Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Pytanie do tych którzy używją progrmu nieco dłużej. Otóż od 3 dni program linkuje. Problem w tym, że opublikowanych zostaje około 25% linków, reszta jest do sprawdzenia później. Czy jeśli po iluś próbach nie zostaną dodane to program będzie nadrabiał "zaległości" dodając w innych dniach więcej linków?

Jeśli wyślemy wpis np. do katalogu, to przez kolejne wybrane dni sprawdzamy czy wpis został opublikowany (w Konfiguracji określamy jak długo ma sprawdzać). Jeśli np. po 32 dniach wpis nie został opublikowany, to wysyłamy ten sam wpis do innego katalogu. Ze względu na to w danym dniu może być wysłanych więcej wpisów niż zaplanowano.

Jak mam ustawione i wygenerowane synonimy w artach to czy generator tekstów sam będzie powtarzał dodawanie artów dobierając odpowiednie synonimy czy trzeba taki art ręcznie wklepywać tak aby był "unikalny"...

Piszemy tekst w edytorze, na końcu używamy przycisku do wyszukiwania synonimów. Po wyszukaniu i automatycznym wstawieniu synonimów do tekstu najlepiej jeszcze raz sprawdzić, czy wszystkie synonimy będą tworzyć w miarę poprawne gramatycznie zdania. Po zapisaniu takiego tekstu z synonimami, za każdym razem gdy ten tekst będzie wylosowany do wysyłki nastąpi wybranie po jednym synonimie i w ten sposób powstanie ostateczna postać tekstu.

gdzie sprawdzić w ilu preclach sie zarejestrował i ile ma status OK?

Pyta bo w zadaniach cron mam mnóstwo zadań typu "sprawdzenie maila..." ale jak sobie zaglądam na skrzynkę to ani widu ani słychu - pustka...

W statystykach widać ile jest aktywnych precli WP. Aktywny precel WP to taki, w którym możemy się już zalogować i dodać artykuł. Skrzynka pocztowa przez większość czasu będzie pusta, bo za każdym razem, gdy Publiker sprawdza wiadomości email to od razu je kasuje.

Ja zakupiłem program w wersji 1.0.8 Biznes i statystyk nie mam wiec chyba taka jest struktura nowej wersji

Wysłaliśmy do wszystkich, którzy mogą mieć problem z brakiem statystykami email z informacją o sposobie naprawienia tego błędu. Jeśli ktoś nie otrzymał takiej informacji, to proszę o emailowy kontakt z nami.

Mam pytanie: ile macie w wysłanych maksymalnie na dobę? Czuję, że tu jest jakieś ograniczenie.

Wydaje mi się, że jest takie ograniczenie ale w podlinkowaniu.

Programowo nie ma narzuconych ograniczeń.

Nie o to mi chodzi. Crona mam odpalonego co minuta i maks wysłanych na dobę to 385. Bardzo mało. Kilka dni temu odpaliłem adres crona w Operze i trochę eksperymentowałem z czasem odświeżania. Ustawiłem go w końcu na 3 sekundy. Idzie to tak: cron rusza zadanie, jak się zrobi to się odświeża po trzech sekundach od zakończenia, a jak nie, to mija 30 bezowocnych sekund i wtedy sie odświeża. W ten sposób mam 950 wysyłek na dobę. Też mało. Czy da się więcej? Czy system jest w stanie wykonywać równolegle kilka zadań?

Na wydajność skryptu znaczący wpływ ma konfiguracja, w szczególności odpowiedni dobór słów kluczowych w kategoriach i podkategoriach. Im lepiej będą dobrane słowa kluczowe tym mniej czasu trzeba poświęcić na ich wyszukiwanie. Większość czasu jaką działa skrypt 'marnowana' jest na oczekiwanie na reakcję ze strony katalogu/precla. Wiadomo, że czasem katalogi postawione są na wolnych serwerach, czasem w ogóle nie działają, jest awaria itp. To powoduje, że czasem możemy 20 sekund oczekiwać na jedną odpowiedź od katalogu/precla. Poza tym warto dbać o jakość tekstów, aby pozytywnie przechodziły moderację administratora.

A jest jakas możliwość masowego dodania linkow z publikera do sytemow swl by je podlinkowac?

Widzę, że czasem pojawia się pytanie o SWL. Jaki SWL byłby dla Was odpowiedni? Jaki proponujecie?

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Nie o to mi chodzi. Crona mam odpalonego co minuta i maks wysłanych na dobę to 385. Bardzo mało. Kilka dni temu odpaliłem adres crona w Operze i trochę eksperymentowałem z czasem odświeżania. Ustawiłem go w końcu na 3 sekundy. Idzie to tak: cron rusza zadanie, jak się zrobi to się odświeża po trzech sekundach od zakończenia, a jak nie, to mija 30 bezowocnych sekund i wtedy sie odświeża. W ten sposób mam 950 wysyłek na dobę. Też mało. Czy da się więcej? Czy system jest w stanie wykonywać równolegle kilka zadań?

Na wydajność skryptu znaczący wpływ ma konfiguracja, w szczególności odpowiedni dobór słów kluczowych w kategoriach i podkategoriach. Im lepiej będą dobrane słowa kluczowe tym mniej czasu trzeba poświęcić na ich wyszukiwanie. Większość czasu jaką działa skrypt 'marnowana' jest na oczekiwanie na reakcję ze strony katalogu/precla. Wiadomo, że czasem katalogi postawione są na wolnych serwerach, czasem w ogóle nie działają, jest awaria itp. To powoduje, że czasem możemy 20 sekund oczekiwać na jedną odpowiedź od katalogu/precla. Poza tym warto dbać o jakość tekstów, aby pozytywnie przechodziły moderację administratora.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie pytam przecież o ograniczenia spowodowane czynnikami zewnętrznymi tylko o ograniczenia spowodowane sposobem działania publikera. W zasadzie to już nie pytam, bo sam sobie odpowiedziałem:

- cron co 1 minutę - 385 wysyłek na dobę

- cron plus Opera odświeżanie co 3 sekundy - 950 wysyłek

................................................................................

....

- cron plus 4xOpera (2 x zwykły adres, 1X adres planowania dodania do katalogu, 1x planowanie do precli) - 1550 wysyłek

Na cronie odpalonym tylko raz to niewiele można zdziałać. Wypowiedz się na ten temat, bo chyba juz wiesz o jakie ograniczenie mi chodzi.

Eksperyment Discover.pl

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie pytam przecież o ograniczenia spowodowane czynnikami zewnętrznymi tylko o ograniczenia spowodowane sposobem działania publikera. W zasadzie to już nie pytam, bo sam sobie odpowiedziałem:

- cron co 1 minutę - 385 wysyłek na dobę

- cron plus Opera odświeżanie co 3 sekundy - 950 wysyłek

................................................................................

....

- cron plus 4xOpera (2 x zwykły adres, 1X adres planowania dodania do katalogu, 1x planowanie do precli) - 1550 wysyłek

Na cronie odpalonym tylko raz to niewiele można zdziałać. Wypowiedz się na ten temat, bo chyba juz wiesz o jakie ograniczenie mi chodzi.

Możesz wyjaśnić o co chodzi z tym stwierdzeniem = cron plus 4xOpera

Mogę.

Cron - odpalony na serwerze, ale dodatkowo w operze. W zakładce zadania cron jest podany adres, więc nie ma problemu. Odpalam go w dwóch zakładkach z odświeżaniem co 5-15 sekund. Dodatkowo swoje indywidualne adresy mają zadania planowania dodawania do katalogów i precli, które odpalam z odświeżaniem co 30s. w dwóch kolejnych zakładkach. Dlaczego opera? Bo łatwo ustawić interwał czasowy odświeżania.

To nie tak powinno wszystko wyglądać, ale trzeba sobie jakoś radzić, bo 350- 385 wysyłek na dobę to stanowczo za mało. Teraz mam 4x tyle, ale nadal za mało. Przecież dochodzi coraz więcej podlinkowania wpisów z precli. Serwer obciążony, ale jeszcze nie telefonowali z hostingu.

Próbowałem opcji uruchomienia zadań po kolei w panelu, ale to się nie sprawdza.

OT

Addera mam odpalonego raz w operze i raz w FF, nie potrzebuje częstego odświeżania, więc sobie chodzi.

Eksperyment Discover.pl

Mogę.

Cron - odpalony na serwerze, ale dodatkowo w operze. W zakładce zadania cron jest podany adres, więc nie ma problemu. Odpalam go w dwóch zakładkach z odświeżaniem co 5-15 sekund. Dodatkowo swoje indywidualne adresy mają zadania planowania dodawania do katalogów i precli, które odpalam z odświeżaniem co 30s. w dwóch kolejnych zakładkach. Dlaczego opera? Bo łatwo ustawić interwał czasowy odświeżania.

To nie tak powinno wszystko wyglądać, ale trzeba sobie jakoś radzić, bo 350- 385 wysyłek na dobę to stanowczo za mało. Teraz mam 4x tyle, ale nadal za mało. Przecież dochodzi coraz więcej podlinkowania wpisów z precli. Serwer obciążony, ale jeszcze nie telefonowali z hostingu.

Próbowałem opcji uruchomienia zadań po kolei w panelu, ale to się nie sprawdza.

OT

Addera mam odpalonego raz w operze i raz w FF, nie potrzebuje częstego odświeżania, więc sobie chodzi.

Dziękuje za wyjaśnienie...

Przyznam że nie wiedziałem że tak można...

Jeszcze raz dzięki

A ja bym poprosił o potwierdzenie przez autora ograniczenia 350 - 385 wysyłek. Jesli tak jest to też niebawem zetknę się z tym problemem :|

Może jakiś update by ten problem rozwiązywał :)

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Tyle jest u mnie - mam podlinkowanie, wiec sprawdza namiętnie, czy jest dodane itp. Jest po prostu więcej operacji przypadających na jedną wysyłkę. Jak przyjdzie do większej ilości to bez dobrego serwera nie da rady. Rozwiązaniem może być wykonywanie wszystkiego na jednej dużej maszynie i abonament miesięczny.

Eksperyment Discover.pl

Hmm nie dotknął mnie jeszcze ten problem

Statystyki z ostatniego dnia

Wysłanych: 393 (do katalogów: 331, do precli: 62)

Opublikowanych: 237 (w katalogach: 232, w preclach: 5)

Patrząc w archiwum zadań wnioskuję, że spokojnie liczba wysłanych może się w moim wypadku zwiększyć dwukrotnie(a może ciut więcej).

Generalnie zadania często zajmują minutę czy dwie a po nich występuje 2-5min przerwa czyli jeszcze trochę się wepchnie. Cyba dobrze wnioskuje.

Przyjrze się temu dokładniej i coś dopowiem ewentualnie

PS jakiś wyjątkowo słąby dzień jeśli chodzi o precle, zwykle jest koło 20% zaakceptowanych, a tu szkoda gadać ;p

Edit:

Serwer LaoHost jakby ktoś pytał

Może masz mało zaakceptowanych precli przez mocne linki. Jak sie skończą to pójdzie lepiej. Doradzam wywalić te, które nie publikują od razu.

Jeśli chodzi o archiwum, to mam od 18:44 do 18:55 wykonanych 50 zadań, więc pewnie da się to jakoś przyspieszyć.

Myślę, że mała liczba dodań w trakcie normalnego działania systemu wynika z dwóch powodów:

1. Zbyt rzadko odpalane zadania planowania dodania.

2. Idea działania publikera jest taka, że do jednej wysyłki potrzebuje minimum 4 zadań. Jeśli ustawisz crona co minutę to możesz odpalić w dobie 60*24= 1440 zadań. Podzielić to przez cztery to mamy 360 wysyłek.

Ja sobie zdaje sprawę, ze to co robię z odpalaniem crona w operze to "wiązanie sznurkami", ale liczę na jakieś konkrety od właściciela.

Eksperyment Discover.pl

Hmm no to u mnie działania odpalane są współbieżnie (a przynajmniej tak to wyglada).

Przykład

Kilka zadań na daną minutę

Odświeżam --> Wszystkie przeszły do następnego etapu i np 5 zadań ze statusem do wykonania natychmiast

Po 3 s odświeżam --> nie ma ich w zadaniach, wszystkie w archiwum wykonane.

Wszystko to można podsumować krócej. W ciągu minuty może wykonać spokojnie 10 zadań (jesli tylko są przewidziane do wykonania). Bez problemu mogę odnaleźć przykłady w archwium.

Jeśli dobrze zrozumiałem twój problem.

Dodam jeszcze, że całą bazę (przy rejestrowaniu i sprawdzaniu katalogów) przemielił w ~6h. Wydaje się dość szybko bo gdzieś w poprzednich postach czytałem że u niektórych robił to kilka dni. Oczywiście zostało kilkaset które nie przysłały i je raz na dzień prze pare dni sprawdzał ale też zajmowało to chwilę.

EDIT:

Zerknąłem do archiwum.

Przez dwa dni 171stron x 50 zadań na stronę.

Czyli wyszło ponad 4200 zadań na dobę przy (licząc bardzo pesymistyczną wersję) 50% obciążeniu programu.

Myślę, że 10.000 by wyciągnął.

EDIT2:

Id najświeższych zadań ~50.000 (programu używam niecałe 2 tyg). Jak byk wychodzi u mnie koło 4.000 na dobę. Choć wiadomo, że program dopiero się rozkręca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności