Skocz do zawartości

[prywata] czy takie coś jest oszustwem etc... ?

luman

Rekomendowane odpowiedzi

hejka,

mam pytanie do osób obytych troszkę z ustawami/prawem

czy pozyskanie klienta przez dom mediowy obiecując (oszacowując w korespondencji mejlowej) zarobki witryny na kwotę x , gdzie faktycznie są ok. 10 razy mniejsze (nie podpisałbym jej gdyby nie oszacowano mi, że mają mieć około wartości x) a nie x/10, podlega pod jakiś paragraf ...

Wkurxxxwia mnie strasznie jak ktoś mnie nabija w butelkę ...

Umowy ustne mają taką samą "moc" jak umowy pisemne. Moim zdaniem pod paragraf to na pewno jakiś podpada w tym sensie, że istnieje możliwość udowodnienia że taka umowa jest nieważna. Ale o to już raczej prawnika musisz zapytać.

BTW: nie możesz po prostu zerwać umowy (skoro Ci nie odpowiada?). Jeśli ktoś aż tak nie doszacował, to reklamodawca nie powinien robić problemów. Tzn. jeśli możesz zerwać umowę na pewno nie jest to oszustwo, jeśli "przeszacowanie" wniknęło tylko z powodu chęci podpisania umowy i trzymania cię na siłę w sieci - to raczej tak...

Jeśli wprowadzili Cie w błąd możesz odstąpić od umowy nawet jeśli to co napisali w mailu nie znajduje sie w umowie.

Edit: teraz widzę, że w nawiasie napisałeś "oszacowując". W takim przypadku sytuacja nie jest jednoznaczna. Proponuję podrzucić treść maila prawnikowi.

MOJE pytanie wśród wielu innych

Interesują mnie też jakieś uśrednione kwoty zarobków w zależności od generowanego ruchu..

Ich odpowiedź

Przy założeniach że będziemy mogli realizować wszystkie formy reklamowe o jakich mowa wyżej, i przy założeniu że nie ustalimy minimalnego kosztu za 1 000 wyświetleń kreacji reklamowej (min. CPM) przychód miesięczny netto dla Pana możemy szacować na X (edyt) zł.

trzeba być bardzo odważnym aby szacować wzrost miesięcznego przychodu netto na podstawie tylko wzrostu odwiedzin i jak mniemam kampanii banerowej wyświetlanej gdzie popadnie .... Bez analizy konkurencji i ich cen ....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

To jeszcze zerknij szybko do podpisanej umowy czy nie masz tam takiego magicznego punktu brzmiącego np. tak:

"Do niniejszej umowy nie zostały zawarte żadne dodatkowe ustalenia ustne."

Ewentualnie zagraj w otwarte karty i powiedz nam tutaj o jaką firmę chodzi.

To jeszcze zerknij szybko do podpisanej umowy czy nie masz tam takiego magicznego punktu brzmiącego np. tak:

"Do niniejszej umowy nie zostały zawarte żadne dodatkowe ustalenia ustne."

Ewentualnie zagraj w otwarte karty i powiedz nam tutaj o jaką firmę chodzi.

nie ma tam, takiego zapisu lub podobnego sugerującego ...

zgodnie z umową nie mogę podawać jeszcze takich informacji ... ale wiadomo chodzi od jeden z raptem kilku domów mediowych ...

trzeba być bardzo odważnym aby szacować wzrost miesięcznego przychodu netto na podstawie tylko wzrostu odwiedzin i jak mniemam kampanii banerowej wyświetlanej gdzie popadnie .... Bez analizy konkurencji i ich cen ....

no jeśli mają wyłączność na kampanie bannerowe to chyba nie jest już takie strzelanie w ciemno, bo ruch znają, formy reklamy jakie są możliwe zostały ustalone przed oszacowywaniem ...

więc jakiejś magii w tym nie widzę ...

no jeśli mają wyłączność na kampanie bannerowe to chyba nie jest już takie strzelanie w ciemno, bo ruch znają, formy reklamy jakie są możliwe zostały ustalone przed oszacowywaniem ...

magii nie ma ale jest "wróżenie z fusów" IMO "domki mediowe" w swoich kampaniach mocno naciagają klientów w targetowanym ruchu tak naprawdę dostarczając tylko max 5% ruchu wartościowego (czytaj przekładającego się na konwersje) poza tym reklama banerowa jest jedynie dobra w kampaniach wizerunkowych.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

magii nie ma ale jest "wróżenie z fusów" IMO "domki mediowe" w swoich kampaniach mocno naciagają klientów w targetowanym ruchu tak naprawdę dostarczając tylko max 5% ruchu wartościowego (czytaj przekładającego się na konwersje) poza tym reklama banerowa jest jedynie dobra w kampaniach wizerunkowych.

może ja czegoś nie rozumiem ...

ale to ja podpisałem umowę na świecenie reklam z domu mediowego celem zarobku, więc efektywność tych reklam dla klientów docelowych mnie nie interesuje ...

mogę się zgodzić ze idze przewidzieć wzrost wejsc na stronę w szacowaniu procentowym ale nigdy przenigdy nie uwiężę że ktoś jest w stanie przewidzieć wzrost zarobku wskutek reklamy - bzdura

tak samo u ciebie xann nie wiem o co kaman...

jak mam ruch 100k dziennie to świecąc jakieś tam reklamy z domu oni wiedzą średnio ile mogę zarobić na RON-ach na przykład ...

albo ja źle zostałem zrozumiany albo nic już nie kumam ... ??

ale to ja podpisałem umowę na świecenie reklam z domu mediowego celem zarobku, więc efektywność tych reklam dla klientów docelowych mnie nie interesuje ...

A może podpisałeś umowę z siecią reklamową, a nie domem mediowym? Bo domów mediowych jest trochę więcej niż "raptem kilka".

No więc jeśli to jest sieć reklamowa i Ty chcesz zarabiać na swojej stronie poprzez emisję reklam, to musisz się uzbroić w cierpliwość. Jeśli dopiero dołączyłeś do sieci, to trochę potrwa, zanim miesięczne dochody osiągną wartość przybliżoną do tej szacunkowej. Tak około 3-5 miesięcy trzeba poczekać.

A może podpisałeś umowę z siecią reklamową, a nie domem mediowym? Bo domów mediowych jest trochę więcej niż "raptem kilka".

No więc jeśli to jest sieć reklamowa i Ty chcesz zarabiać na swojej stronie poprzez emisję reklam, to musisz się uzbroić w cierpliwość. Jeśli dopiero dołączyłeś do sieci, to trochę potrwa, zanim miesięczne dochody osiągną wartość przybliżoną do tej szacunkowej. Tak około 3-5 miesięcy trzeba poczekać.

TAK macie racje - nie dom a sieć reklamowa, przejęzyczeniopisanie :jezyk1: sorka

i dzięki graduette za to info o czekaniu ! to mi wiele wyjaśnia tak więc uzbrajam się w cierpliwość !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności