Skocz do zawartości

[MYSQL] dwa ostatnie rekordy

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki banalny problem, chcę pobrać dwa ostatnie rekordy z bazy i w tym celu wykorzystuję sortowanie pod dacie i dostaję wynik np.:

rekord1 16.05.2009

rekord2 15.05.2009

..i problem w tym, że ja te dwa rekordy chcę w odwrotnej kolejności, czyli:

rekord1 15.05.2009

rekord2 16.05.2009

Da się tak? Bezpośrednio przez zapytanie? Czy muszę w to ingerować php, bo jedynie co mi przychodzi do głowy to zliczenie wszystkich rekordów i ustawienie LIMIT (liczba rekordów - 1),2.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

@ExPloiT to w takim przypadku zwrócisz dwa pierwsze rekordy, czyli dwa najstarsze... a jak najnowsze to zwróci w takiej kolejności jak podałem, ale dzięki za pomoc, wiedziałem, że to będzie banalne, odpowiedź dostałem na PW:

(SELECT * FROM `tabela` ORDER BY `data` DESC LIMIT 0,2) ORDER BY data ASC

Pozdrawiam,

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności