Skocz do zawartości

Ładowanie obrazków które zostaną wywołane przez kliknięcie miniaturki

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chodzi mi bardziej o js niż php, ale takiej kategorii nie ma. Klient wymyślił sobie, żeby użytkownik strony nie musiał czekać na załadowanie się pełnego rozmiaru zdjęcia za długo, więc w czasie ładowania strony będę musiał też ładować duże zdjęcia. Teraz pytanie czy jest to technicznie możliwe.

Wymyśliłem sobie dwa sposoby.

1. Oparcie zdjęć na divach które są niewidoczne, ale wydaje mi się, że jeśli już będą załadowane to przeglądarka jakoś zapisze je w pamięci podręcznej i szybciej je wywoła. Żeby nie spowolnić ładowania reszty strony takie niewidoczne divy chciałem dać przed końcem body tylko czy rzeczywiście ładowanie elementów strony następuje zgodnie z kolejnością od góry do dołu? Może pytanie głupie ale nie zagłębiałem się nigdy w schemat działania przeglądarki.

2. Dodanie funkcji js która zostanie wywołana dla akcji OnLoad w znaczniku body i która zacznie ładować zdjęcia. Pytanie jak coś takiego zrobić.

tak, przeglądarka idzie dokładnie wg kodu z góry na dół (ale pierwszeństwo ma raczej HTML). dlatego m.in. pliki .js powinno się umieszczać po plikach .css

https://developer.yahoo.com/performance/rules.html - tu i tu https://developer.yahoo.com/yui/imageloader/

Napisałeś niedorzeczność z tym pierwszeństwem HTML ;) , bo javascript i CSS to nie HTML

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No to wytęż szare komórki i przeanalizuj żądanie GET dla zrealizowania pobrania strony, a może zrozumiesz gdzie tkwi błąd rozumowania z tym HTML'em :(

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności