Skocz do zawartości

jaki program??

michal1991

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  infobank napisał(a):
od lat używam corela

a do jakich celow ? do robienia stron ? to gratulacje ;)

michal1991:

do grafiki rastrowej najlepszy jest Photoshop,

najtanszy ;) i prawie tak samo dobry Gimp

do grafiki wektorowej sa 2 szkoly, corel i illustrator

oba maja swoich zwolennikow i przeciwnikow, ja osobiscie od 7 lat

uzywam corela i jest on dla mnie najlepsze alternatywa.

induss napisał(a):
do grafiki rastrowej najlepszy jest Photoshop,

najtanszy :)

Najtanszy??

Ja myślałem że najdrozszy!!

ja tez używałem photoshopa 8.0 cs ale tylko wersji trialowej 30 dnimineło i teraz szukam czegos innego...

moze tegogimpa spróbuje bo nie znam

kava napisał(a):

jeśli chcesz za względnie małe pieniądze, to Photoshop Elements albo Paint Shop Pro (BD mówił że OK)

Swego czasu na allegro było dużo ogłoszen Photoshop 6 - za coś ok 400 zł - to całkiem dobra alternatywa. Pisali, że jest legal + kody + F-vat. Ale trzeba by pomyszkować na sieci i sprawdzić to bo ta cena jest trochę "za niska"

A prawda jest taka że między Photoshop 6 a CS2 - to różnica tylko w bajerach.

Photoshop Elements często dodają do skanera (tak samo okrojonego Corela czyli Draw + Photopaint chyba bez elementów związanych z zaawansowanym drukiem) - więc jeśli ktoś planuje zakup - warto pomyszkować.

A ja choruję na Macromedia Studio (Flash + Fireworks + Freehand + Dreamweaver). A kto trochę próbował Fireworksa - wie że jest to program klasy Photoshopa (chyba jedyny mu "prawie" dorównujący) i łatwo sie przesiąść. Ma nawet kilka fajniejszych bajerów.

Ale taka paczka to kosztuje już ok 3 tysi.

Flasha i Dreamweavera nie trzeba przedstawiać ;-)

Aaa i pamiętam, że kiedyś za free Corel wypuścił Photopainta chyba w wersji 8 - pod linuxa - ale podobno dosyć wolno działał i trzeba być przyzwyczajonym do programów Corela.

ja dostałam Elements do aparatu.. :]

Fireworks mozna powiedziec ze idzie dalej niz photoshop - uzywalam kilka razy i bdb byly altenratywy dla wektorów + swietna wspolpraca z Flash MX. I chyba PNGi z osobnymi warstwami... Fajna rzecz ogolnie.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

• 4 tygodnie później...

Dla bogatych i UWAGA tych co tworzą grafiki w zasadzie pod poligrafię to Photoshop.

W innym wypadku wystarczy Paint Shop Pro 9 - bardzo dobry.

Różnice między nimi to np. brak wykorzystania 32 bitowej głębi kolorów przez Paint Shop Pro i brak pełnej obsługi CMYK oraz różnica w wykorzystaniu pluginów (PhotoShop ma ich mnóstwo).

Reszta jest prawie identyczna.

Dodatkowo dla tworzących pod www i nie tylko polecam Real-Draw Pro (wkrótce 4.0) - program łączy grafikę rastrową i wektorową. Można tu stworzyć naprawde realistyczne efekty i do tego można całośc wyeksportować jako przezroczystego PNG i dalej bawić się tym w Flashu bądź Swishu (rewelacja).

Grafika wektorowa to już dylemat, po równo mamy zwolenników Corela jak i Ilustratora.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności