Skocz do zawartości

Gwarancja na os prywatna a na firmę?

msiedlecky

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to jest zgodne z prawem ale oni uzasadniają to tym że w firmie używasz ten sprzęt intensywniej niż w domu, więc gwarancja jest krótsza. Zawszę zamiast na gwarancję możesz powołać się rękojmie, ale nie wiem jak to działa dla firm.

2 lata gwarancji dla osób fizycznych

1 rok dla firm

To o czym piszesz to jest rękojmia sprzedającego, poza którą masz jeszcze gwarancję producenta - a ta zazwyczaj jest taka sama dla osób fizycznych jak i firm (w tym przypadku pewnie 24miesiące).

To o czym piszesz to jest rękojmia sprzedającego, poza którą masz jeszcze gwarancję producenta - a ta zazwyczaj jest taka sama dla osób fizycznych jak i firm (w tym przypadku pewnie 24miesiące).

Wiele firm różnicuję gwarancję dla osób prywatnych i firm, spotkałem się nawet ze skrajnym przypadkiem, w którym firma nie dawała gwarancji dla firm.

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie się producenta/gwaranta do odpowiedzialności za ewentualne wady towaru powstałe w związku z jego używaniem. Gwarant może więc dowolnie ustalić zasady swojej odpowiedzialności - bo gwarancja nie jest obowiązkowa. Może ustalać odmienny okres gwarancji w zalezności od sposobu użytkowania sprzętu.

Okres gwarancji nie wyklucza jednak odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi (w przypadku sprzedaży nie-konsumenckiej 1 rok) oraz odpowiedzialności z tytułu niezgodności towaru z umową (a więc zakup przez konsumenta - 2 letni okres odpowiedzialności sprzedawcy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności