Skocz do zawartości

Szukam dobrego programisty

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Na CMS mam przeznaczone około 2000zł. Wydaje mi się, że za tą cenę powinienem dostać już bardzo dobry produkt.

Harvi, bez urazy, ale tyle to kosztuje dodatek do CMS a nie cały CMS - często nawet nie pisany na zamówienie, a sprzedawany jak ziemniaki (ecommerce).

Piszę dodatki i za takie pieniądze to może ktoś Ci co najwyżej dostosować (względnie) istniejący CMS do Twoich potrzeb. Wtedy nie szukasz programisty, tylko webmastera. Jestem programistą i osłabiają mnie niestety częste słowa typu: "przecież to musi być proste, widziałem takie rzeczy na innych stronach, dołożenie takiego czegoś na stronie nie może to być drogie i trudne, najlepiej na jutro.". To , co łatwo wygląda z reguły wymaga dużo pracy i czasu na oprogramowanie (patrz: pieniędzy) => i właśnie dlatego łatwo wygląda - patrz user frienldy - bo ktoś włożył w to dużo pracy. W innym przypadku wyglądałoby dużo "trudniej", ale by taniej kosztowało.

Dobra rada - spisz na początku założenia (w wersji max - żebyś wiedział co Ci będzie potrzebne potem), wtedy dokonaj wyboru CMS (bo potem bardzo ciężko się zmienia) który ma potencjalnie takie możliwości i wtedy poszukaj webmastera. TYPO3 to jest dobry CMS na strony domowe lub firmówki, ale nie portale.

Pozdrawiam,

Radek.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Za 2k to nawet porządnie zrobionej wizytówki nie dostaniesz, co dopiero CMS. 8 dni pracy programisty ;) Może się uda zainstalować CMS-a, pociąć szablon i wybrać moduły ;) Co do ZPN... jeśli liczysz na "porządny system" i ZPN to może lepiej nie wyrzucaj tych 2k w błoto... i jedź na wakacje bo z tak wydanych pieniędzy prawdopodobnie będziesz zadowolony ;)

BTW: Widzę zmianę podejścia do tematu, już nie ma postów, że "na prosty CMS" to powinno 500PLN starczyć a zrobić to potrafi nawet kumpel z gimnazjum ;) To chyba dobrze.

i osłabiają mnie niestety częste słowa typu: "przecież to musi być proste, widziałem takie rzeczy na innych stronach, dołożenie takiego czegoś na stronie nie może

Taa... też mnie to drażni. Ostatnio klient chciał żebym mu napisał klon cpanel od 0 za 2k + funkcjonalność komunikacji z klientami (+ oczywiśćie z funkcjonalnością WHM a jak ;) ). "To przecież proste, dla każdego programisty, który wie co robi" ;) Na sugestię, że pojedyncza licencja na ROK kosztuje 1500PLN stwierdził, że przecież on i tak płaci 500 więcej ;)

Witam,

widzę więc, że się przeliczyłem ;)

Po prostu nigdy nie zlecałem nikomu napisanie jakiegokolwiek CMS`a, korzystałem i korzystam z gotowców, typu Wordpress, Drupal.

Obecnie portal stoi na WP. Nie jest źle, ale po kilku miesiącach istnienia serwisu widzę wiele wad w takim rozwiązaniu. Nie mogę zrobić wszystkiego od strony wizualnej tak jak chcę, nie wspominając już o procesie dodawania artykułów (stosuję dość dużo dodatkowych pól, wgrywanie wszystkiego pochłania dużo czasu, poza tym samo dodanie gotowego tekstu trwa dość długo).

W takim razie chyba faktycznie dozbieram więcej kasy...W sumie pisząc CMS od 0 miałem na myśli głównie stworzenie czegoś takiego, co w 100% będzie mi odpowiadało, odpowiadało moim założeniom.

Jak sądzicie, portale w stylu nie wiem pclab.pl ; purepc.pl ; egielda.com.pl ; idg.pl , są pisane całkowicie od 0? Czy tam również korzysta się już z jakiś gotowych rozwiązań itd (jednak nigdzie o stosowaniu jakiegos cmsa mowy nie ma).

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

radek TYPO3 jest to dobry CMS na duże portale

dodam:

https://n.pl

Jeżeli uraziłem użytkowników TYPO3 swoim stwierdzeniem to przepraszam, są całe konkursy na najlepsze CMSy w których biorą udział tysiące osób i nie rozstrzygniemy tego w 3, a nawet 30 postach.

Osobiście preferuję Joomlę i poważam Drupala. A to ze względu na mnogość dodatków oraz możliwość budowania na nich portali WEB 2.0 - to jest na dziś dla mnie wymiernikiem dojrzałości CMS (nawet jak się wykorzysuje je do innych celów).

logosc.png

Pisząc o przystosowaniu dla mnie cmsa, macie na myśli takie produkty jak Joomla, czy Drupal? Czy chodzi Wam bardziej o stworzenie cmsa w oparciu o jakiś framework? bo się gubię już..

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Pisząc o przystosowaniu dla mnie cmsa, macie na myśli takie produkty jak Joomla, czy Drupal? Czy chodzi Wam bardziej o stworzenie cmsa w oparciu o jakiś framework? bo się gubię już..

Za te pieniądze to gotowe rozwiązania i myslę, ze nadziś to jest najlepsze dla Ciebie wyjście. Moim zdaniem możesz zrobić tak:

- postawić portal na OpenSource CMS, a jak zacznie zarabiać, a funkcjonalność Ci nie wystarczy, to wtedy (mając nadwyżki budżetowe) napisać go w oparciu o gotowe frameworki (np. Symfony).

Ale to tylko moja propozycja. W ecommerce nauczyłem się tego: Inwestuj pieniądze zarobione, a nie te, które dopiero zarobisz.

logosc.png

Jakie znacie popularne serwisy (przede wszystkim informacyjne), które oparte są na Joomli? Jak na razie ja widzę jedynie https://przekroj.pl/ (o czym na pl joomli informują), znacie jeszcze jakieś strony oparte na tym cmsie?

Miałem do czynienia z joomlą i szczerze mówiąc nie spodobała mi się ona..miałem problemy z jej konfiguracją i nie był to dla mnie intuicyjny cms. Ale w tym wypadku, jeśli cms ma być przerobiony i będę miał już gotowy produkt, to może nie będzie tak źle..

Zobacz tu:

https://www.goldenline.pl/forum/joomla/199563

Co do intuicyjności Joolmli - fakt, trzeba trochę poświęcić czasu na to, żeby ją zrozumieć. Ale jak już ją zrozumiesz, to się do niej przekonasz (lub nie ;))

logosc.png

Wybiorę więc pewnie joomlę. Ciekaw jestem ile będzie mnie kosztowało przerobienie tego cmsa wg moich potrzeb. Dodam tylko, że nie będę miał czasu na zapoznawanie się z nim. Moim zadaniem będzie tylko redagowanie materiałów, które ludzie piszą no i oczywiście wszelkie marketingowe sprawy.

Jeśli masz 2k to ja bym się zainteresował raczej dobrą grafiką i porządnym szablonem, ew. jakimiś płatnymi dodatkami z supportem lub dodatkami darmowymi które są rozwijane (i dobrze przetestowane).

Kod custom made trzeba uaktualniać i łatać w większym stopniu niż gotowce.

Teraz masz 4 wyjścia:

*albo znajdziesz firmę która się zajmie administracją (ale to raczej "studnia bez dna" jeśli myślisz, że 2k to dużo, przykładowo znajomy chciał dołożyć blok linków do menu na stronie firmowej - wycena 150PLN, zajęcie na 10-15 minut bez znajomości systemu bo to było wpisanie parę razy div i kilka razy a, wiem bo sam to potem robiłem).

*albo pokemona który to zrobi na ZPN tylko, że to dobrej jakości nie będzie i jeśli liczysz na produkt perfekcyjny / dopracowany - to od razu daj sobie spokój

*znajdziesz programistę albo admina do zespołu, który się tym będzie zajmował za darmo

*możesz też samemu czytać fora, przeglądać łątki i je instalować.

2k to jak już ktoś napisał tydzień pracy programisty, za "tyle" czasu to można zrobić na prawdę niewiele. Ja bym raczej zajął się dopracowaniem bieżącej wersji enabled.pl albo wdrożeniem CMS-a z paroma dodatkami bez zmian, bo źle to nie wygląda, tylko layout się rozjeżdża za bardzo np. przez różny rozmiar bloków czy obrazków.

Jest dużo dobrego kodu GPL 2k lepiej wydasz na reklamę, grafikę czy porządne wdrożenie (tzn. dobranie dodatków przez osobę która się na tym zna). Za tyle porządnego kodu niestety nie dostaniesz. Wiem, że pewnie myślisz, że skoro GPL działa dobrze za darmo to za 2k dostaniesz kod który działa świetnie, niestety tak nie jest ;)

Koszt przystosowania Joomli do moich potrzeb, to 3-4 tysiące. Rozmawiałem wczoraj z osobą, która się na tym zna.

I doszedłem do wniosku, że pieniądze podzielę następująco:

- 700-800zł na layout,

- 200zł dla osoby od wordpressa (sam znam się na wp troche, poza tym jestem w temacie i zlecę jedynie jakieś najtrudniejsze prace tej osobie)

Pozostaje mi 1000zł na wydanie. Zainwestuję w reklamę serwisu lub po prostu w mocne, tematyczne zaplecze ;) i chyba lepiej na tym wyjde. A we własny cms zainwestuje wtedy, kiedy portal będzie na prawdę nieźle zarabiał. Wtedy zatrudnię jednego programistę na stałe, będzie adminem serwisu, będzie pisał jakies tam dodatki potrzebne i tak dalej.

Dzięki wszystkim za cenne dla mnie komentarze i opinie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności