Skocz do zawartości

Odrzucanie zgłoszenia o usunięcie podstrony

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Być może ktoś z Was miał podobny problem i potrafi mi to wyjaśnić lub coś doradzić.

Mam serwis ogłoszeniowy, w którym od czasu do czasu są kasowane całe konta lub konkretne oferty. Jeśli oferta staje się nieaktualna, użytkownicy oprócz jej usunięcia chcą także, aby informacje na ich temat zniknęły jak najszybciej z wyszukiwarek. Niestety zanim Google zaktualizuje niektóre kopie, mogą minąć miesiące, a userzy skarżą się na to, że dane na ich temat są tak długo dostępne. W takich przypadkach zgłaszam przez Webmaster Tools żądanie usunięcia podstrony.

Problem w tym, że zgłoszenia te są czasem odrzucane i nie zawsze podawany jest powód. Od razu zaznaczę, że podstrony usuniętych kont/ofert zwracają błąd 404 (część z nich widzę w zakładce "Przegląd -> Nie znaleziono"), a GWT nie zanotowało problemów z podstroną w danym czasie. Ostatnio zgłosiłam jedną z podstron 31 maja - dzisiaj widzę, że w Google jest nadal kopia z marca, a GWT odrzuciło zgłoszenie i zamiast konkretnego powodu mam link do https://www.google.com/support/webmasters/b...63756&hl=pl

Jakieś pomysły?

A miałem podobnie - mój klient często ma na stronie promocje Last Minute, które z wiadomych przyczyn szybko muszą zniknąć. Ja rozwiązałem to tak - po usunięciu oferty robię 301 na stronę na której jest informacja, że oferta jest nieaktualna zapraszam do zapoznania się z innymi ofertami. Wydaje mi się, że to jest całkiem sensowne, bo jak na tej stronie z informacją są linki do innych ofert to jest zachowany ładny przepływ PR ;)

tourpages_baner.png

Mnie tutaj nie chodzi o PR tylko o to, żeby dana podstrona szybko zniknęła z kopii Google, czy to po 404 czy po 301.

Z 301 wcale nie jest tak wesoło,

moja strona. która składała się z 10 podstron, zamieniłem na stronę z 1 strona, a wszystkie podstrony zrobiłem 301 do głównej, minął już prawie rok, a site: nadal pokazuje również stare podstrony.

Być może jeśli prowadzi jakiś link do nieistniejącej podstrony, to G. będzie ją trzymać, bo 301 mówi, że strona jest tylko gdzieś indziej, wtedy podmienia adres na nowy (301 1:1), ale jeśli 10 stron prowadzi do nowej jednej, zaczyna się kłopot.

Scandall, ale tutaj jest problem z okresem pomiędzy usunięciem podstrony a tym, kiedy Google to zaktualizuje w swoich kopiach. Tutaj już nie ma znaczenia czy to będzie 404 czy 301 czy też zwykła strona z noindex, bo chodzi o okres dopóki Google je zauważy. Mnie zależy na tym, aby te podstrony wyindeksować jak najszybciej.

screw, nie mogę sobie pozwolić na dodatkowe linkowanie usuwanych podstron, bo tego jest za dużo.

SMYS, jeśli masz 301 to nie ma najmniejszego znaczenia czy do strony prowadzą jakieś linki. To o czym piszesz to 302. Ale faktycznie dziwna sprawa z tym, że Ci ich nie wyindeksowało. Mnie się jedynie zdarza, że w indeksie zostają podstrony prowadzące np. do wyników wyszukiwania ze starej domeny.

Ja w ogóle nie rozumiem tego, czemu w GWT to nie działa skoro jest dostępna taka opcja, a ja mam zweryfikowaną domenę.

Przyznaję że nie testowałem, ale może pod danym adresem dodać

<meta name="robots" content="noindex, nosnippet, noarchive">

może na coś takiego robot szybciej "zareaguje"?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

To o czym piszesz to 302.

301 to przekierowanie trwałe, a 302 to przekierowanie tymczasowe, którego w sumie nigdy nie używam, więc nie rozumiem co masz na myśli.

Mi chodziło o to, że jeśli przenosiłem podstrony na nowe podstrony, gdzie każdy stary adres miał swój odpowiednik nowego url'a było ok, problem mam gdy kilka podstron przenoszę pod jeden i ten sam adres (np. strona główna), co de facto kłuć się z ideą 301, chyba, że nowa strona zawierałaby treści wszystkich podstron, z których jest przekierowanie.

SMYS, chodziło mi o to, że 301 wyindeksowuje strony, a 302 nie, dlatego przy 301 nie ma znaczenia czy do strony prowadzą linki. Pokombinuj jeszcze z tym swoim przekierowaniem, bo nie powinno to trwać tak długo. Jak tu https://www.webconfs.com/http-header-check.php wpisujesz stary adres to pokazuje 301?

SMYS, chodziło mi o to, że 301 wyindeksowuje strony, a 302 nie, dlatego przy 301 nie ma znaczenia czy do strony prowadzą linki. Pokombinuj jeszcze z tym swoim przekierowaniem, bo nie powinno to trwać tak długo. Jak tu https://www.webconfs.com/http-header-check.php wpisujesz stary adres to pokazuje 301?

HTTP/1.1 301 Moved Permanently =>

Date => Sun, 07 Jun 2009 08:25:24 GMT

Server => Apache

X-Powered-By => PHP/5.2.4

Location => https://www.fotografia-slubna.biz/

Connection => close

Content-Type => text/html

Mam serwis ogłoszeniowy, w którym od czasu do czasu są kasowane całe konta lub konkretne oferty. Jeśli oferta staje się nieaktualna, użytkownicy oprócz jej usunięcia chcą także, aby informacje na ich temat zniknęły jak najszybciej z wyszukiwarek. Niestety zanim Google zaktualizuje niektóre kopie, mogą minąć miesiące, a userzy skarżą się na to, że dane na ich temat są tak długo dostępne. W takich przypadkach zgłaszam przez Webmaster Tools żądanie usunięcia podstrony.

Lexy :P

nie jest eureką że google podstrony aktualizuje raz na 3 miesiące wiec to co chcesz uzyskać tzn aktualizacja 2000 tysięcznej podstrony w czasie 24h od jej usuniecia jest praktycznie nie mozliwa

Roziwązania są dwa , 1 najbardziej kożystne i najbaredziej profesjonalne to stworzenie własnej strony 404 ale możliwe jest o tylko wiadomo na własnych dedykach swoich przykładów nie pokarze ale ten jest też ciekawy https://www.money.pl/jakas_podstona

Drugie najporstrze to 301

Raczej kazdy by chciał mieć serwis wielkości allegro ktory codziennie ma świerzą całą kopie - ale wiemy ze jest to utopia

Marketing internetowy dla firm

Lexy,

a czy kopia w G jest Ci potrzebna? Może wystarczy samo zaindeksowanie podstrony? (meta robots => INDEX, NOARCHIVE). Wtedy nie masz problemu nieaktualnej kopii, a wyniki odnaleźć się da normalnie.

Tomek

Pobierz sobie tapety na komórkę.

Zobacz system Płatności SMS - kompleksowa obsługa SMS Premium Rate.

Car audio

tomlie, oczywiście, że jest potrzebna ;-) Ale skoro GWT udostępnia opcję usuwania to to powinno to działać poprawnie.

Xann, nie chodzi o częste aktualizacje całej struktury tylko usuwanie od czasu do czasu kilku zgłaszanych podstron.

//edit:

PS. Czy ktoś z Was miał podobne problemy z usuwaniem podstron przez GWT? Ta opcja w tej sytuacji interesuje mnie najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności