Skocz do zawartości

Zmiana linku do treści, a google.

ahead

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie parę rzeczy w sposobie indeksowania google. Zacznę od pierwszej. Mam stronę w google, która zmienia adresy swoich podstron po jakimś czasie. Np. jedna podstrona ma url powiedzmy domena.pl/costam.html. Po czasie zmienia się jednak link do tej strony na np. domena.pl/inna/costam.pl. Treść pod tymi adresami jest taka sama, oczywiście ta pierwsza przestaje istnieć. Czy to nie zawadza przypadkiem od Duplicate Content ? Czy mogę w ten sposób zmieniać URL? Oraz co stanie się z tymi starymi indeksami w google? Przestaną istnieć stare adresy, a nowe zostaną zaindeksowane jako prawidłowe ? Zaznaczam od razu, że ten drugi adres nie będzie już zmieniany.

Kolejne pytanie, to czy mogę pod starymi adresami dać link do nowego adresu? Czy link powinien mieć nofollow ?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pomyśl trochę, zdecyduj się na 1 adres. Marnujesz tylko czas. Zanim stare adresy przestaną istnieć, nawet z prawidłowymi przekierowaniami, czasami trochę trwa, a w praktyce w serwisie z tysiącami podstron można się pociąć, zanim te strony znikną. Dodaj jeszcze czkawki google i pokazywanie starych wyników i robi się niezły bajzel.

Poczytaj też o canonical, co uchroni cię przed duplikacją treści w obrębie domeny.

...

Ok. Zmieniam lekko koncepcję. Chciałbym aby pod starym adresem, pojawiał się link do nowego. Czy jeżeli nie chciałbym, aby google indeksował nowy adres wystarczy jedynie nadać dla tego linku atrybut nofollow, oraz wyłączyć dla robotów dostęp( w moim przypadku) do wszystkich stron domena.pl/inna/ ? Zależy mi właśnie na tym, aby linki bez /inna/ w url'u były ważniejsze. Te z nowym adresem mogą być zapomniane przez google, jednocześnie dla user'a wolałbym zostawić ścieżke do nowego adresu.

jezeli strona jest ciekawa to ktos zawsze podlinkuje jakas podstrone wiec mozesz tylko zabronic dostepu robotom

z drugiej strony blokujac indeksacje stron pokazywanych userom blokujesz sobie tez naturalne linkowanie do tych podstron

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności