Skocz do zawartości

Problem z position: fixed

lojciec14

Rekomendowane odpowiedzi

slawek22, należy budować strony co najmniej pod IE6+. chyba, że chcesz ograniczać swoją grupę docelową to zrób od razu stronę dla rozdzielczości 1680x1050 - niedługo to będzie standardem i wyprze wszystkie inne rozdzielczości. wywal także js ze stron - niewiele urządzeń mobilnych obsługuje w pełni ten język, itp itd. aż zaczniesz robić stronę dla mniej niż 50% docelowej grupy roboczej.. tylko przez lenistwo lub brak wyobraźni.

https://www.bbc.co.uk/

strona działająca znakomicie na IE6, jak i najnowszej Operze i Mozilli. w dodatku bardzo nowoczesna i atrakcyjna. niemożliwe, jak oni to zrobili, skoro wg slawka22 się nie da?

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Da się, ale bez supportu dla ie6 można by zrobić to lepiej :) Z resztą sobie zobacz cały śmietnik jaki tam mają w conditional comments żeby wspierać tego gniota :) Pewnie odciska się to też na kodzie HTML który jest nieoptymalny (błędy w box model i niepoprawna interpretacja DIVów z ustawionymi wymiarami i margin/padding, błędna interpretacja hover, brak przezroczystych png, niepoprawna obsługa position:, dodatkowy JS który musi maskować błedy przeglądarki, etc.).

BTW: nowoczesny kod działa lepiej na urządzeniach mobilnych niż hacki / śmietniki / tabele tworzone pod IE6. Coś za coś albo masz kod nowoczesny albo przestarzały. Jak sama nazwa wskazuje z tym przestarzałym będą problemy a zawsze możesz wyłączyć CSS i taki czysty HTML serwować pod ie6 ;)

Co do browserów to można stronę nawet przystosować do firefox 0.5 albo opery 6, kwestia czasu i kosztów. Ja tam próbuję ludzi przekonywać do porzucania prehistorycznych rozwiązań - jak nie chcą to trudno. Kod będzie niższej jakości i więcej zapłacą, zamiast tego można skupić się na funkcjonalności.

strona działająca znakomicie na IE6

W IE6 żadna strona nie działa znakomicie. Polecam tę samą stronę otworzyć w FF albo chrome i porównać wynik, dodatkowo zrobić upgrade przeglądarki przynajmniej do siódemki bo niezałatanych błędów jest tyle że strach tym wchodzić gdziekolwiek indziej niż na google :)

chyba, że chcesz ograniczać swoją grupę docelową

-20% to rozsądna cena za możliwość korzystania z nowoczesnych technologii i kodu. Pomijasz to ile użytkowników można zyskać rezygnując z supportu dla przestarzałych aplikacji i oferując w zamian lepszą usługę. Z resztą update zajmuje 2 minuty.

Rozumiem, że aktualizacja przeglądarki to zaledwie kilka minut, lecz przeciętny użytkownik tego nie zrobi - boi się o wykrycie nielegalnego systemu windows, dodatkowych opłat, pobierania nowych przeglądarek (skoro stare w miarę się sprawdzają).

Ja wychodzę z założenia, że witryna powinna także w IE6 wyglądać dobrze. Kosztem jest więcej pracy, lecz szanuję każdego użytkownika moich stron - w ten sposób odpłacam im za odwiedziny.

Poza tym czasem zdarza mi się robić rzeczy w stylu:

if (strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'MSIE') != true) {
// wczytuje biblioteki dla wszystkich przeglądarek, prócz IE
}

przez co w nowoczesnych przeglądarkach jest nowocześnie, a w niestabilnym IE nie ma wcale bajerków.

Z całym szacunkiem Panowie, ale szkoda nerwów na przeglądarkę, która i tak dostarcza ich niemało jeśli ktoś z nią pracuje przy projektowaniu stron na co dzień.

Można walczyć i wygłaszać górnolotne deklaracje, można też podejść do sprawy profesjonalnie i chłodno.

Szanująca się firma nie będzie tłumaczyła klientom, że muszą coś sobie aktualizować, a właśnie zrobi tak, żeby po prostu działało jak należy, bez wchodzenia w tego typu dywagacje ;), taka prawda i jak ktoś ma doświadczenie w branży to ciężko mi będzie uwieżyć, że myśli inaczej :).

Myślę, że do takich zalicza się kolega @kilas88 :), którego serdecznie pozdrawiam.

Rozumiem, że aktualizacja przeglądarki to zaledwie kilka minut, lecz przeciętny użytkownik tego nie zrobi - boi się o wykrycie nielegalnego systemu windows, dodatkowych opłat, pobierania nowych przeglądarek (skoro stare w miarę się sprawdzają).

Chyba żartujesz. Udział w rynku IE6 spadł z ok 90% do 18%, podczas kiedy udział windowsXP praktycznie nie maleje bo z ~90% spadł do jakichś 82%. Wytłumaczenie ? :)

Chyba żartujesz. Udział w rynku IE6 spadł z ok 90% do 18%, podczas kiedy udział windowsXP praktycznie nie maleje bo z ~90% spadł do jakichś 82%. Wytłumaczenie ? ;)

Wytłumaczenie takie, iż konkurencja wypiera IE z rynku - na szczęście :) nie oznacza to jednak, ze ludzie dokonują aktualizacji. Może i dokonują, ale tylko nieliczni.

Ja jakoś nie mam wiekszych problemow aby dopasować style do jednej do drugiej do trzeciej i czwatej (IE6, IE7, FF, Opera) bez hacków. Trzeba tylko wiedzieć, jakich stylów unikać, jakie zdublować i jakie zastosować dodatkowo, a oczekiwany efekt można szybko osiągnąć. Kompromisów nie ma tak dużo (i w ostateczności wole z nich rezygnować) są to m.in. rozwijane menu, rozwijane przeźroczyste flasche, png z gradientem przechodzącym w przeźroczystość.

Ja obecnie widze o wiele poważniejszy problem, a są nim klienci oglądający swoje strony na telefonach komórkowych, co jeden telefon to strona może inaczej wyglądać. Aby zadowolić takiego klienta to należało by sobie kupić na czas tworzenia strony taki sam model tel jak jego :)

Ja już wole opcje aby to właśnie producentów nowych technologii zmusić do zachowania standardów niż wymuszać coś na użytkownikach, ktorzy i tak nie zrozumieją w czym problem: co jest stare a co nowe, lub co jesł złe a co dobre.

.

Kompromisów nie ma tak dużo

Box model nie działa dobrze, tzn. jak ustawisz wielkość bloku i padding dla tego samego DIV to się strona rozjedzie w IE6. Dla mnie to jednak bardzo duży kompromis bo przez to kod całej witryny musi być nieoptymalny albo się będzie rozjeżdżał. Tzn. zamiast poprawnego kodu masz sieczkę w HTML i CSSach + masę zagnieżdżonych DIV-ów. Może stąd wynika problem z komórkami? Dla w miarę poprawnego i semantycznego kodu to żaden problem zmienić CSS (albo go w ogóle wyłączyć).

rozwijane menu

Niby dlaczego się nie da? Parę hacków (m.in javascript poprawiający obsługę hover) i możesz zrobić rozwijane, wielopoziomowe menu dla IE6 nawet w samym CSS-ie (tzn. w czystym CSS pod IE6 to nigdy nie zadziała i będzie potrzebny JS - ale w pozostałych przeglądarkach już tak, więc używasz conditional comments, dodajesz parę klas do css żeby zasymulować hover, jeszcze kilka idiotycznych hacków - kod jest 2-3x dłuższy ale działa :D )

Ja obecnie widze o wiele poważniejszy problem, a są nim klienci oglądający swoje strony na telefonach komórkowych

Jakie są statystyki oglądalności witryny na komórkach? Będzie więcej niż 0.01% dla statystycznej strony? Wg megapanel linux ma 0.5% a nigdy nie słyszałem, żeby się ktokolwiek tym przejmował - tzn. nie da się wytłumaczyć klientom że przy kilku milionach wejść na ich stronę może jedno albo dwa będą z komórki?

nie oznacza to jednak, ze ludzie dokonują aktualizacji. Może i dokonują, ale tylko nieliczni.

Więcej ludzi zaktualizowało przeglądarkę do siódemki (23-25%) niż pozostało przy starej wersji (~18%). Użytkownicy IE6 to margines.

Ja już wole opcje aby to właśnie producentów nowych technologii zmusić do zachowania standardów niż wymuszać coś na użytkownikach

Tak, jasne ;) Twórzmy witryny pod IE6 przez następne 10lat, w sumie IE4 też nie takie stare więc po co wymuszać upgrade? :D

najciekawsze jest to ze wg. ranking.pl udzial IE6.x ROSNIE (strzalka UP) natomiast udzial IE7.x MALEJE - co jest swoja droga mocno zastanawiajace, ludzie robia downgrade do IE6 z IE7 ? i tak tego nie uzywam ale sama statystyka mnie zaskoczyla

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

Box model nie działa dobrze, tzn. jak ustawisz wielkość bloku i padding dla tego samego DIV to się strona rozjedzie w IE6.
Z divami, padding, margin czy border nie ma najmniejszego problemu pod warunkiem że wybierze się odpowiedni doctype.
Niby dlaczego się nie da? Parę hacków (m.in javascript poprawiający obsługę hover)
Nie mowie że się nie da, ale trzeba stosować takie hacki jak csshover.htc . A ja nie jestem zwolennikiem hackow ponieważ w przyszlości mogą narobić mi tylko roboty podczas ich poprawiania gdy w pewnym momencie wyjdzie jakaś aktualizacja i przeglądarka zacznie inaczej (poprawnie) interpretować kod.

A w ostatnim zdaniu chyba mnie nie zrozumiałeś. Chciałem tam zwocić uwagę że najnowszy sprzęt nie trzyma standardów, a na pewno bedzie rosła ilość wejść z mobilnych przeglądarek i jeżeli bedą wyswietlać strony tak jak teraz to będzie koszmar ^_^

A zwyklego użytkownika nie przekonasz i nie zmusisz do niczego. Bo jego zupełnie nie interesuje np to o czym tu teraz piszemy.

.

Z divami, padding, margin czy border nie ma najmniejszego problemu pod warunkiem że wybierze się odpowiedni doctype.

Z prostymi nie, tzn. tak na to patrząc box model jest obsługiwany poprawnie. Są jednak problemy o ile się nie mylę z zagnieżdżonymi div-ami (np. z margin+width, z formularzami i z-index, etc.).

Nie mowie że się nie da, ale trzeba stosować takie hacki jak csshover.htc . A ja nie jestem zwolennikiem hackow ponieważ w przyszlości mogą narobić mi tylko roboty podczas ich poprawiania

Widzisz tak źle i tak niedobrze. Hacki psują tylko kod i kompatybilność a bez hacków pod IE6 to sobie możesz pisać HTML z epoki internetu łupanego (na tabelkach;) ). Ja nie twierdzę, że trzeba kogoś do czegoś zmuszać. Po prostu jeśli mam do wyboru - kod standardowy dla 80% użytkowników albo śmietnik pisany pod IE to wolę napisać to pod większość ludzi i dobrze. Webdesignerzy mają karać tę większość która poświęciła 5 minut na update produkując exploratorowe potworki?

Co do użytkowników z komórek... to i tak nikt z tego nie korzysta. Może żeby poszpanować... a wypełnij na tym np. formularz zamówienia :P

Co do użytkowników z komórek... to i tak nikt z tego nie korzysta. Może żeby poszpanować... a wypełnij na tym np. formularz zamówienia :P

I tu się mylisz. Bardzo często korzystam z Opery Mini - podczas podróżowania, wykładów, ściągając na kolokwiach :P, nudząc się poza komputerem, sprawdzając statystyki swoich zysków, czytając jakieś artykuły, czasem nawet to forum. I wiele więcej ludzi także korzysta. Wystarczy mieć telefon w promocji za 1 zł + zamówić promocyjny Internet 5 zł / 20 mb (simplus) i możesz szaleć.

najciekawsze jest to ze wg. ranking.pl udzial IE6.x ROSNIE (strzalka UP) natomiast udzial IE7.x MALEJE - co jest swoja droga mocno zastanawiajace, ludzie robia downgrade do IE6 z IE7
Może Vista doprowadza ich do białej gorączki i wyjmują z szuflady instalki WinXP z przed 10 lat? :P
Co do użytkowników z komórek... to i tak nikt z tego nie korzysta. Może żeby poszpanować... a wypełnij na tym np. formularz zamówienia
Oj mylisz się. Ale tu może mamy podobne podejscie do tych urządzeń. Dla mnie telefon nigdy nie bedzie aparatem fotograficznym czy np komputerem, a to z powodu stosunku straconego czasu na wykonanie pewnej czynności do uzyskanych efektów. Ale musisz przyznać że jesteśmy w mniejszości, bo dla większości takie dodatki są rewelacją i uznają to za najnowszą technikę i oddadzą ostatnią kasę aby mieć takie cudo :P

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności