Skocz do zawartości

Robot google - się wraca?

Maxximilian

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem taką ciekawą kwestię na forum, które prowadzę.

Otóż wczoraj dodałem do linków rel nofollow oraz target blank.

Dziś widzę, że liczba sesji otwartych przez roboty - głównie googla jest o połowe mniejsza.

Wcześniej było 720 równolegle otwartych / 20 min - teraz jest 288 - przy czym ilość odsłon (generacji) wzrosła o 15-20%.

Czyżby robot google podążając po linkach cofał się, żeby powtórnie sprawdzić czy ten link tam jeszcze jest?

Albo wchodzi po raz drugi jako anonimowy-nie googlowy? (To raczej nie - bo sesje były 80% robotowe).

Taki wzrost ilości odsłon po włączeniu target blank oznacza, że muszę przemyśleć słowo optymalizacja w kontekście innym niż seo.

Co do botów to nie wiem. Jeżeli zaś chodzi o linki wychodzące, to na pewno te nietematyczne osłabiają stronę, a zwłaszcza z SWL. Na blogu kiedyś opisałem reakcję google na usunięcie swl ze strony, możesz poczytać.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności