Skocz do zawartości

Nowa konsola robi wrażenie

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Carnagge Xbox ma swoją wersję DirectX, a w niej Direct input, jeśli przystawkę promuję M$ to odpowiedniej procedury do obsługi tego urządzenia są wrzucone do biblioteki lub będą wrzucone. Deweloperzy nie będą mieli żadnych problemu by to oprogramować. Prawdopodobnie warstwa pośrednia, będzie obsługiwać gry które nawet nie zostały napisane pod to urządzenie, oczywiście nie będzie to tak wygodne jak w grach dedykowanych dla tego rozwiązania ale podstawowe rzeczy da się wykonać.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak, prezentacja sony wygląda na mniej reżyserowaną, ale problem z PS3 jest taki że Sony bardzo słabo wspiera deweloperów. DevKity są drogie, samo programowanie na PS3 jest jeszcze trudniejsze niż na PS2, do tego narzędzi są słabo intuicyjne. Microsoftowi można wiele zarzucić, ale jeśli chodzi o przygotowanie narzędzi i dokumentacji to są naprawdę nieźli. Do tego dochodzi architektura programowa samego XBOX która jest oparta na Windowsie i DirectX, czyli łatwiej jest znaleźć programistów do takich zadań. Wszystko to powoduję że Sony traci wszystkie exclusivy, dochodzi do tego jeszcze cena konsoli. Mam nadzieję że M$ nie zdominuję kolejnego rynku, więc dopinguję PS3 ale sony musi się trochę przestawić, bo już nie jest monopolistą i straciła też miano lidera innowacyjności( blue-ray i cell to nie są te rejony w które rozwija się rynek ).

Inco nie chodzi mi o to, ze inni nie beda wiedzieli jak programowac tylko nie bedzie im sie oplacac robic specjalnego sterowania na X360, jak beda mieli juz opracowane jedno na wszystkie platformy.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A moim zdaniem bedzie coraz wiecej gier pisanych pod takie rozwiazania, sobie juz wyobrazam Mortal Kombat na takie zabawki, pczy czym dla mnie rozwiazanie MS jest niestety milsze bo moge grac calym cialem a nie dwoma jostikami :D no ale zobaczymy za rok moze dwa kto poprowadzi w tym rynku, przy czym powiem ze czesto z kolegami po piwku gramy w tenisa, czy bowling na Wii wiec i to sie przyjmie ;)

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Inco nie chodzi mi o to, ze inni nie beda wiedzieli jak programowac tylko nie bedzie im sie oplacac robic specjalnego sterowania na X360, jak beda mieli juz opracowane jedno na wszystkie platformy.

Tu się z tobą nie zgodzę, z tego co pokazuję M$( może trochę nad interpretuje tę prezentację ), ale wynika że oni maja zamiar udostępnić oprócz urządzenia całą interfejs, taki jak przełożenie ruchu na animację szkieletu postaci. Animacją postaci na bazie szkieletu jest standardem w grach od kilku lat, więc twórca gry w zasadzie dostaję gotowe rozwiązanie, jasne że są jakieś koszty pracy ale biorąc pod uwagę koszty całej gry są one minimalne. Wszystko zależy też od zapotrzebowania, a po sprzedaż WII można ocenić je ogromne. Jest jeszcze jedna sprawa, każda gra wydawana na XBOX musi przejść przez proces certyfikacji, jeśli w procesie M$ wymusi na deweloperach obsługę tego gadżetu to twórcy nie będą mieli wiele do gadania. Może to zrobić pod pozorem kompatybilności gier z przyszłym XBOX, który, np. na stałe będzie wyposażony w taki system sterowania.

A ja myśle że nie ważne jak to bedzie działać w praktyce (zastąpienie kontrolerów po przez mieszanie powietrza). Ważne że reklama spełnia swoje zadanie :) No i rodzicom też bardzo sie podoba bo dzieci nie bedą już siedzieć godzinami zgarbione :)

Mozna to wprowadzić do gier gdzie stoi się w miejscu i macha rekami i nogami np sztuki walki lub wbijanie karnego, bo mecz piłkarski to juz odpada.

A zupełnie bez sensu jest proba zastąpnienia symulatorów: samochody, samoloty itp

.

A może mi ktoś powiedzieć jak by to wyglądało w FPS - chodzi mi o chodzenie. Jak masz nawet 20 m miedzy Tobą a konsolą to i tak nie przejdziesz daleko w grze.

tak jak gra w piłkę nożną , widać ja na demie

Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale też jest sterowanie głosem poprzez normalną rozmowe z konsolą

Marketing internetowy dla firm

Na Eye Toyu chodzi sie tak, ze po prostu idziesz w miejscu i on wtedy zczutuje, ze ruszasz nogami i masz to jako ruch.

Tak czy siak ma to zastosowanie tylko do gier wymyslonych specjalnei na ten gadzet, bo pomyslcie o wszystkich grach w jakie gracie i juz zrozumiecie, ze w zadna z nich sie na tym nie zagra :D Szczegolnie jak sie korzysta z wszystkich przyciskow w padzie :D

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności