Skocz do zawartości

Co lepiej ".html", "/", czy nic

ziggy23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem że już gdzieś było szukałem pół godziny i nie mogę namierzyć.

Jaki sufiks lepiej zastosować:

1) www.przykładowy_sklep.pl/kategoria.html

2) www.przykładowy_sklep.pl/kategoria/

3) www.przykładowy_sklep.pl/kategoria

I czy dla kategorii i stron produktów robić takie same czy np dla kategorii jeden a dla stron produktów inny?

--------------------

Ekrany projekcyjne i uchwyty tv w sklepie Gust-av.pl

2 i 3 to to samo dla wyszukiwarki ja osobiscie jestem wierny opcji nr 3. anyway kazda z tych opcji jest dobra z punktu widzenia wyszukiwarki. 3 typ linkow wyglada ladniej, naturalniej dla usera. nierozumiem do konca ostatniego pytania. jesli chodzi o format linkow to dla calego serwisu powinien byc jednolity. nie ze wzgledu na wyszukiwarke ale dla samej zasady dążenia do porządku i "czystosci" serwisu

Dzięki o to mi chodziło.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Wcześniej ścieżka u mnie wyglądała mniej więcej tak:

www.przykładowy_sklep/default/kategoria.html

teraz zmieniłem na:

www.przykładowy_sklep/kategoria

Czy w związku z tym że wyrzuciłem /default/ ze ścieżki muszę robić jakieś przekierowania 301? Wysłałem nową mapę strony do google - strona jest pozycjonowana od niedawna.

--------------------

Jeśli na hostingu działa serwer Apache 2 co w zasadzie jest już w większości to żądanie takiego adresu www.przykładowy_sklep.pl/kategoria wymusza na serwerze przekierowanie 301 Moved Permanently na www.przykładowy_sklep.pl/kategoria/ wiec nie należy stosować.

---

Jeszcze dodam, że tyczy to żądań "oryginalnych" bez obsługi wewnętrznego mechanizmu przepisywania za pomocą mod rewrite...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli na hostingu działa serwer Apache 2 co w zasadzie jest już w większości to żądanie takiego adresu www.przykładowy_sklep.pl/kategoria wymusza na serwerze przekierowanie 301 Moved Permanently na www.przykładowy_sklep.pl/kategoria/ wiec nie należy stosować.

Chodzi mi o to że kiedy zmieniłem adresacje z:

www.przykładowy_sklep.pl/default/kategoria.html.pl

na:

www.przykładowy_sklep.pl/kategoria

to wyniki w google zaczęły odsyłać do 404.

Chodzi o to że wyciąłem z adresacji "/default/"

RewriteRule^/default/(.*?)\.html$ $1 [NC,L] - po dodaniu tego stronka przestaje działać

--------------------

No i prawidłowo, bo to są całkiem inne adresy :(

Należy ustawić przekierowanie 301 dla żądań:

www.przykładowy_sklep.pl/default/kategoria.html.pl -301-> www.przykładowy_sklep.pl/kategoria/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No i prawidłowo, bo to są całkiem inne adresy :)

Należy ustawić przekierowanie 301 dla żądań:

www.przykładowy_sklep.pl/default/kategoria.html.pl -301-> www.przykładowy_sklep.pl/kategoria/

ok tyle wiem - tylko że w sklepie znajduje się kilkanaście kategorii i kilka tysięcy produktów.

Wpisywanie więc przekierowań ręcznie na każdą kategorie, podkategorie i produkt odpada.

Chodzi mi raczej o polecenie które wyrzuciłoby /default/ z adresacji całego portalu

--------------------

PO CO CYTUJESZ W CAŁOŚCI poprzedzające wypowiedzi :)

No i dobrze, że chodzi ci o "polecenie", a raczej zestaw regułek dla modrewrite, lub odpowiedni kod php przekierowujący żądania. Wystarczy tylko korzystając z dostępnej wiedzy na ten temat takowe regułki mod rewrie napisać, lub zlecić ich napisanie.

Mion - piszesz same ogólniki

Doskonale sobie zdaję sprawę co należy zrobić i próbuję sam to zrobić. Jak widzisz jednak, moje zapytanie znajduje się w kategorii "Dla początkujących". Tym bardziej nie rozumiem wypowiedzi mówiącej co mam zrobić( kiedy jest to wiadome od początku), zamiast jak to zrobić.

Jeśli nie zamierzasz pomagać bezinteresownie - po prostu napisz - zrobię to za tyle a tyle, bo ta wypowiedz zabrzmiała jak oferta.

Mimo wszystko dzięki za wypowiedzi w wątku.

Rewriterule ^default/(.*)$ /$1 [R,L] - niestety też bez rezultatu.

Męcze to od rana i albo nic się nie mienia albo wszystko przestaje działać.

--------------------

@Męcze to od rana i albo nic się nie mienia albo wszystko przestaje działać.

I to jest właśnie błędne podejście, bo jak sam napisałeś męczysz się od rana i Ci nie wychodzi przez co tracisz czas, a czas to pieniądze.

@Tym bardziej nie rozumiem wypowiedzi mówiącej co mam zrobić( kiedy jest to wiadome od początku), zamiast jak to zrobić.

Podpowiadam Ci, że można to zrobić w PHP, lub modrewrite niestety gotowego rozwiązania nie podam zwłaszcza, że nie znam pozostałej struktury linków w serwisie.

@Mion - piszesz same ogólniki

Owszem, jest to dział dla początkujących co IMHO nie oznacza gotowych rozwiązań oczekujących.

@Jeśli nie zamierzasz pomagać bezinteresownie - po prostu napisz - zrobię to za tyle a tyle, bo ta wypowiedz zabrzmiała jak oferta.

Cały czas pomagam non profit, ale nie należy mylić pomocy z odwalaniem za kogoś całej implementacji.

Co do mojej oferty to znajdziesz ją tutaj -> Seo Tuning

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności