Skocz do zawartości

Konkurs na szerokie pozycjonowanie (long tail)

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 379
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Proponowałbym elastyczne podejście do tematu, bo czym jest długi ogon dla serwisu, to zależy również od jego tematyki i zawartości. Dla ogłoszeń motoryzacyjnych może to być wszystko ponad 10-12 głównych fraz, dla projektów domów na dobrą sprawę wszystko poza jedna frazą główną.

Dość dobrze widać to na wykresach: x-fraza, y-odwiedziny. Osobiście bałbym się uogólniać i określać granice ilościowe fraz, gdzie zaczyna sie długi ogon. A już tym bardziej procentowo

Eksperyment Discover.pl

Posłużyłem się definicją której sam jestem autorem. ....

to wszystko tłumaczy :)

Odnośnie organizacji już wszystko jest przygotowane , mamy już 3 sponsorów , jak zwykle nagroda główna laptop są i nagrody pieniężne.

Konkurs rozpocznie się na początku czerwca miedzy 2 a 5 , dokładnej daty nie mogę teraz podać

ps. tutaj jest moja definacjia https://www.xann.pl/pozycjonowanie-long-tail/ :)

Marketing internetowy dla firm

Xann, używasz sformułowania "pozycjonowanie Long Tail" trochę nieprecyzyjnie. "Long tail" to cecha strony, a raczej kształtu wyników wyszukiwania, efekt. On jest, nawet jak pozycjonujesz na 2-3 frazy. Optymalizacja i pozycjonowanie szerokie to metoda, możesz z jej pomocą wydłużyć i pogrubić "Long Tail".

Co nie znaczy, że w większości i tak wiemy o co chodzi. Reszta to akademickie szczegóły. :)

Eksperyment Discover.pl

A ja sobie myślę, że jeśli będzie 20 fraz podanych przez organizatora i powiedzmy 50 uczestników, to żadna z tych fraz w trakcie konkursu nie będzie podchodziła, pod frazę "long tail". Bo z założenia są do niszowe łatwe frazy które osiąga się poprzez dobre wewnętrzne linkowanie i optymalizację strony, a nie dowalanie milionów punktów w weblinku, który notabene jest słabo przystosowany do takiego sposobu pozycjonowania, nie posiadając takich narzędzi jak np. multilink. Jednak powodzenia w organizacji tego konkursu.

.... z założenia są do niszowe łatwe frazy które osiąga się poprzez dobre wewnętrzne linkowanie i optymalizację strony.....

:)

z założenia dobrze mówisz ale jest to wstęp , sęk w tym ze nie wszystkie frazy z długiego ogona wchodzą na top1 czy top3 częściej są porostu w top10 lub w top20 i cała mowa to o ich dopchaniu do tego top3

Tak tylko że przy 50 uczestnikach, którzy pozycjonują te sam 20 fraz każda z tych fraz może( i się stanie, bo z zapowiedzi wynika że przewidujesz atrakcyjne nagrody ), bardzo trudną, że wbicie się 50 samą optymalizacją serwisu będzie bardzo trudne. W poprzednich konkursach też podawałeś jedną frazę też nie specjalnie konkurencyjną, na która wbicie się wysoko gdyby nie była frazą konkursową nie było by wielką sztuką( też w sumie można był by ją nazwać niszową ). Ten konkurs nie różni się niczym jeśli od poprzednim tylko tym że będzie razy 20, moim zdaniem mam to nie wiele wspólnego z long tail. Konkurs może miał by sens gdybyś podawał tematykę serwisu konkursowego, a wynikiem był by ruch wygenerowany na stronie, pochodzący z google, pozostawiając sprawę doboru fraz dowolnie. Oczywiście taki model jest podatny na manipulację ale wtedy miał by to coś wspólnego z szerokim pozycjonowaniem.

Xann, tego konkursu nie nazywaj konkursem na szerokie pozycjonowanie tylko konkursem na pozycjonowanie 20 fraz.

Wszystkie te frazy po dwóch tygodniach nie bedą już niszówkami wobec czego idea szerokiego pozycjonowania padnie. Głównym problemem pozycjonowania szerokiego jest znalezienie tych niszówek, które zbiora największy ruch. Nie ważne czy bedziesz pozycjonował 100 fraz z wiekszym natężeniem czy 1000 z mniejszym. Ważne jest abyś skierował jak najwiekszy i jak najlepiej konwerujący ruch jak najmniejszym nakładem pracy. Twój konkurs w ogóle tego nie zakłada i całkowicie mija się z ideą pozycjonowania szerokiego.

Po drugie zwróć jeszcze uwagę na aspekt etyczny całego konkursu. Nie wiem jaka tematykę wymyślisz, ale jeśli będziesz urządzał konkurs na frazy wpisywane przez userów ( nie tak abstrakcyjne jak np. "ręceprecz odtybetu"), to musisz liczyć się z tym, że będziesz promował spamerskie praktyki. Strony konkursowe zapewne nie będą zawierały "wartościowych" treści tylko kontent pisany pod konkurs. Wiesz o co chodzi. Pomyśl o tym jako właściciel agencji SEO.

no dobra może inaczej , weźmy sobie jakąś księgarnie np taniaksiazka.pl oraz same tytuły książek np:

- PHP6 i MySQL 5. Dynammiczne strony WWW. Szybki start

- Sieci bezprzewodowe. Przewodnik po sieciach Wi-Fi i szerokopasmowych sieciach bezprzewodowych. Wydanie II

- JavaScript. Praktyczny kurs

- Programowanie obiektowe w PHP 5

.....

.....

- Grafika w Internecie

- AutoCAD 2007 i 2007 PL

i tak ponad 1000 pozycji

Ustalone jest że poprzez odpowiednią budowę i optymalizację strony frazy niszowe (TUTAJ TYTUŁY KSIĄŻEK) znajdą się same w min top20 czy też top10 i teraz jak chcemy dopchac te 2000 fraz w top3 to jak to sie nazywa ? szerokie pozycjonowanie czy pozycjonowanie ?

..... Nie wiem jaka tematykę wymyślisz, ale jeśli będziesz urządzał konkurs na frazy wpisywane przez userów ( nie tak abstrakcyjne jak np. "ręceprecz odtybetu"), to musisz liczyć się z tym, że będziesz promował spamerskie praktyki. ....

tzn jakie to są spamerskie praktyki ?????

Yeden

o ile mogę się zgodzić że long tail tworzy się sam w wyniku optymalizacji strony to pozycjonowanie "jego" jest już normalnym pozycjonowaniem wg mnie zwanym szerokim pozycjonowaniem bo dopalasz frazy z long tail

Czy ja pisałem coś innego? :)

Tylko, że z kolejna wypowiedzią juz się ni do końca zgodzę. Cel pozycjonowania szerokiego to jak największy ruch z jak największej ilości "konwersjodajnych" fraz. Nie bijemy się o wejście do top 3 na 20 trudnych fraz, bo kierując ten sam wysiłek na długi ogon osiągniemy szybciej lepsze rezultaty.

To, o czym Ty piszesz, to pozycjonowanie na 20 fraz, ale być może jeszcze nie znamy wszystkich założeń konkursu.

Eksperyment Discover.pl

Xann ty piszesz o cymś innym my o czymś innym, napisz czym ten konkurs ma się różnić od poprzedniego, jeśli tylko tym że będzie do pozycjonowania 20 fraz to w sumie to jest taki sam konkurs jak poprzedni tylko z większą ilością fraz, ale technika zostaję ta sama i nie ma to nic wspólnego ze zdobywaniem trafiku z "długiego ogona".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności