Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

fuser - podobno najnowsza aktualizacja rozwiązuje ten problem, masz ją zainstalowaną?

Ogólnie publiker ma masę ustawień i chyba to go powoli gubi, wydajność spada, przybywa różnych konfliktów z ustawieniami. Tak jak Carnagge napisał, nawet na VPSie się ślimaczy także kwestia zasobów sprzętowych nie jest wąskim gardłem.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
fuser - podobno najnowsza aktualizacja rozwiązuje ten problem, masz ją zainstalowaną?

Mam najnowszą wersję właśnie - 2.1.6. Przed chwilą przyszło mi znów 28 takich maili...

Może wina leży po stronie hostingu? Mam najniższy pakiet w iq.pl. Ale z drugiej strony to mam dodane tylko kilka tekstów i linków i wysyłkę ustawioną na 30 artykułów dziennie...

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Próbuję ręcznie uruchomić zadanie CRONa:

"Planowanie dodania do katalogu (linkowanie)"

i dostaję informację:

"Planowanie dodania do katalogu - aktualnie żadna grupa nie wymaga wysłania wpisu do katalogu. Planowanie odłożone na późniejszy termin.

Status końcowy: OK (zadanie zakończone)"

pomimo tego, że niektóre z tekstów w ogóle nie zostały dziś dodane do żadnego katalogu...

Czy u Was też tak jest, że nawet mimo ustawionych sporych ilości dziennych wysyłek w projektach przeglądając listę zadań cron macie kilku- a nawet kilkunastominutowe przerwy pomiędzy poszczególnymi zaplanowanymi zadaniami? Nie wiem czy tylko u mnie tak jest (wczoraj przeczyściłem tabelę z zadaniami i to może taki efekt uboczny), ale jeśli nie to w tym temacie należy szukać rozwiązania problemu znacząco mniejszej liczby wysyłek na dobę niż zaplanowana (a crona mam co minutę). Tłumaczy to dlaczego mam nierzadko load nawet 0.00 mimo zdefiniowanych niemałych ilości wysyłek + podlinkowań, skrypt po prostu planuje sobie za długie przerwy i więcej stoi niż coś robi przez co brakuje mu doby. Sprawdźcie czy u Was jest ta sama sytuacja z listą zadań?

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Rainmaster - ja mam wlasnie tez tak jak piszesz. Juz probowalem wszystkiego. Skasowalem wszystkie projekty i ustawilem tylko dwa - jeden ma dodawac do precli 30 na dzien, drugi do katalogow 60 na dzien. W zadaniach cron mam tylko z 7 zadan. Efekt jest taki, ze do precli jeszcze jako tako dodaje, ale do katalogow doda do jednego, a nastepne zadanie robi za 5 min (mimo, ze nic nie ma w tym czasie w cronie), pozniej nagle jak doda z 3 katalogi, nastepne zadanie ustawia za kilka godzin np. 5h i przez ten czas w cronie nic sie praktycznie nie dzieje. No moze wysyla kilka wpisow z tego innego projektu do precli.

Cos jest pokopane. Pisalem juz do autora i mysle, ze nad tym pracuja, bo zawsze mi szybko odpisuja, a teraz nie odpisali, wiec pewno naprawiaja to. Zasugerowalem, zeby dodawalo tak jak w omniadd, czyli jak ma dodac do 60 katalogow to zaczyna dodawac i nic innego nie robi dopoki tego nie skonczy, a nie ze odklada sobie np. co 10min 1 dodanie, bo pozniej jakies kwiatki wychodza.

Mysle, ze obecnie Publiker dziala jako tako jak ktos ma duzo proejektow to wtedy mimo, ze skrypt przeklada te zadania to zawsze bedzie co minute cos do zrobienia z jakiegos projektu.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carnagge - czyli to powszechny problem. Ja też napisałem do autora :) Zasugerowałem wprowadzenie takiego łanćuchowego wykonywania kolejnych zadań z listy gdy skrypt nic nie robi. Albo prościej - by wykonywał po kolei zadania jak leci domyślnie, pomijając te które nie mogą być wcześniej wykonane (np. sprawdzenie publikacji za tydzień, by w skutek szybkiego przemielenia listy nie sprawdził tego za 2 dni). To chyba dość prosta sprawa, a radykalnie przyspieszyłaby działanie. Bo obecnie naprawdę ten harmonogram zawala całą wydajność, co z tego, że nawet wyśle tych wpisów linkujących trochę skoro nie jest w stanie utrzymać zadanego tempa przez nic nie robienie, nie mówiąc o podlinkowywaniu - to się totalnie już nie udaje, zapewne przez wyższy priorytet wysyłki wpisów linkujących niż podlinkowujących w kumulacji z długimi przerwami. Cóż czekamy na ruch autora, ostatnio aktualizacje pojawiają się szybko, miejmy nadzieję, że udostępni jakieś rozwiązanie dające kilkukrotny wzrost wydajności i wykorzystanie zasobów sprzętowych na max. :)

To ja jeszcze z jednym pytaniem:

Wchodzę w Manualne dodawanie wpisów, wybieram grupę, klikam przycisk "dalej" i pojawia mi się

"

Linkowany adres: https://adresstrony.pl

Dodawanie wpisu do katalogu: https://jonas-poland.com/

Wprowadź token:

Wpisz kod z obrazka:

Anuluj dodanie do tego katalogu

"

Ale żaden kod się nie pojawia...

Autor mi odpisal, ale liczylem na inna odpowiedz - powiedzial, ze pewno mam zle dobrane kategorie przy katalgach. Wezme i to sprawdze ustawiajac samo webmini, ale watpie, zeby to rozwiazalo problem. Mozliwe jeszcze, ze w calej tej bazie Publikera jest masa nieaktywnych katalogow i moze przez to sie tak jeszcze dzieje.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

fuser - dzieje się tak nie za każdym razem prawda? Było kiedyś pisane, że to błąd konkretnych katalogów czy coś w tym guście.

Carnagge - no to lipa, jestem pewien, że to nie jest wina konfiguracji. Przecież jasno widać, że publiker działa ułamek czasu jaki powinien czekając na nie wiadomo co. Po prostu mechanizm planowania zadań go gubi. Gdyby zrealizować Twój pomysł z planowaniem zadań dotyczących wysyłki dziennej danego projektu jako nierozerwalny ciąg zadań między które nie ma prawa nic się zaplanować (a dopiero pomiędzy zadaniami rożnych projektów) + wykonywanie zadań łańcuchowo w każdej minucie gdy kończąc jedno skrypt bierze się za kolejne z listy = naprawdę potężna wydajność. Bo bez jaj, ale load na poziomie 0.00 przy naprawdę dużej liczbie wysyłek i projektów to jest żart.

widzę, że ostatnia aktualizacja przysparza trochę kłopotów, więc mam pytanie czy polecacie mi ją teraz wgrywać... a pytam tylko i wyłącznie dlatego, że pojawiła się opcja określania dokładnie ilości linków w preclu (przynajmniej tak zrozumiałem opis na stronie) - akurat jak postanowiłem zacząć używać publikera do preclowania i musiałem się pogodzić z faktem, że będzie 1-3 linków losowo... a ja chcę mieć dokładnie 1...i mi trochę zależy na jej instalacji, ale skoro jest znaczny spadek wydajności (a mam 28 projektów), to mam mały dylemat...

Jak ja to lubię. Przeczytasz kilka postów, że kilku osobom coś tam się dzieje i od razu, że Publiker to i tamto ;). Rzeczywiście, każdemy może coś to i tamto, czasem z winy użytkownika, ale zważ, że ci którym działa bez zarzutu nie piszą na forum bo po co. Więc nie generalizuj od razu. Ja np. nie narzekam. A zawsze masz sprawny support Publikera.

I nie chodzi o to, że Publiker jest bez wad. Chodzi o to, że nie pierwszy raz ktoś kto - jak twierdzi - przymierza się do Publikera, przeczyta kilka postów, że komuś coś nie tak i od razu zestrachany, że soft może być be. To przeczytaj wszystkie posty i zobaczysz, że czasami też bywał be, bo użytkownik był be lub nawet fe :) Włączajcie myślenie i zdrowy rozsądek.

Jak ja to lubię. Przeczytasz kilka postów, że kilku osobom coś tam się dzieje i od razu, że Publiker to i tamto :). Rzeczywiście, każdemy może coś to i tamto, czasem z winy użytkownika, ale zważ, że ci którym działa bez zarzutu nie piszą na forum bo po co. Więc nie generalizuj od razu. Ja np. nie narzekam. A zawsze masz sprawny support Publikera.

I nie chodzi o to, że Publiker jest bez wad. Chodzi o to, że nie pierwszy raz ktoś kto - jak twierdzi - przymierza się do Publikera, przeczyta kilka postów, że komuś coś nie tak i od razu zestrachany, że soft może być be. To przeczytaj wszystkie posty i zobaczysz, że czasami też bywał be, bo użytkownik był be lub nawet fe :) Włączajcie myślenie i zdrowy rozsądek.

nie no spoko... kiedyś doszedłem do 120 strony i już mi się nie chciało ;) - ale wiem i doskonale rozumiem o co Ci chodzi :) fakt faktem, jak były poprzednie aktualizacje to problemów nie miałem, dlatego tak dopytuje na wszelaki wypadek :)

Kurcze mam wrażenie, że coś go trzyma, że nie może rozwinąć skrzydeł.

Zainstalowałem go 8 marca i do dzisiaj mam w statach:

Wysłanych: 35 (do katalogów: 13, do precli: 22)

Opublikowanych: 22 (w katalogach: 16, w preclach: 6)

Przez pewien czas rejestrował się w katalogach - rozumiem to. Myślałem, że poczekam i pójdzie.

W spisie zadań zostało dosłownie parę zadań typu rejestracja i rozpoznanie.

Coś mu chyba przeszkadza z dodawaniem.

Dziwię się, jak ktoś pisze, że ma 2k wysyłek dziennie.

Ustawiłem wszystko jak być powinno w projektach - kategorie, podkategorie itp.

Mam zrobione 4 grupy w każdej jest jedna strona i ok. 20 długich i 20 krótkich tekstów + synonimy.

Jak kliknę na zadanie "zaplanowanie dodawania do precli czy katalogów" to wyświetla mi:

aktualnie żadna grupa nie wymaga wysłania wpisu do precla/kat. Planowanie odłożone na późniejszy termin.

Status końcowy: OK (zadanie zakończone)

W każdej grupie mam wpisane dodanie dziennie do 20 katalogów i 10 precli ale max 50 linków na dzień.

I się zastanawiam co może go zwalniać.

Cron co 5 minut.

Serwer współdzielony ale podczas pracy nie wykazuje zbytniego obciążenia. (8x Intel® Core i7 CPU 930 @ 2.80GHz i ok. 24GB ram [24738596kb])

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Przy dużych ilościach włączanie crona co 5 min. może już nie bardzo. Zobacz w zadaniach crona ile tam pojedynczych działań rozpisanych jest. Gdy masz crona co 5 min. może to powodować nawarstwianie się zaległych zadań. Piszę może, bo nie analizowałem tego, bo ja ustawiam crona co 1 min.

Druga rzecz jest taka, że Publiker się rozpędza nawet gdy w preclach się już porejestrował. Dopiero po paru dniach leci normalną prędkością.

Ponadto warto zwrócić uwagę czy kategorie i podkategorie, które wpisujemy, rzeczywiście występują w naturze. Bo przecież, wg kolejności, Publiker sprawdza czy taka kategoria jest, gdy znajdzie to tam dodaje, gdy nie szuka dalej, gdy w ogóle nie znajdzie - nie dodaje. Nie dotyczy to rzecz jasna wszystkich katalogów czy precle, bo część nie ma kategorii. Ale w razie niemca zawsze na końcu wpisuję:

inne

pozostałe

bez kategorii

gdyby żadna kategoria nie byłą trafiona, a jest szansa, że jedna z powyższych się tam może znaleźć.

No i jeszcze raz - gdy Publiker jest w trakcie rejestracji (a jest to kilka króków na jeden precel), to bardzo dużo jest zadań z tym związanych. A jak na dodatek masz crona co 5 min., to dużo cierpliwości życzę :). Choć zawsze sam ręcznie możesz w zadaniach cron to przyspieszyć.

A ja mam takie pytanie, ustawiłem emaila swojego prywatnego na wysylanie emaili z haslami do rejestracji w preclach, lecz gdy usuwam ten email i zakladam nowy inny, to dalej dostaje emaile na ta pierwsza poczte. Czego to moze byc wina ?

PS. Jak sprawdzic czy CRON jest dobrze ustawiony na serwerze?

gift-468x60.gif

www.mypsvita.pl - Konsola przenośna PS Vita, PlayStation Vita

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności