Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

@kazek76

Czytaj ze zrozumieniem.

Nie no, przeanalizowałem :D Pobieżnie przeczytałem (zmyliło mnie cytowanie) i myślałem, że negujesz ustawienia 60sec / na 60sec - jak teraz patrzę, to nie mogłeś negować samego siebie :)

Reszta się zgadza, już od dawna było wiadomo, że nie wolno dublować crona bo może namieszać w bazie i jedynym wyjściem jest "podkręcenie" php.ini.

Jednak nie wiem, czy dobrze robisz mając czas 60sec na wykonanie i nie powinieneś go trochę zmniejszyć, może przetestuj na swoich ustawieniach na 55sec to przyspieszy - no chyba, że publiker Ci zalecal takie ustawienia. Nie wiem czy było to w publikerze, ale gdzieś odradzano dawać więcej niż 45sec na wykonywanie skryptu PHP - jednak obiło mi się to o uszy i nie jestem specjalistą w tym temacie, co może się przełożyć na fakt, że się mylę ;)

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przy konfiguracji VPS pod publikera spotkałem się z opinią, że zawsze powinno się zostawić parę sekund przerwy co najmniej między czasem działania skryptu a następnym jego wywołaniem z powodu takiego, że na wypadek jakiejś zwiechy maszyna w ogóle zachowywała się stabilnie. W sumie to logiczne, jak jakiś proces się zapętli i load skoczy nam znacznie, a skrypt co minutę będzie wywoływany i trwać będzie równe 60 sekund to nie będzie to zbyt wydajne, nie będzie przerwy na zakończenie tych działań tak naprawdę.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Odpowiadając na Wasze pytania...

Informacje o aktualizacji nie były wysyłane, ze względu na błędy, które mogły się pojawić po aktualizacji. Jeśli wyślemy informacje o aktualizacji od razu do wszystkich, to dużo osób może mieć problem jeśli jest jakiś błąd w programie. Natomiast jeśli stopniowo użytkownicy pobierają aktualizację, to nie ma tego problemu w takiej skali. Tym bardziej, że z tą aktualizacją była związana poważna zmiana dotycząca obsługi mechanizmu zadań cron, co ma kluczowe znaczenie dla działania programu. Zmiana ta miała na celu zmniejszenie rozmiaru i obciążenia bazy danych.

Jak się okazało w praktyce (mimo przeprowadzanych testów przed wypuszczeniem aktualizacji), to pojawiły się przejściowe problemy z cronem.

Początkowo, w wersji 2.1.0, nowy mechanizm został oparty o sesje PHP - niestety w praktyce okazało się, że niektóre serwery obsługują sesje zupełnie inaczej niż wynikałoby to ze specyfikacji PHP, dlatego nie wszędzie działało. Trzeba było szybko to zmienić, w związku z czym wprowadzony został mechanizm cachowania crona, który domyślnie oparty jest na plikach przechowywanych w katalogu '/temp' instalacji Publikera (katalog musi mieć prawa do zapisu). Jeśli ten mechanizm zawodzi, czyli zadania cron wieszają się, to w Menu->Konfiguracja można go zmienić na 'bazę danych' lub całkowicie wyłączyć. Wtedy nie powinno być już żadnych problemów.

Wydaje się, że mechanizm obsługi zadań crona działa już poprawnie, bo na tą chwilę nie mamy już nikogo, kto miałby z tym problem (oczywiście mowa tu o osobach, które zgłosiły nam taki problem na email, bo tylko w takich przypadkach mamy możliwość dokładnego sprawdzenia).

Kiedys mozna bylo wyczyscic zadania cron wykonujac zapytanie dy MySQL:

DELETE FROM publiker_cron_jobs WHERE SUBSTR(command, 1, 5)='class'

Teraz to nie dziala - ktos wie jak obecnie powinnno wygladac to zapytanie?

Dla wersji 2.1.0 lub nowszej:

DELETE FROM publiker_cron_jobs WHERE SUBSTR(command, 1, 2)='c='

Dla wersji starszej niż 2.1.0:

DELETE FROM publiker_cron_jobs WHERE SUBSTR(command, 1, 5)='class'

Tak, dostajemy te #$%^ maile. Przychodzą mimo, że wszystko jest ustawione dobrze a wersja 2.1.3.

Przydałoby się to naprawić ;)

Z obserwacji mogę powiedzieć, że problem taki może wystąpić, gdy w tekstach stosowane są TYLKO linki statyczne (problem nie występuje podczas używania linków 'auto' lub fraz w Tekstach częściowych).

Aby opisać występujący problem przyjmijmy, że mamy zdefiniowaną grupę, w której jest jeden tekst T oraz do grupy są przypisane 3 linki: A, B, C. Przyjmijmy również, że dla tekstu T zaznaczona jest opcja "Użyj tego tekstu do promocji adresów:wszystkich w grupie".

Problem z tekstami może wynikać z następujących przyczyn:

1) w tekście umieszczony jest tylko jeden link statyczny, np. A. Tekst został oznaczony jako do wykorzystania dla wszystkich adresów, ale w rzeczywistości tak nie jest, ponieważ nie ma możliwości wstawienia do niego linku B i C - to będzie powodowało błąd. Aby rozwiązać ten problem należy wybrać w polu "Użyj tego tekstu do promocji adresów:" opcję "tylko wybranych poniżej:" i zaznaczyć tylko adres A.

2) w tekście umieszczone są wszystkie linki statyczne, czyli A, B i C, lecz są one pomieszane z synonimami, co powoduje, że nie każda kombinacja synonimów będzie dawała w wyniku możliwość wstawienia każdego linku. Przykładowo błędnie zdefiniowany tekst zawierający linki z synonimami wygląda tak:

{ <a href="A">AAA</a> | <a href="B">BBB</a> | <a href="C">CCC</a> }

Powyższa konstrukcja jest dopuszczalna i prawidłowa, ale tylko pod warunkiem, że w tekście są inne wystąpienia tych linków. Inaczej rzecz ujmując: jeśli zaznaczymy, że tekst ma być użyty do promocji adresu A, to w tekście MUSI się znaleźć link do adresu A w każdej możliwej kombinacji synonimów. Jeśli nie będziemy mieszać synonimów z linkami, to problem tego typu również nie będzie występował.

Mam pytanie : czy dalej macie problem z zasypywaniem np. webmini czasem nawet kilkunastoma wpisami ? U mnie niestety tak jest

Aby ten sam tekst nie był wysyłany do tego samego precla, to trzeba włączyć opcję 'wysyłaj pojedynczy tekst tylko jeden raz do precla' w Menu->Projekty->Zarządzaj grupami->Generatory

ostatnia aktualizacja też nie wiedzieć czemu zmieniła adres pliku cron.

Nie, aktualizacja niczego nie zmieniała w adresie wywołań crona. Tylko ponowna instalacja programu powoduje zmianę adresu wywołania crona.

Czy u Was też publiker ładuje tylko jeden(a czasem 0) link w preclach pomimo tego, że ma ustawione od 1 do 3 w konfiguracji grupy?

Jeśli jest ustawione od 1 do 3 linków, to może być wstawiany tylko 1 link - tak wynika z ustawień. Nigdy natomiast nie powinno być tak (i raczej tak nie jest), aby został wysłany tekst bez linku - bardziej prawdopodobne, że to docelowy precel usuwa linki z tekstu.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Witam,

od kilku godzin nie dziala mi zakladka zadanai crona.. wchodze a tam bialy ekran.. mial juz ktos cos takiego?

Może polecić mi ktoś jaki śdobry hosting? który jest jak najbardziej wydajny dla publikera? pozdrawiam

https://www.fresh1.pl - polecam

Dlaczego warto zainwestowac w ebay? Zobacz

Witam,

od kilku godzin nie dziala mi zakladka zadanai crona.. wchodze a tam bialy ekran.. mial juz ktos cos takiego?

Miałem coś takiego za 1. razem pomogło dodanie jakiegoś katalogu do ponownego sprawdzenia. Za innym razem zadziałało usunięcie pliku z cache crona (z katalogu temp w publikerze).

Witam,

Miałem coś takiego za 1. razem pomogło dodanie jakiegoś katalogu do ponownego sprawdzenia. Za innym razem zadziałało usunięcie pliku z cache crona (z katalogu temp w publikerze).

dalej lipa, niestety...

NA JAKIM HOSTINGU TRZYMACIE PUBLIKERA?

Mała prośba, do przyszłej aktualizacji, dotycząca interfejsu.

- dodanie 'ptaszków' pozwalających na zaznaczenie wszystkich linków w grupie (Projekty / Grupy projektu: xx / Grupa: xx / Linki / ). Teraz linkując zapleczówki, mając po kilkaset linków, ręczne usuwanie, eksportowanie czy wyłączanie linków jest strasznie uciążliwe.

- przy generowaniu statystyk możliwość wyeksportowania otrzymanych linków. Np. zaznaczamy 10 ostatnich dni, linkowanie, podlinkowanie -> eksport. Teraz trzeba to dla każdej grupy robić osobno co w przypadku dużych ilości grup również jest kłopotliwe.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

adameo

ceny VPSów są już tak niskie, że z powodzeniem zapłacisz prawie tyle ile za hosting współdzielony i zero problemów! A jeszcze będzie miejsce na omniadd, średnie zaplecze i pare innych drobiazgów

Edit:

Masz IP tylko dla siebie, co już nie trzeba komentować. Ja na 300coś Ramu mam : omniadd, publiker, omniping, sprawdzanie pozycji, linkarz, kilka WP (małych) i wszystko śmiga.

jest dedyk i wszystko sprawnie śmiga:)

pytanie z innej beczki :)

jaką macie częstotliwość katalogowania i preclowanai danego projektu?

ja dalem na dzien: 5 katalogow i 2 precle

chyba powinienem zwiekszyc by uzyskac szybsze efekty?

pozdrawiam

Pamiętam, że jakiś czas temu przewinęła się w tym temacie kwestia wyłączenia zbanowanych katalogów bezpośrednio przez bazę danych. Szukałem długo, ale niestety nie znalazłem tej strony w temacie.

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak stosunkowo szybko wyłączyć wszystkie zbanowane katalogi i precle? Sprawdziłem ich indeksację Scrapem, ale w sumie nie wiem, jak to dalej wykorzystać (bo nie chcę ręcznie odhaczać w Publikerze wszystkich adresów z site=0).

Pytam dlatego, że jeszcze nie aktualizowałem programu do najnowszej wersji, a z tego co wiem, to tam już problem został rozwiązany.

Jakie macie statystyki katalogów i precli na 2.1.4

#

WordPress

3831

1664

1428+773

#

Otwarty Mini

735

673

62

#

qlWeb

1310

1284

26

#

Mocne Linki

211

209

2

#

Hurricane

136

135

1

#

FreeGlobes

178

177

1

#

WebMini

5123

5109/4739

14

#

EasyDir

852

851

1

#

Wszystkie

12376

10102

1535

i martwi mnie 773 precli które czekają na rozpoznanie lub rejestrację, o co chodzi w tym ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności