Skocz do zawartości

Za które najwiecej placa

ZłoKonieczne

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie z waszego doswiadczenie (pomijajac juz tresc strony) za ktore dostajecie wieksze stawki?

Za najwieksze banner graficzne, a moze za najwieksze banner ale tekstowe te kwadraty 336x300 czy jakos tak?

A moze za pionowe tekstowe?

Chcialem sie dowiedziec czy za teksty wam wiecej daja czy za graficzny?

No wlasnie z waszego doswiadczenie (pomijajac juz tresc strony) za ktore dostajecie wieksze stawki?

Za najwieksze banner graficzne, a moze za najwieksze banner ale tekstowe te kwadraty 336x300 czy jakos tak?

A moze za pionowe tekstowe?

Chcialem sie dowiedziec czy za teksty wam wiecej daja czy za graficzny?

Ilu ludzi, tyle będzie opini. Wszysko zależy od strony. Podobno były przeprowadzane jakieś testy, z których wynikało że największy CTR ma duży kwadrat 336x300. Ja na różnych stronach mam różne formaty ale i tak na każdej najwięcej klików mam na jednostce linków 4x.

Nikt Ci tego nie poda na tacy - do każdej witryny co innego się sprawdzi (aczkolwiek large rectangle najczęściej sprawdza się wszędzie) ... musisz po prostu testować, dodawać kanały i obserwować wyniki ... i to nie 2-3 tygodnie a 2-3 miesiące :)

Ja slyszalem ze niby wiecej placa za tekstowe, ale tez nie wiem czy to prawda, bo mi bardziej pasuja graficzne niz teksty, czlowiek jest wzrokowcem i woli obejrzec obrazek niz czytac, tak mi sie wydaje i szybciej kliknie w banner graficzny rob krotka reklamy (linki tekstowe) niz w te wielkie tekstowe boxy, nie sadzisz?

Hmm ... na portalu turystycznym przy około 2000 odsłon dziennie klikalność w banner obrazkowy jest praktycznie znikoma, a w tekstowe boxy całkiem przyzwoita ...

Po prostu ludzie odruchowo omijają bannery :) Nie wiem jak to działa, ale na kilku stronach, które testowałem reklama obrazkowa sprawowała się zawsze najgorzej :)

Podstawowa zasada AdSense to emitowanie takich reklam, które wydawcy zarabiają najwięcej. I nie tylko wynagrodzenie za kliknięcie (CPC) ma tu znaczenie, bo to tylko jeden z czynników określających wysokość zarobków.

Rzeczywiście lepiej spisują się boksy większe, niż małe, bo mieści się tam więcej reklam i szansa na kliknięcie w pojedynczą reklamę jest większa. To taka uniwersalna zasada, która oczywiście nie działa wszędzie. :)

Dlatego proponuję wstawić możliwie duży, pasujący do designu strony, boks na reklamy tekstowe/obrazkowe.

Ja slyszalem ze niby wiecej placa za tekstowe

Reklama graficzna musi przebić w aukcji wszystkie reklamy tekstowe w danym slocie (google porównuje eCPM), żeby się wyświetliła więc teoretycznie graficzne mają wyższy eCPM, ale niekoniecznie wyższe CPC (graficzne mają zwykle wyższy CTR, a przez to rośnie im eCPM).

• 2 tygodnie później...
A właśnie, czy można znaleźć gdzieś w raportach czy chętniej na mojej stronie klikają w tekstowe czy graficzne?

Dodam że to jedna jednostka.

Chyba nie, ale możesz zrobić mały tryk przy pomocy np PHP ...

Po prostu tworzysz dwie jednostki, jedną z linkami tekstowymi, drugą z graficznymi ... następnie na stronie losowo wyświetlasz raz jedną raz drugą ;)

Np tworzysz tablicę z kodem tych dwóch reklam, robisz jej shuffle i robisz print/echo pierwszego elementu tablicy :)

Ja mam inny problem, rzućcie okiem:

I codziennie to samo.

Dlaczego nie dostaję żadnych pieniędzy za klikanie? Nie używam reklam charytatywnych, wszystkie są teoretycznie płatne, więc czemu google robi ze mnie darmowego wolontariusza?

Ukryj CTR i eCPM bo twoja przygoda z Adsense może szybko się skończyć :jezyk1:

Popracuj nad umiejscowieniem reklam bo CTR bardzo niski. Być może są to jakieś fraud clicki...

Możesz także zadbać o tematyczność reklamy poprzez zawieranie odpowiednich słów kluczowych w tekście, jednakże pamiętaj ,że musi być ona zgodna z zawartością strony.

Jaka to tematyka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności