Skocz do zawartości

Zaplecze cms czy html?

Guszczyn

Rekomendowane odpowiedzi

Bez różnicy. Ważna jest szybkość wczytywania (samo html szybciej się wczyta), stosunek kodu do tekstu, "waga" strony. Mając statystyczne strony, zaoszczędzisz więcej transferu na serwerze, będziesz miał mniejsze zużycie procesora, etc. Z drugiej strony każdą podstronę musisz z osobna edytować, musisz grzebać w kodzi. CMS robi to za Ciebie, a ceną jest, iż zanim przedstawi stronę przeglądarce, musi automatycznie wygenerować kod HTML strony.

ok to odrazu zapytam tutaj czy jak zrobie 1 zapleczena ktorym beda artykuly o roooznej tematyce jak na to patrzy google? np podstrony seo,get-paid itp i na tych podstronach jeszcze jedna podstrona z artykulami kazdy artykul inna podstrona? czy to ma sens?

ok to odrazu zapytam tutaj czy jak zrobie 1 zapleczena ktorym beda artykuly o roooznej tematyce jak na to patrzy google? np podstrony seo,get-paid itp i na tych podstronach jeszcze jedna podstrona z artykulami kazdy artykul inna podstrona? czy to ma sens?

W takim przypadku proponowałbym zrobić osobne subdomeny dla konkretnej tematyki.

{EDIT} zoreander mnie wyprzedził

Powracając do stron statycznych, można użyć php i includować pliki, wtedy jaka kolwiek zmiana jest łatwa do wykonania, zaś roszerzenie html można uzyskać przy pomocy .htaccess .

A ja polecam cms'a...

Sam sobie napisałem takiego że mogę podpinać ile chce domen, robić niezależne strony i szablony do nich... do tego wszystko trzymane jest w jednej bazie danych...

Więc niezaleznie ile mam stron to przenoszenie na innyc serwer kosztuje mnie z godzinę czasu...

A co jakbym miał wszystko na różnych skryptach i w róznych bazach? Wolę nie myśleć...

Jak to ma być malutka strona to możesz w html, ale jak to ma być coś dużego to zdecydowanie cms (wg. mnie)

nie twórz domen seo coś tam bo to od razu podpada, chyba że chcesz stworzyć jakiś serwis, który będzie rzeczywiście o seo i pozycjonowaniu (dla użytkowników).

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

czy pod wartosciowe zaplecze z unikalnymi tekstami jest lepszy jakis darmowy cms czy html wedlug mnie google chyba lepiej bedzie widzialo html ale jak to jest w praktyce?

Większość CMS buduje dziś przyjazne linki i z zewnątrz nie da się odróżnić (przynajmniej teoretycznie) czy to statyczna strona, czy dynamiczna. Ze względu jednak na zarządzalność nie wyobrażam sobie rozbudowanego zaplecza na HTML. Dla googli (przy SEF urlach) nie ma to różnicy.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Małe serwisy do 10 podstron stawiałbym na szablonach html, bo nie widzę potrzeby, żeby dla tych kilku podstron stawiać system CMS. Czasami stawianie takiego systemu zarządzania treścią może się okazać bardziej czasochłonną robotą niż zrobienie prostego szablonu html. Druga sprawa to taka, że nie musisz się obawiać Turków, czy innych pseudohackerów, którzy uwielbiają włamywać się poprzez niezabezpieczone i niezaktualizowane skrypty.

sporo zalezy tez od 'poziomu' zaplecza i planow co do jego rozwoju

zaplecze wspomagajace zaplecze bezposrednie jest duzo bardziej narazone na zmiany linkow niz zaplecze bezposrenie

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności