Skocz do zawartości

Jaki edytor HTML polecacie dla początkującego

stmaciek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A po co uwzywac platnego edytora i lamac go crackiem skoro sa inne bardzo dobre i co wazne darmowe edytory.

np. Vim

Dokladnie. A tak odbiegajac od tematu najlepszego edytora mam pytanie. Zawsze zastanawia mnie to, dlaczego ludzie uzywaja platnego i mocno rozbudowanego softu i poszukuja do niego crackow/seriali skoro maja bardzo tanie albo calkiem darmowe odpowiedniki z rownie duza iloscia funkcji badz tylko nieznacznie ustepujacych mozliwosciami.

Idealnym przykladem jest Pajaczek. Po co komus Pajaczek a co za tym idzie crack albo serial. Przeciez sa inne narzedzia ktore moga go zastapic w 100% i to calkiem darmowo. Szczerze to ja tego nie rozumiem bo jak uzywam jakiegos programu to go kupuje albo szukam darmowego odpowiednika.

Dobrym przykladem tego jest Linux, zupelnie darmowy system operacyjny, ktory funkcjonalnoscia przesciga MS o bardzo duzo, szczegolnie polecam webmasterom, bo ich strony zazwyczaj sa na serwerach unix'owych, wiec duzo latwiej jest sobie stworzyc takie samo srodowisko lokalnie niz na MS.

Dobrym przykladem tego jest Linux

Tu wg mnie sprawa wyglada troszke inaczej. Jeszcze nie tak dawno temu Linux sprawial problemy. Kilka dystrybucji temu uzyskanie polskich znakow w wydrukach wymagalo sporo zachodu i tak bylo z wieloma elementami. Po prostu trzeba bylo dlubac i kombinowac. Fakt to sie zmienilo i np taki Mandrake niczym nie ustepuje Windows. Jednak minie jeszcze troche czasu zanim ludzie zapomna o tym, ze z Linuxem byly problemy.

Po prostu trzeba bylo dlubac i kombinowac

To fakt, i nadal tak jest, ze niekiedy trzeba troche podlubac, ale jak ktos juz sie nauczy dlubac, to naprawde moze system sobie dopracowac do takiej formy, ktora bedzie mu najbardziej pasowala, bez zbednych procesow, itp...

Po prostu trzeba bylo dlubac i kombinowac

To fakt, i nadal tak jest, ze niekiedy trzeba troche podlubac, ale jak ktos juz sie nauczy dlubac, to naprawde moze system sobie dopracowac do takiej formy, ktora bedzie mu najbardziej pasowala, bez zbednych procesow, itp...

I to moim zdaniem Linuxa dyskryminuje. Wielu poczatkujacych uzytkownikow stawia Windows i on dziala - fakt nie jest idealnie ale tez nie ma zbyt duzych problemow.

PS

Jedynym sensownym wyjasnieniem postawionego przeze mnie pytania moze byc jedynie chec posiadania i nic poza tym. Innych bardziej racjonalnych wytlumaczen nie posiadam :|

Wielu poczatkujacych uzytkownikow stawia Windows i on dziala - fakt nie jest idealnie ale tez nie ma zbyt duzych problemow.

Tu sie z Toba zgadzam, Linux nie jest system dla poczatkujacych, dlatego wczesniej napisalem, ze szczegolnie polecam webmasterom, ale w sumie tez nie tym poczatkujacym.

Mi sie duzo wygodniej pracuje na linucie niz na windowsie, ale to jest kwestia przyzwyczajenia....

Wracając do edytora - zainstalowałem kiedyś dreamvawera i jestem zachwycony. Używam go tylko w trybie tekstowym i jestem bardzo zadowolony, że tak pięknie domyśla się co chcę zrobić (wpisuję <t i on już wie, że chcę wstawić tabelę, następnie spacja i pojawia mi się lista opcji tej tabeli). Poza tym ma wiele pożytecznych funkcji, jak sprawdzenie błędów w kodzie, wyszukanie zagubionych linków itp. (i dużo innych pożytecznych narzędzi - ciągle odkrywam nowe)

Jkieś dwa lata temu miałem okazję popracować na quancie (linux). Według mojej ówczesnej wiedzy o dreamweaverze funkcjonalnie identyczna, ale miała poważny mankament - nie liczyła wierszy.

Pisanie kodu w php, kiedy cały skrypt się zatrzymuje, bo jak pisze przeglądarka mam błąd w 450 linii, jest w takim przypadku uciążliwe. Poza tym też rewelacja. (Może od tego czasu coś się zmieniło)

Wracając do edytora - zainstalowałem kiedyś dreamvawera i jestem zachwycony. Używam go tylko w trybie tekstowym i jestem bardzo zadowolony, że tak pięknie domyśla się co chcę zrobić

Nie obraz sie ale uzywaniem Dreamwavera w trybie tekstowym to jak sadzenie rozy przy uzyciu ciezkiej koparki ;)

• 1 miesiąc temu...

devphp

co do linuxa.. michal wiesz, skoro xx% ludzi używa IE do przeglądania stron, to instalacja linuxa trochę niezbyt dobrym pomysłem będzie.. chyba, że dorzucimy jakiegoś vmware, ale on jest płatny..

co do linuxa.. michal wiesz, skoro xx% ludzi używa IE do przeglądania stron, to instalacja linuxa trochę niezbyt dobrym pomysłem będzie..

Wiesz, to ze np. to forum wiekszosc oglada w IE nie znaczy, ze serwer na ktorym stoi jest pod windowsem.

Mi akurat sie duzo latwiej pracuje w linuksie, ale to jest moje zdanie i nikogo nie chce przekonywac.

Jezeli chodzi o to ze strona pod IE wyglada czesto inaczej niz pod normalnymi przegladarkami to sie zgadzam. To jak strona wyglada w przegladarce jest jednak tylko mala czescia tworzenia serwisu. Duzo wazniejsze jest aby skrypty dzialaly poprawnie. Do tego jednak jezeli serwer jest linux, to ja wole pracowac podd linuxem, bo moge sobie zrobic identyczne ustawienia jak ma moj host i wtedy wiem ze wszystko bedzie dokladnie dzialalo jak wrzuce strone na hosta.

Jezeli chodzi o layout, to zawsze mozna otworzyc port 80 i z innego komputera sprawdzic jak wyglada strona po IE.

Jest napewno wiele powodow dlaczego Windows jest bardziej popularny niz Linux i tak samo duzo argumentow maja zwolennicy windowsa. Twoj argument jednak do mnie nie przemawia.

hieh :-)

Sory, zapomniałem, że ostatnio nauczyłęm się smartów, i faktycznie myslenie przez nie się zmienia.. masz rację. Jednakże coś musi tych użytkowników trzymać przy windowsie.. Nie wiem do końca co to jest (GUI, łatwość obsługi ? Przyzwyczajenie ? Mit, że linux to dla hackerów ? Brak informacji o linuxie ? Mocna reklama dla ms.. ?), ale musi być silne :-)

Linux, no korzystałem z tego cudeńka kiedys i gdyby nie moje siostry i ich szkolne prace, zostalbym przy nim, niestety dysk 30 GB trochę uniemożliwia korzystanie z dwóch systemów (sporo mp3 mam) tak więc, skończyło się na windowsie.. 2003 wersja 180 dniowa (praktycznie, to 30 dniowa, bo zgubiłem gdzieś aktywacyjny duperelik :D) .. . NO :-)

Ja nie jestem za ms, nie jestem także za linuxem. uważam, że system należy dostować do użytkownika, a nie użytkownika do systemu. Sa administratorzy którzy w linuxie wymiatają, a także tacy, którzy na dzień dobry zerują hasło roota :-) Sa administratorzy windowsa, którzy potrafią zrobić z tego systemu fortecę nie do przejścia, a są i też nosiciele blastera (i po 30 sekundach po zainstalowaniu sysa muszę szybko wykonywać 'shutdown -a' z konsoli, bo reset nadchodzi ;))

Tak więc nie ma jedynego słusznego systemu. Masz rację. ;-)

pozd

To jak strona wyglada w przegladarce jest jednak tylko mala czescia tworzenia serwisu. Duzo wazniejsze jest aby skrypty dzialaly poprawnie

łoj, polemizowałbym. najczesciej skrypty działaja dobrze we wszystkich browserach, a strona w kazdej inaczej. sproboj zrobic zlozona strone wygladajaca IDENTYCZNIE w kazdej przegladarce (ie, opera, mozilla) - gwarantuje zabawne na conajmniej kilka dni. do dzis mnie zlosci, ze nie uzgodniono jakiegos standardu co do intepretacji css, defaultowych wartosci html, czy struktry drzewa DOM w javascript. i mitem jest ze IE jest w tym wypadku zly, bo wyswietla 'inaczej'. Jest raczej odwrotnie, to z mozilla i opera jest duzo wiecej problemow niz z ie. (z ie i cssem znam jeden, z mozilla i cssem i javascriptem - co najmniej 10).

ale to tak na marginesie :D

"i can handle it without linking :)"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności