Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No nie wiem. To co mówię wynika z mojego doświadczenia, bo miałem już kilka sytuacji gdzie dostawałem filtr na frazę i to na długie miesiące a jedynym sposobem pozycjonowania, było dodawanie do precli.

I dotyczyło to stosunkowo nowych stron.

Ja mówię o linkowaniu strony głównej poprzez precle a nie jej zaplecza. Nie wiem czy wy mówicie o tym samym. Wtedy trzeba chyba jednak bardziej uważać. Ale może się nie znam..

A jeśli chodzi o teksty, które dodaję do precli to powiem, że są bardzo unikalne i zdecydowanie bardziej merytoryczne niż 90% wpisów do precli, więc z moderacją na ogół nie ma problemu. Ale jakaś tam cześć precli bazy publicznej to są precle bardziej restrykcyjne i np. tylko o konkretnej tematyce, więc nie zaakceptują każdego tekstu. O to mi chodziło.

Dobra, dodajesz max 3-4 dziennie, bo boisz się filtra (ale za co?) ale:

- ile z tego zostanie opublikowane?

- ile po publikacji zostanie zaindeksowane?

- ile po jakimś czasie zostanie usunięte?

- ile z tego możesz odnaleźć np. w BL Yahoo?

Przy takich ilościach to nie filtry, ale brak efektu...

A filtra szybciej dostaniesz za dodawanie tylko na jedną frazę albo jakieś inne błędy. Tylko czy wcześniej, patrząc na Twoje podejście, rzeczywiście filtra dostałeś czy raczej byłeś nieskuteczny?

Ale to Twój cyrk i Twoje małpy.

Zakładając Twoją (@Matkino) technikę. Dodaję 5 wpisów dziennie do precli przez 30 dni co daje nam 150 wpisów ogółem.

Zalożenia

Z 5 w/d opublikowanych zostanie 2, reszta czeka na akceptację moderatora

Z 2 opublikowanych zaindexowany zostanie 1

Założyć można, że reszta czyli 120 wpisów może zostać zaindexowana w ciągu jednego dnia, mało prawdopodobne ale możliwe i co wtedy nie boisz się o filtry itd?

kilka artykułów i filtr? Pomyśl - osoba, która nie zajmuje się seo chcę na początku rozpropagować swojego bloga (ma taką potrzebę - jest zagubiona i szuka zrozumienia :unsure:). Na początku puki jeszcze ma zapał, wkleja swoje linki gdzie popadnie i za to ma ją wyszukiwarka ukarać fltrem?

Filtr może być za jakieś "brudne" linki w przesadzonych ilościach.

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Zajacgd na pewno masz rację jeśli chodzi o to że filtra dostaje się raczej za linkowanie tylko jednej frazy. I tak na pewno było w jednym przypadku. Co do drugiego to już nie jestem taki przekonany, bo stosowałem wiele wariantów słowa kluczowego. Ale cóż może to było coś innego.

Przyznaję wam rację, pewnie można dodawać i po 100 wpisów dziennie. Ale czy twierdzicie, że szybki przyrost linków niema znaczenia dla Google jeżeli jest to dopiero co postawiona strona?

A jeśli chodzi o efekty takiego preclowania to są całkiem niezłe. Wiadomo, że na pierwsze strony przy trudnych, konkurencyjnych frazach to niema co liczyć, bo samo preclowanie nie wystarczy. Ale strona pnie się do góry. I w pierwszej dwudziestce na ogół jest po kilku tygodniach. A czasami i wyżej, choć to wiadomo zależy od frazy.

Jeśli chodzi o to ile zostanie opublikowane to prawie wszystko. Zaindeksowane też prawie wszystko. Usunięte raczej nie zostanie, chyba, że precel przestanie działać, ale są to dobre kilkuletnie precle na ogół.

Jeśli chodzi o BL Yahoo to niema ono znaczenia przecież dla Google. Poza tym Yahoo jest o wiele gorsze od Google jeśli chodzi o indeksowanie stron.

Tylko że jak miałem zaznaczoną tą opcję to po pewnym czasie przestawał wysyłać i dostawałem komunikat "Wysyłanie wpisów LINKUJĄCYCH do KATALOGÓW dla grupy 'xxxxx' (ID grupy: 5) w projekcie '1111' zostało wstrzymane, ponieważ nie ma warunków do dalszego wysyłania wpisów tego typu.

Dodam jeszcze że tekst był 1 dodany do teksty pełne>teksty, baza 100 precli.

Tylko że jak miałem zaznaczoną tą opcję to po pewnym czasie przestawał wysyłać i dostawałem komunikat "Wysyłanie wpisów LINKUJĄCYCH do KATALOGÓW dla grupy 'xxxxx' (ID grupy: 5) w projekcie '1111' zostało wstrzymane, ponieważ nie ma warunków do dalszego wysyłania wpisów tego typu.

Też to samo mam korzystając z tekstów częściowych. Po dodaniu nowego tekstu już na drugi dzień wyłączało mi wysyłkę. Prowadziłem dłuuuuuugą dyskusję z supportem na temat tego czym to może być spowodowane. No i cytując otrzymałem wreszcie jakiś konkret:

"Moim zdaniem to wskazuje na błędy bazy danych. Sytuacja może wyglądać tak, że program szykując wysyłkę wpisu w pewnym momencie wysyła zapytanie do bazy danych np. o tekst. W tym momencie baza danych wraca błędny wynik (pusty lub zwraca błąd bazy danych - to się czasem zdarza) i wtedy program uznaje, że tekstu brakuje (bo taki otrzymał wynik z bazy danych) i wyłącza grupę lub wykonuje inną akcję w zależności od momentu kiedy taki błąd bazy wystąpił. W kolejnych aktualizacjach postaramy się zapobiec takim sytuacjom."

Tak więc miejmy nadzieje, że następna aktualizacja zmieni coś w tym temacie

Nowa wersja wyszła niestety póki co tylko estetyka ....

2011-08-17 - Aktualizacja do wersji 2.2.2 (bezpłatna)

================================================

- Dostosowanie programu do wymagań Internet Explorer 9.

- Usunięcie błedu niepoprawnie zapisywanej wartości pól 'Najbliższa data dodania do katalogu' i 'Najbliższa data dodania do precla' w ustawieniach grupy.

- Inne drobne poprawki funkcjonowania programu.

forum.png

Strony internetowe, sklepy internetowe, pozycjonowanie, aplikacje mobilne, projektowanie graficzne - xfect.pl

Nie wnikając w istotę mechanizmów i ich logiki, uważam, że w dużej mierze jest to wina nieefektywnych działań sprawdzających i weryfikujących katalogi i precle.

Instalacje klientów nie sprawdzają katalogów/precli. Aktualizacją parametrów katalogów i precli oraz sprawdzaniem czy działają, jakiego są rodzaju, itp. zajmuje się nasz serwer, a zaktualizowane informacje o sprawdzonych adresach są przesyłane do klientów podczas automatycznej aktualizacji bazy katalogów i precli.

A może tak w ogóle lepiej stworzyć kilka niezależnych harmonogramów zadań? Np. osobny dla dodawania (jako najważniejszy), osobny dla sprawdzanie czy wpis został opublikowany itd. itp.

Wszystkie zadania mają nadany priorytet, więc w pierwszej kolejności wykonywane są właśnie dodawania do precli, później do katalogów, później dodania do katalogów i precli podlinkowujące, itd.

Ewentualne obciążenie serwera nie ma tu takiego aż znaczenia, bo i tak na hostingach współdzielonych niespecjalnie można używać Publikera, a vps nawet średniosłabe powinny udźwignąć to.

Oczywiście, że można używać Publikera na współdzielonych hostingach. Większość klientów używa programu właśnie w tej sposób i nie mają żadnych problemów z przeciążeniami. Oczywiście tutaj jedna uwaga - nie wszyscy użytkownicy Publikera mają potrzebę wysyłania tysięcy wpisów na dobę. Przy dużej liczbie wysyłek wzrasta obciążenie serwera i dopiero wtedy współdzielony hosting nie wystarcza. Większość użytkowników jednak używa Publikera na zwykłych współdzielonych hostingach.

U mnie najwięcej udało się wyciągnąć na obecnej wersji ok 4500/dzień na VPS, a można by więcej gdyby nie ogromna ilość zapytań o to czy wpis został opublikowany itd. Dobrze by było gdyby chociaż można było wyłączyć sprawdzanie czy wpis został opublikowany, każdy sam by decydował czy przy danym projekcie/grupie jest mu ta opcja potrzebna.

W Menu -> Konfiguracja można ustawić jak często ma być wykonywane sprawdzanie, czy wpis został opublikowany, a to ma bezpośrednie przełożenie na liczbę wykonywanych zadań, a tym samym na czas jaki program musi poświęcić na tego rodzaju sprawdzanie. Jeśli program nie musi często sprawdzać czy wpis został opublikowany, to ma czas na inne zadania, np. na wysyłanie wpisów.

Coś tutaj jest nie tak, bo piszesz o bazie precli, a komunikat dotyczy katalogów :) więc chyba szukasz przyczyny problemu nie w tym miejscu, co trzeba.

A wie ktoś jak ustawić niezależne katalogowanie? Tzn chciałbym aby była katalogowana strona główna a w linkach w treści umieszczane były podstrony serwisu z wyznaczonymi anchorami. Jest taka możliwość?

Najprościej jest to zrobić rozbijając na dwie grupy - jedna grupa dla katalogów, w której dajesz tylko link do strony głównej. Druga grupa do linkowania z precli, gdzie linki będą umieszczane w treści artykułów - i tutaj dajesz linki do strony głównej i do podstron.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

W Menu -> Konfiguracja można ustawić jak często ma być wykonywane sprawdzanie, czy wpis został opublikowany, a to ma bezpośrednie przełożenie na liczbę wykonywanych zadań, a tym samym na czas jaki program musi poświęcić na tego rodzaju sprawdzanie. Jeśli program nie musi często sprawdzać czy wpis został opublikowany, to ma czas na inne zadania, np. na wysyłanie wpisów.

Można ustawić częstotliwość ale nie można go w ogóle wyłączyć, a podejrzewam że wielu użytkowników chciało by z takiej opcji skorzystać przy niektórych projektach (bo co się odwlecze to nie uciecze). Co z tego że ustawię sobie sprawdzanie tylko za np. 15 dni jak za 15 dni będzie następny projekt dodawany a sprawdzanie będzie mi się nawarstwiać.

Oczywiście, że można używać Publikera na współdzielonych hostingach.

Ależ oczywiście, że można. Sam tak kiedyś miałem. Ale problem nie leży w tym, czy jest to technicznie możliwe, ale w tym, że administratorzy hostingów - jak im serwer zaczyna się "wozić" - zaczynają "czyścić" go z Publikera czyli mówiąc wprost - blokują. Pewnie jeszcze są takie wyspy, gdzie to przechodzi, ale być może do czasu.

Co do priorytetów i kolejności wykonywania zadań. OK, wpierw się dodają wpisy, ale sprawdzanie czy inne wpisy są opublikowane zaczynają się piętrzyć. A znajomość tych linków jest istotna, bo trzeba działać dalej, by się indeksowały. Jak tego nie ma, to co ma program odpingować? Co ma podlinkować? Podlinkowanie bardzo fajna i bardzo użyteczna rzecz, ale jak jeszcze tu da się sporo, to już spiętrza się coraz bardziej. Oczywiście, można ograniczyć sprawdzanie, ale w takim razie mam się godzić, że dodało, a ja nie znam tegoż linku? Przecież jedną z zalet Publikera przeze mnie podnoszoną było identyfikacja wpisów.

Zgadza się, że są tacy, którzy mają tylko kilka grup i wszystko jest OK. Ale przecież nie było mowy, że program ma takie ograniczenia. Z drugiej strony nikt rozsądny nie będzie używał Publikera do czegoś co można nazwać blastem. Do tego są inne programy. Czyli Publiker musi działać sprawnie zarówno, gdy jest kilka i kilkadziesiąt grup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności