Skocz do zawartości

dziwna sytuacja, brak zaindexowanych stron glownych?

JereManU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pozycjonowaniem amatorsko zajmuję się już jakiś czas, staram się we własnym zakresie wypozycjonować dwa fora, do tej pory szło mi nieźle, jedno PR=3 i TOP10 na interesującą mnie frazę, drugie PR=2 i tak samo TOP10. Jednakże od wczoraj coś się bardzo zmieniło, google nie indeksuje mi na obu stronach, stron głównych (strona-www.pl), jedynie np. strona-www.pl/index.php (tutaj np. jest PR=2 i 5 strona w googlu na mają frazę się zrobiła... tyle, że wczesniej miałem TOP10 na strone glowną, bez index.php...). Co może być źle? Agresywnie nie pozycjonowałem, z SWLów nie korzystałem, inne podstrony są normalnie zaindeksowane i widoczne w google ez problemów.

Bardzo proszę o pomoc.

Pzdr

Google ma to do siebie że strona główna lubi wylecieć z indeksu i później wrócić. Miałem tak samo adres domena.pl najpierw top3, później zniknął z indeksu i na tym miejscu pojawiła się też moja domena tyle że domena.pl/index.html, i po jakimś czasie wszystko wróciło do normy. I wszyscy byli zadowoleni :)

Można takie coś oczywiście wytłumaczyć "humorami" Google, ale według mnie nic się nie dzieje bez przyczyny. Nie uważam się za speca z dziedziny SEO, ale moim zdaniem skopaliście linkowanie wewnętrzne, tudzież gotowy skrypt, na którym macie witryny lub fora ma skopane linkowanie wewnętrzne.

Jeśli fora stoją na phpBB (obojętnie czy przemo czy nie), to najpewniej wszystkie linki wewnętrzne prowadzące do strony głównej mają postać www.domena.pl/index.php - podobnie może być na innych systemach CMS z końcówką index.html.

Trzeba zadbać o to, by każdy link miał url www.domena.pl i ten problem powinien zniknąć. No chyba, że to faktycznie niewyjaśnione "humory" Google.

Trzeba zadbać o to, by każdy link miał url www.domena.pl i ten problem powinien zniknąć. No chyba, że to faktycznie niewyjaśnione "humory" Google.

to nie rozwiązuje problemu :) mam stronę główna na domenie, bez index.php, html itd, a strona główna zniknęła i się pojawiła

powodem prawdopodobnie (w moim przypadku) był chwilowy brak dostepu do strony, problem na łączach, G - serwer, pad serwera itd :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Mnie na 3 tygodnie wypadła strona główna z indexu. Wróciła po około 3 tygodniach mniej więcej na te same pozycje z jakich wypadła. Podstrony były cały czas zaindeksowane. Linkowanie wewnętrze było bardzo dobre. Strona zawierała dużo unikalnych treści i była/jest dobrze podlinkowana.

Treningi WattUp.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności