@radek spróbuje Ci to wytłumaczyć jeszcze raz proszę skup się

Skupiłem się (powaga ;)) i nie widzę w tym co napisałeś związku z zaproponowanym przez Ciebie scenariuszem konkursu. Tu już TY dokonałeś analizy które frazy należy dopalić. Ot tego momentu zaczyna się klasyczne pozycjonowanie. Xann - wiem co to long tail ,wiem co to szerokie pozycjonowanie nie gorzej niż Ty (mimo że strasznie próbujesz to zdeprecjonować). Tyle że ja nie organizuję konkursów tego typu.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Kompromitacja Xann, kompromitacja.

Jak się pieprzy głupoty to potem trzeba przeczyć samemu sobie i gadać że np. long tail to jest lista fraz w jakimś pliku lub na kartce papieru a pozycjonowanie szerokie to z kolei nazwa czynności. Jeden wielki śmiech.

Przyznaj w końcu, że pozycjonowanie szerokie to synonim pozycjonowania fraz z long tail i oszczędź sobie wstydu.

Śmiesznie się czyta jak przez 10 stron Xann z 10 razy zmienił zdanie :)

sprawdzam - wskaż w którym miejscu :)

No i co nie znalazłeś? Masz jedną wypowiedź na dobry początek ;)

ja rozumiem i to bardzo dobrze na czym polega szerokie pozycjonowanie , ba powiem nawet więcej nie ma żadnej ustalonej granicy OD ilu ono się zaczyna wiec ta polemika z Twojej strony jest raczej nie na miejscu
Twój błąd - long tail zaczyna się od jednej frazy a nie od 100

I jak?

Poszukaj dobrze, jest tego więcej i to nie tylko w tym topicu ;)

1. no jak nie wiesz jak sie dopala frazy z długiego ogona to polecam dział dla początkujących :)

Xann długi ogon to są frazy na które są pojedyncze wejścia, ale jest ich (fraz) teoretycznie nieskończona ilość. Powiedz mi jaki jest sens "dopalania" takich fraz, skoro one już są np. w top3, lub istnieje prawdopodobieństwo, że część z nich nie będzie nigdy, lub prawie nigdy wpisana w wyszukiwarkę?

To o czym mówisz nazwałbym dopalaniem fraz niszowych, które po analizie statystyki rokują nadzieję na zwiększenie ruchu...

Długiego ogona się nie pozycjonuje! Ta nazwa określa frazy które zapewniają ładny ruch do strony. Ich skuteczność wynika z ich ilości...

No i co nie znalazłeś? Masz jedną wypowiedź na dobry początek ;)
ja rozumiem i to bardzo dobrze na czym polega szerokie pozycjonowanie , ba powiem nawet więcej nie ma żadnej ustalonej granicy OD ilu ono się zaczyna wiec ta polemika z Twojej strony jest raczej nie na miejscu
Twój błąd - long tail zaczyna się od jednej frazy a nie od 100

I jak?

Kila proszę pokaż palcem tą sprzeczność :) wskaż, podkreśl pokoloruj co tu jest sprzeczne :)

Powiedz mi jaki jest sens "dopalania" takich fraz, skoro one już są np. w top3.....

Tyle razy człowiek prosi i zwraca uwagę żeby czytać ze zrozumieniem i nic , no nic pokazuje i podkreślam ;)

...patrzysz czy jakieś fraz warto pchnąć wyżej bo są np w top20 lub w top30.....

objaśniam : zacytowany fragment mówi że dopalamy frazy ktore są w top20 lub top30 albo i dalej a zostały odnotowane przez nie wejścia

raczej logiczne jest że podpychając te frazy do przodu zachodzi uzasadnione prawdopodobieństwo że ilość wejść na te frazy się zwiększy

Długiego ogona się nie pozycjonuje!

a kto mówi o pozycjonowaniu long tail ? ja mówię cały czas o szerokim pozycjonowaniu Ty to nazywasz dopalaniem fraz niszowych a ja to nazywam dopalaniem fraz z długiego ogona czyli szerokim pozycjonowaniem

Marketing internetowy dla firm

Ogólnie to no comment :) ale jak dla mnie konkurs bez sensu - może ja się nie znam ale long tail się nie pozycjonuje - wynika ono z mocy domeny glownej ( jej pozycjonowania ) i oczywiście ODPOWIENIEJ budowy strony takiej aby frazy niszowe same się pozycjonowały - ale to TYLKO moje zdanie.

baner_syrop_pio.jpg

... i wszystko jasne.

a kto mówi o pozycjonowaniu long tail ? ja mówię cały czas o szerokim pozycjonowaniu Ty to nazywasz dopalaniem fraz niszowych a ja to nazywam dopalaniem fraz z długiego ogona czyli szerokim pozycjonowaniem

Jak to kto? Ty mówisz o pozycjonowaniu long tail.

Konkurs na szerokie pozycjonowanie (long tail)

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności