Skocz do zawartości

Budowa samoaktualizującego się zaplecza

bybek5

Rekomendowane odpowiedzi

Sam odnośnik nie wystarczy. Wtyczka powinna jeszcze automatycznie dokonywać przelewu z Twojego konta na rachunek autora tekstu - wtedy można mówić, że wszystko jest legalnie.

No chyba, ze pobierasz tylko krótkie informacje prasowe z aktualnych wydarzeń i natychmiast je usuwasz jak tylko stracą swoją "aktualność" - wtedy autorowi nie trzeba płacić wynagrodzenia.

wystarczy o tym pamiętać i można spokojnie spać , chociaż z drugiej strony postawie kratę wódki pierwszemu blogerowi co wygra sprawę w sądzie za "kradzież" jego RSS ;)

Marketing internetowy dla firm

Korzystałem z Wp-o-matic.

Przez ok 2 tygodnie, miałem 20 tysięcy wpisów z kanałów RSS.

Jak się postarasz możesz mieć więcej.

Ciekawa sprawa.

A zaindeksowały ci się te wpisy?

Sam odnośnik nie wystarczy. Wtyczka powinna jeszcze automatycznie dokonywać przelewu z Twojego konta na rachunek autora tekstu - wtedy można mówić, że wszystko jest legalnie.

No chyba, ze pobierasz tylko krótkie informacje prasowe z aktualnych wydarzeń i natychmiast je usuwasz jak tylko stracą swoją "aktualność" - wtedy autorowi nie trzeba płacić wynagrodzenia.

wystarczy o tym pamiętać i można spokojnie spać , chociaż z drugiej strony postawie kratę wódki pierwszemu blogerowi co wygra sprawę w sądzie za "kradzież" jego RSS :)

No jak wygra sprawę za kradzież RSS to myślę, że ta skrzynka i tak mu kosztów nie zwróciłaby :) Co innego jeśli posądzi o złamanie praw autorskich, wówczas powinien wygrać.

btw. czy złamanie praw autorskich jest ścigane z urzędu czy też trzeba samemu wytoczyć proces cywilno prawny?

Coraz więcej osób walczy z kopiowaniem treści z RSSów i trzeba uważać na prawo autorskie. W ramach definicji notki prasowej mieści się (w uproszczeniu):

* sucha informacja o aktualnym wydarzeniu (czyni nie żaden felieton czy artykuł)

* notka nie może zawierać subiektywnych przemyśleń autora/autorów (czyli jeżeli w newsie pojawiają się zwroty typu "wg. nas", "moim zdaniem", "uważam, że" itd. to newsa trzeba zredagować usuwając te treści)

Xann, to, że bloger (a na blogu przeważnie są subiektywne przemyślenia autora a nie krótkie notki prasowe) przeważnie nie pójdzie do sądu nie znaczy, że takie praktyki jak robienie z jego RSSa zaplecza są legalne i etyczne.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Przestępstwo to jest ścigane na wniosek ale z oskarżenia publicznego (czyli przez prokuratora).

A możeby tak założyć organizację zbiorowego zarządzania prawami autorskimi bloggerów i właścicieli portali internetowych ;)

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.

3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub ust. 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1, art. 191, art. 86, art. 94 ust. 4 lub art. 97, albo nie wykonuje obowiązków określonych w art. 193 ust. 2, art. 20 ust. 1-4, art. 40 ust. 1 lub ust. 2,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 122. Ściganie przestępstw określonych w art. 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1, art. 118 ust. 1, art. 1181 oraz art. 119 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 122(1). W sprawach o przestępstwa określone w art. 115-119 pokrzywdzonym jest również właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.

zwykłe bicie piany , wiadomo przecież jest że żaden bloger nie pójdzie z tym do sądu bo jemu się to nie opłaca , to nie onet czy gazeta.pl to bloger którego nie stać na dojechanie do tego sądu czy też wynajęcie adwokata za 5 tys zł bo wątpię żeby ktoś chciał występować taniej

zejdźcie na ziemie i przestańcie teoretyzować

Xann: bardzo chętnie za kratę wódki odstąpię Ci RSS-y ze wszystkich moich blogów. Nawet sam podlinkuję strony na których będziesz kradł treść.

Krata litrowych butelek Sobieskiej i jest to wszystko Twoje. ;-)

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Xann: bardzo chętnie za kratę wódki odstąpię Ci RSS-y ze wszystkich moich blogów. Nawet sam podlinkuję strony na których będziesz kradł treść.

Krata litrowych butelek Sobieskiej i jest to wszystko Twoje. ;-)

Nareszcie chyba jakaś osoba dowiedział jak wykorzystać udostępnione rss z pożytkiem dla siebie :)

_kUtek_ ja nie kradnę treści , używam internetowych czytników RSS takich jak news.google czy też webnews , po drugie nigdy nie zrozumiem po co zasysać rss'a z czyjegoś bloga gdzie artykuł się ukazuje raz w miesiącu jak można z onetu gdzie są newsy co 5 min ?

Marketing internetowy dla firm

_kUtek_ ja nie kradnę treści , używam internetowych czytników RSS takich jak news.google czy też webnews , po drugie nigdy nie zrozumiem po co zasysać rss'a z czyjegoś bloga gdzie artykuł się ukazuje raz w miesiącu jak można z onetu gdzie są newsy co 5 min ?

Jak widać publicznie Xann przyznajesz się do przestępstwa. :)

Jak widać publicznie Xann przyznajesz się do przestępstwa. puknijsie.gif

Ja tam nie widzę żadnego przyznania się do przestępstwa, raczej napisanie co jest lepszym rozwiązaniem. Czytanie ze zrozumieniem zawsze bolało.

zwykłe bicie piany , wiadomo przecież jest że żaden bloger nie pójdzie z tym do sądu bo jemu się to nie opłaca , to nie onet czy gazeta.pl to bloger którego nie stać na dojechanie do tego sądu czy też wynajęcie adwokata za 5 tys zł bo wątpię żeby ktoś chciał występować taniej

zejdźcie na ziemie i przestańcie teoretyzować

Nie znam się na prawie, więc poprawcie mnie jeśli mówię źle. Z tego co pisze advokat to nie potrzebujesz żadnego adwokata tylko idziesz do prokuratury i oni się zajmują już ściganiem.

A możeby tak założyć organizację zbiorowego zarządzania prawami autorskimi bloggerów i właścicieli portali internetowych rolleyes.gif

Wcześniej czy później coś takiego powstanie, a ja nie kopiuje treści, więc mi to odpowiada.

Ja tam nie widzę żadnego przyznania się do przestępstwa, raczej napisanie co jest lepszym rozwiązaniem. Czytanie ze zrozumieniem zawsze bolało.
w twoim przypadku kłania się rozumienie tego co się czyta.

edit - drobne styl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności