Skocz do zawartości

Miesiąc testów Adkontekst

Cheed

Rekomendowane odpowiedzi

Po miesiącu testów Adkontekst postanowiłem napisać krótkie podsumowanie. Punktem odniesienia było Google Adsense z którego swego czasu korzystałem. Tutaj możecie przeczytać więcej na temat moich testów Adkontekst.

Inwestycje Giełdowe - skuteczne pomnażanie pieniędzy ; Nokia 5310 - blog o muzycznej Nokii 5310

• 4 tygodnie później...

Witajcie!

Wielkie dzięki Cheed za bardzo obszerną analizę bazującą na Twoich doświadczeniach z Adkontekst! Jeśli możemy, chcemy odnieść się krótko do kilku wątków:

1. Przychody

Serwis jest bardzo specyficzny, posiada bardzo sprecyzowaną i wąską tematykę, co może tłumaczyć różnicę w przychodach. Cały czas pozyskujemy nowe kampanie reklamowe i tematyka inwestycji alternatywnych jest ciekawym obszarem.

Zachęcamy -z resztą tak jak sam autor - abyście osobiście przetestowali nasze rozwiązanie. Na innym serwisie proporcje mogą być odwrotne, co się nierzadko zdarza.

2. Intertext

U Cheeda Intertext stanowi około 25-30% ogólnych przychodów. U większości pozostałych Partnerów naszej sieci proporcje są dokładnie odwrócone i stanowią nie rzadko nawet 70-80% przychodów.

Warto tu podkreślić, ze Intertext stanowi w pełni dodatkowe źródło przychodu, ponieważ nie trzeba tu rezygnować z dotychczasowych placementów, np CPM'owych.

3. Podatki

Nie jest prawdą, że płacimy za Partnerów podatki! Każdy partner - nie ważne czy osoba fizyczna, czy prowadząca działalność gospodarczą, rozlicza się z US we własnym zakresie. Jeśli chcecie uzyskać interpretacje naszych prawników, która wyjaśnia kto, w jakiej wysokości, jak i czy w ogóle musi zapłacić podatek wyślijcie zapytanie na adres kontakt@adkontekst.pl.

I to by było chyba na tyle. Pozdrawiamy!

optymalizuj.adkontekst.pl - tu znajdziecie ciekawe porady i case studies dot. Adkontekst i ContentStream

Z tymi podatkami to być może rzeczywiście się zagalopowałem, myślałem że tak jak większość polskich PP, odprowadzacie za nas zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych. Moja niewiedza bierze się stąd, że dopiero w tym miesiącu otrzymam pierwszą wypłatę z Adkontekst. No ale nawet widząc po Twojej reakcji - oferujecie przynajmniej opinie radców prawnych odnośnie płacenia podatku. Google od tego umywa ręce, chociaż po moich wpisach odnośnie podatków z Google (ten i ten) nie powinno to stanowić dla nikogo problemu.

PS: dzięki za stylowy kubeczek od was, nie wiem czy otrzymałem go za uczciwą recenzję czy za odesłanie umowy :)

Inwestycje Giełdowe - skuteczne pomnażanie pieniędzy ; Nokia 5310 - blog o muzycznej Nokii 5310

Xann, zgłaszasz każdą zapleczówkę do AK w celu weryfikacji :>? Jak dobrze pamiętam teoretycznie trzeba...

Ja osobiście lubię AK jedyny minus to niestety zarobki... Ale mam nadzieje że z czasem się to poprawki :pytajnik:

[literówka :P]

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Ja osobiście lubię AK jedyny minut to niestety zarobki... Ale mam nadzieje że z czasem się to poprawki

jak to jedyny minus to pol biedy :pytajnik: - w koncu ladnie wygladaja na stronie

a tak na powaznie to naprawde jedyny minus - kontakt na 5+ panel na 5 - niestety zarobki .... testowalem troche - i to na stronach z trescia i na stronach bez niej - i intertekst i kontekstowke

niestety, jeszcze nie czas by sie wlaczyc do zabawy

• 1 miesiąc temu...

Nadal pozostają na blogu nie jest z nimi tak najgorzej, chociaż nadal wyraźnie gorzej niż w Adsense ;) Od 28 kwietnia kiedy to wstawiłem reklamy na blogu CTR wynosi 1,25%, CPC 0,18zł, eCPM 2,22 resztę każdy może dopasować do swojego bloga i wyliczyć wyniki. Dodam jeszcze, że CTR w Adsense i Adkontekst jest troszkę inaczej obliczany - ten w Adkontekst jest zaniżany względem Adsense.

• 3 tygodnie później...

U mnie we wrześniu będzie pierwsza wypłata (200zł bo mniej się nie opłaca). Zebrane po mniej więcej 4 miesiącach, w przypadku Adsense 100$(około 300zł) zbierałem w ~3 miesiące. Trochę tracę no ale liczę że z czasem będzie coraz lepiej i póki co zostanę.

Mogę podzielić się moim zdaniem na temat AdKontekst po ponad półtorarocznych testach. :rotfl: CPC jest naprawdę niezłe. W tym roku spadło o blisko 30% względem roku poprzedniego, ale zważając na tematykę strony wciąż jest nieźle. Bolączką jest słabe dopasowanie reklam do treści strony, bardzo ogólne reklamy i małe zróżnicowanie reklamodawców. Przez to CTR jest bardzo niski.

Tematyka strony to filmy, rozrywka, telewizja.

Średnie CPC w 2008 r. wynosiło 8 gr. Od początku stycznia 2009 r. do dnia dzisiejszego średnia stawka za kliknięcie wynosi 5 gr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności