Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Zleciłem dodawanie do precli swojej strony, wszystko idzie bardzo dobrze, lecz mam jedno pytanie.

Otóż w ustawieniach grupy, zaznaczyłem, by linkowanie odbywało się tylko z precli. Tj. odznaczyłem opcję "Linkuj z katalogów".

Jednakże w zadaniach CRON widzę, że publiker chce sprawdzać, czy wpis został dodany do różnych katalogów.

Czy to jakiś nieznaczący błąd programu?

Zobacz czy to sprawdzanie dotyczy webmini? Jeśli tak to zauważ, że webmini jest uwzględnione przy katalogach i przy preclach, choć nie wiem czy to o to chodzi. Jeśli już mowa o webmini to wyprzedzam twoje kolejne pytanie :P czyli dlaczego przy niektórych preclach (webmini) są podawane dziwne adresy w formie IP. Poszukaj odpowiedzi wcześniej, a najlepiej przeczytaj manaul ;).

I jeśli mogę coś doradzić, to przestań zajmować się takimi w sumie pierdołkami, a raczej sprawdzaj ile wpisów jest zaindeksowanych, bo samo dodanie to jeszcze nic nie znaczy.

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie wiem czy było, to nie takie trudne znaleźć to, gdy się np. sprawdza ile wpisów zostało dodanych do danego linku. ;) No i wystarczy poświęcić trochę czasu na manual, bo warto ;). Krótko - przycisk Link, potem na liczbę dodań i potem pokazuje się lista, a przy każdej pozycji znaczek, który ewidentnie wskazuje, że chodzi o pingowanie. Klik w niego i mamy daty pingowania danego wpisu.

Próbowałem min. tym topicu odnaleźć odpowiedź jak i w samej instrukcji publikera, jednak albo dokładnie nie została sprecyzowana, albo zwyczajnie jej nie odnalazłem... Mam wobec tego pytanie.

Pytania tyczą się licencji. Załóżmy że jutro stawiam Publikera z racji niewielkiej ilości projektów na X serwerze, zakładając jednak jego realną możliwość przeniesienia na inny serwer za 6-7 miesięcy (na chwilę obecną VPS itd - nie wchodzą w grę). Załóżmy że skazany jestem na przenosiny na upływie miesięcy.

Jak wówczas sprawa wygląda z licencją? Operacja taka wiąże się z dodatkowymi kosztami względem publiker.pl - np. odnowienie licencji itd?? Prawdę mówiąc tą kwestie w publikerze osobiście uważam za nieco nie dograną i zapewne mogłaby wyglądać nieco bardziej przejrzyście :-)

www.tebim.pro - Rozwiązana dla e-biznesu.

Za przeniesienie nic nie placisz. Musisz powiadomic tylko wlasciciela, ze przenosisz licencje i podac nowa domene i wtedy Ci odblokuje na nowym serwerze. Kontakt z autorem jest bardzo dobry - mi na maile zawsze odpisal w kilka godzin, nawet w sobote i niedziele, wiec nie powinno byc problemu.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ale czy mogę dezaktywować niechciane katalogi i czy przy następnej aktualizacji bazy nadal pozostaną one nieaktywne, czy zabawa zaczyna się od nowa?

Powinny zostac nieaktywne (taką mam informacje od autora)

I czy Publiker podlinkowuje na tych samuych zasadach co linkuje? Tzn podlinkowywanie wykonuje na tej samej bazie (wybranej przez użytkownika) co linkowanie?

Wydaje mi się, że podlinkowanie idzie z bazy publicznej ale tego nie jestem pewien (nie bawie się z różnymi bazami). Zadaj to pytanie autorowi bo tutaj nikt tego na 100% może nie wiedzieć.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Kolejne pytanie początkującego użytkownika.

W manualu (strona 43) napisane jest, gdzie ustawić "Pobieraj nowe adresy katalogów precli".

Niestety, u mnie nie ma tej opcji w Konfiguracji. Widok ustawiony mam na Normalny.

Oczywiście, na razie za bardzo mi to nie przeszkadza, ale może w przyszłości będę chciał korzystać z tej opcji, a nie widzę, by była dostępna.

Czyżby została usunięta, czy to tylko u mnie?

Pozdrawiam.

Czy może ktoś napisać czy ta wersja upgrade za 120 pln jest warta pieniędzy,i co w zasadzie dali?

Jak dla duże atuty aktualizacji to:

1) Tworzenie wielu, osobistych baz katalogów / precli

2) Możliwość przypisania projektu do konkretnej bazy katalogów / precli

I czy Publiker podlinkowuje na tych samuych zasadach co linkuje? Tzn podlinkowywanie wykonuje na tej samej bazie (wybranej przez użytkownika) co linkowanie?

Wydaje mi się, że podlinkowanie idzie z bazy publicznej ale tego nie jestem pewien (nie bawie się z różnymi bazami). Zadaj to pytanie autorowi bo tutaj nikt tego na 100% może nie wiedzieć.

Z autopsji wiem że podlinkowanie idzie z bazy z której linkujesz. Jak dla mnie sprawa do poprawki, bo bazy prywatne zostały stworzone dla wyselekcjonowanych, mocnych katalogów które raczej nie powinny służyć do podlinkowania samych siebie.

N.

www.dobre-precle.pl - 30 dobrych, płatnych presell page - PR 0-3

Wiadomości Sportowe - Subiektywne felietony o sporcie

Nie zajmuję się tym długo więc proszę o wyrozumiałość, do rzeczy.

Mam postawionego publikera w kei i nie wiem czy powodem moich problemów jest hosting czy co.

Chodzi o to że mam ustawione w projekcie żeby dodawał mi do 25 katalogów dziennie i nasycenie później do 40, a jeżeli doda mi do 6 dziennie to uważam za sukces. Mam ustawione dużo nazw kategorii, podkategorii itp.

Czy to działania Publikera potrzebne jest szybkie łącze? Czy wystarczy mi zwykłe domowe 2 Mbit/s ? ;)

Publiker jest aplikacją Internetową to znaczy instaluje się go na serwerze apache, także 2 Mbit/s przyda Ci się do wrzucenia plików na serwer za pomocą protokołu FTP.

Publiker otwierasz jak zwykłą stronę więc predkość tu nie jest zbytnio potrzebna ja mam 512 kb/s i spokojnie konfiguruję Publikera.

Publiker jest aplikacją Internetową to znaczy instaluje się go na serwerze apache, także 2 Mbit/s przyda Ci się do wrzucenia plików na serwer za pomocą protokołu FTP.

Publiker otwierasz jak zwykłą stronę więc predkość tu nie jest zbytnio potrzebna ja mam 512 kb/s i spokojnie konfiguruję Publikera.

Okej, w takim razie postawie jakiś wirtualny serwer w domu i sprawdzę jak to sobie daje rade. Podejrzewałem, że prędkość może mieć tutaj znaczenie, ze względu na ilość i szybkość dodawania wpisów przez Publikera na preclach/katalogach itp. ale skoro tak jak mówisz 512 Kbit/s wystarcza, no to super ;)

jest taka opcja przy danej grupie "dodaj nowy link"

do kazdego linku mozna ustawic wage np mam cos takiego

link1, waga 10, ilosc dodan 80

link2, waga 7 ,ilosc dodac 130

pytanie czy im mniejsza waga linku to link jest wazniejszy, czy odwrotnie ?

bo ja myslalem ze im wieksza waga linku tym link bedziemy dodawany czesciej ale z powyzszego -przykladu widac ze to nie koniecznie dziala w ten sposob

Im większa waga, tym link jest ważniejszy i będzie częściej wysyłany. Wagi stosować można również przy tekstach, więc jeśli w tekście wstawimy link statyczny (po prostu damy w linku adres URL), to może dojść do sytuacji konfliktu wag przypisanych do linków z wagami przypisanymi do tekstów, i może stąd te rozbieżności. Najprościej w takiej sytuacji stosować linki 'auto'.

Mak krótkie pytanie:

Rozumiem, że usuwanie niepodobających mi się katalogów z bazy publicznej mija się z celem, bo przy jej aktualizacji Publiker i tak pobierze je ponownie.

Ale czy mogę dezaktywować niechciane katalogi i czy przy następnej aktualizacji bazy nadal pozostaną one nieaktywne, czy zabawa zaczyna się od nowa?

Jeśli ręcznie deaktywujesz adres katalogu/precla, to program już nigdy go automatycznie nie aktywuje.

Z autopsji wiem że podlinkowanie idzie z bazy z której linkujesz. Jak dla mnie sprawa do poprawki, bo bazy prywatne zostały stworzone dla wyselekcjonowanych, mocnych katalogów które raczej nie powinny służyć do podlinkowania samych siebie.

Masz 100% rację. Będzie to poprawione tak, aby dużo bardziej elastycznie można było wybierać bazy do linkowania i podlinkowania.

Nie zajmuję się tym długo więc proszę o wyrozumiałość, do rzeczy.

Mam postawionego publikera w kei i nie wiem czy powodem moich problemów jest hosting czy co.

Chodzi o to że mam ustawione w projekcie żeby dodawał mi do 25 katalogów dziennie i nasycenie później do 40, a jeżeli doda mi do 6 dziennie to uważam za sukces. Mam ustawione dużo nazw kategorii, podkategorii itp.

Sprawdź, jaka wartość jest ustawiona w konfiguracji grupy w polu 'W ciągu doby wyślij maksymalnie X wpisów'. Proszę zajrzeć ewentualnie do instrukcji, do rozdziału 16.5 - tam są opisane najczęstsze przyczyny.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności