Skocz do zawartości

Google, PR, linki i anchory... pytanie do doświadczonych.

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wypozycjonować jedną z swoich stron w google (tę z stopki).

Mam kilka pytań technicznych... ponieważ zajmuję się również tworzeniem stron internetowych, często w stopce dopisuję Design by: nazwafirmy i tutaj daję link do strony portfolio www. Czy jeśli mam sporo tego typu linków prowadzacych do strony portfolio, i z portfolio www zrobię tylko jeden wychodzący link już z anchortekstem promującym fotografię do strony fotografii, to uzyskam lepszy wynik, niż gdybym te wszystkie linki kierował bezpośrednio na stronę o fotografii, ale nie wstawiał tam w anchorach słów na które pozycjonuję (<a>NazwaFirmy</a> -> strona portfolio www -> <a>zdjęcia</a> w pierwszym przypadku, kontra <a>NazwaFirmy</a> -> strona z fotografią w drugim przyapdku).

Drugie pytanie... czy jeśli tego typu link znajdują się na rozbudowanych serwisach (nawet PR=5), to czy lepiej jest umieścić go tylko na sronie głównej, czy na każdej podstronie (aktualnie mam 2 rozwiązanie, przez co w google webtools dla strony portfolio www mam ponad 300 linków przychodzących z tylko 1 serwisu). Jaki będzie to miało wpływ na PR strony portfolio www i jaki na strony o fotografii? (piję tutaj do róznych analiz algorytmu PR w google i przykładowego dzielenie PR strony wysyłąjącej link przez ilość linków z tej strony).

Trzecie, chyba ostatnie pytanie.. Czy jeśli kataloguję, bloguję itp, to na jednej stronie/blogu/serwisie lepiej umieścić tylko 1 link, czy jeśli jest taka możliwość, dać ich kilka w różnych miejscach?

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

mam sporo tego typu linków prowadzacych do strony portfolio, i z portfolio www zrobię tylko jeden wychodzący link już z anchortekstem promującym fotografię do strony fotografii, to uzyskam lepszy wynik, niż gdybym te wszystkie linki kierował bezpośrednio na stronę o fotografii, niż gdybym te wszystkie linki kierował bezpośrednio na stronę o fotografii, ale nie wstawiał tam w anchorach słów na które pozycjonuję (<a>NazwaFirmy</a> -> strona portfolio www -> <a>zdjęcia</a> w pierwszym przypadku, kontra <a>NazwaFirmy</a> -> strona z fotografią w drugim przyapdku).

Na co dzień zajmujesz się webmasterką. Jeżeli masz klienta, który zlecił ci wy pozycjonowanie strony to sobie najpierw przemyśl czy zmieniając linki prowadzące do twojego profilo/oferty więcej nie stracisz niż zyskasz.

Drugie pytanie... czy jeśli tego typu link znajdują się na rozbudowanych serwisach (nawet PR=5), to czy lepiej jest umieścić go tylko na sronie głównej, czy na każdej podstronie

lepiej na każdej

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

mam sporo tego typu linków prowadzacych do strony portfolio, i z portfolio www zrobię tylko jeden wychodzący link już z anchortekstem promującym fotografię do strony fotografii, to uzyskam lepszy wynik, niż gdybym te wszystkie linki kierował bezpośrednio na stronę o fotografii, niż gdybym te wszystkie linki kierował bezpośrednio na stronę o fotografii, ale nie wstawiał tam w anchorach słów na które pozycjonuję (<a>NazwaFirmy</a> -> strona portfolio www -> <a>zdjęcia</a> w pierwszym przypadku, kontra <a>NazwaFirmy</a> -> strona z fotografią w drugim przyapdku).

Na co dzień zajmujesz się webmasterką. Jeżeli masz klienta, który zlecił ci wy pozycjonowanie strony to sobie najpierw przemyśl czy zmieniając linki prowadzące do twojego profilo/oferty więcej nie stracisz niż zyskasz.

Drugie pytanie... czy jeśli tego typu link znajdują się na rozbudowanych serwisach (nawet PR=5), to czy lepiej jest umieścić go tylko na sronie głównej, czy na każdej podstronie

lepiej na każdej

Oba serwisy należą do mnie. Aktualnei zależy mi na bardzo mocnej promocji serwisu poświęconego fotografii, stąd możliwość przekierowania linków, lub skupienia linków prowadzących do portfolio www oraz wyprowadzenia z tej strony 1 linku do fotografii.

Zatem zakładając, że strona z fotografią jest obecnie najważniejsza, i mogę w pewnym zakresie manipulować oba serwisami (natomiast nie mogę zmienić na stronach które budowałem treści linku, natomiast to na co wskazuje owszem), jak najlepiej wykorzystać już obecnie zbudowane zaplecze?

kontra <a>NazwaFirmy</a> -> strona z fotografią w drugim przyapdku).

czyli chcesz pozycjonowac strone z fotografia na nazwe firmy robiacej strony www?

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

kontra <a>NazwaFirmy</a> -> strona z fotografią w drugim przyapdku).

czyli chcesz pozycjonowac strone z fotografia na nazwe firmy robiacej strony www?

Czyli reasumując lepiej pozycjonować na nazwę portfolio www, a z niego wypuscic link do fotografii (z odpowiednim anchorem)?

To podejście opisane powyżej miało raczej pomóc zdobyć stronie o fotografii wyzszy PR (bo mógłbym linkować bezpośrednio z stron PR=5), ale jak rozumiem, to nie ma aż tak dużego znaczenia.

• 4 tygodnie później...

Rozumiem, że chęć wypozycjonowania serwisu jest spora, ale spamowanie for i blogów nie jest dobrym sposobem (choć akcje w stylu msnbetter pokazały, że niestety całkiem sporo osób przyzwala na takie techniki).

Więc tylko w kwestii ostrzeżenia: Albo pan Marcin zrewiduje swoją wiedzę i narzędzia albo zrobimy mu antyreklamę serwisu, a chyba nie o to chodzi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności