Skocz do zawartości

googlebot i robots.txt

PeterRiley

Rekomendowane odpowiedzi

!= - czyt. różne (notacja C) jak wolisz, to napiszę tak: <> (notacja Pascala)

O ile mi wiadomo, to w robots.txt zawsze daje się pełne lokalizacje względem domeny. A ograniczenia dotyczą od lokalizacji, w głąb.

plik1.php

wskazuje na plik, do którego jednak nie istnieje ścierzka. Nie ma czegoś takiego, jak roboczy katalog. Zawsze musi być to lokalizacja zaczynająca się od katalogu głównego (/) będącego jednocześnie domeną.

A wiec: /plik1.php a nie plik1.php

Poza tym - radziłbym również zrobić zabezpieczenie na poziomie pliku uzywając meta tagów. Nie kazdy robot słucha robots.txt.

--------

PS. Z tymi lokalizacjami to tlyko moje przypuszczenie - nie jest to informacja pewna.

!= - czyt. różne (notacja C) jak wolisz, to napiszę tak: <> (notacja Pascala)

Znam jedna i druga :) "A czemu rowna" nie znaczylo "A dlaczego rowna" tylko "Jesli nie temu, to czemu innymu rowna" ;-)

O ile mi wiadomo, to w robots.txt zawsze daje się pełne lokalizacje względem domeny.

Zasugerowalem sie tym co pisza na https://www.searchengineworld.com/robots/ro...ts_tutorial.htm

Przyklad: "Disallow: email.htm"

Tez zastanawialem sie nad slashem kiedy wgrywalem ten plik, ale skoro madzrejsi tak podali w tutorialu... ;-)

Znam jedna i druga Smile "A czemu rowna" nie znaczylo "A dlaczego rowna" tylko "Jesli nie temu, to czemu innymu rowna" ;-)

No to źle zrozumiałem :)

Ale rada ta sama j/w.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności