Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Również się pod taką potrzebą podpisuję - wygodne w celu powtórzenia identycznych schematów, częstotliwości katalogowania, preclowania, podlinkowywania itp.

Przy okazji - wiadomo, że zwykle nie każdy katalog przyjmuje podstrony - ale czy linkujecie publikerem konkretne podstrony swojego serwisu na odpowiadające im słowa kluczowe, zamiast tylko stronę główną?

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
BTW: czy można coś zrobić żeby po kliknięciu w nazwe projektu przenosiło po linku do zarządzaj grupę, zamiast edytowało nazwe? Bo za każdym razem to klikam i mnie powoli coś trafia.

Zarządzanie projektami/grupami/tekstami na pewno będzie poprawione tak, aby było bardziej intuicyjne.

Chciałbym mieć opcje ręcznej deaktywacji/aktywacji precli czy katalogów.

Wiele jest tematycznych które w danym momencie mnie nie interesują więc jest stratą czasu dodawanie artów czy wpisów do takich precli/katalogów bo i traci się czas i zajmuje publikera sprawdzaniem czy wpis został opublikowany...

Chyba pisałeś już w tej sprawie do nas na email. Dodane do listy 'do zrobienia'.

W konfiguracji jest takie coś:

Sprawdzaj, czy wpis został opublikowany

(sprawdzanie odbywa sie po 0, 1, 2, 4, 8, 16, 32, ... dniach)

Jak tam wpiszę 0 razy, czyli nie chcę sprawdzać to czy podlinkowanie wpisów będzie działać?

Wartość w tym polu powinna wynosić co najmniej 1. Jeśli 0, to nie będzie w ogóle sprawdzenia czy wpis został opublikowany.

W każdym projekcie powinienem mieć opcję wyboru typu katalogu lub precla. Przykład: Webmini nie dodaje podstron, obcina adres, wiec co np. z takiego dodania podstrony lub podlinkowania wpisu? Nic - jeśli wcześniej dodaliśmy główną to dostajemy info, ze strona dodana - niepotrzebnie zużywamy zasoby.

Adresy podstron NIE są wysyłane do WebMini. Podlinkowywanie z katalogów dotyczy właściwie tylko qlWeb i otwartyMini, czy te katalogi, które akceptują podstrony.

Mi z 0.5% poszło do 7.5%.

Problemem było kilka zadań(około 8) z terminem do wykonania natychmiast które cały czas mieliły i nie ubywały.

"Wyszykuwanie kategorii XYZ (OtwartMini)" mniej więcej

Niestety wkradł się mały błąd związany właśnie z tym zadaniem. Ujawnia się tylko w bardzo specyficznych warunkach, więc do tej pory nie było z tym problemów. Jeśli ktoś ma z tym problem, to proszę do nas napisać na email, mamy już poprawkę na to.

Nie widzę możliwości logowania z publikera do wybranego np. Wordpressa. Jak się dowiedzieć jakie hasło jest nadane i login (jeśli wybraliśmy kilka możliwych) do konkretnego wordpresika?

Aktualnie nie widać danych na temat logowania w panelu. Nie jest to problem, więc będzie na pewno w kolejnych wersjach.

Trzy doby optymalizacji bazy i z 44k zszedłem do 25k. Już nawet czasem w jednym cyklu idzie po 2 (dwa) rekordy. Support twierdzi, że trzeba czekać albo zainstalować od nowa. Tylko nie napisał jaką wersję i czym skończy się instalowanie od nowa - to co zrobiłem do tej pory zostanie, czy w piach i zaczynam od zera?. Przyznam, że takie porady mnie rozczarowują. A co z kolejna aktualizacją. Będzie ten sam cyrk?

Każdy serwer można przeciążyć, i to jest właśnie przykład takiego przeciążenia. Intensywne linkowanie (pisałeś o tym we wcześniejszych postach, że uruchamiasz kilka wątków programu jednocześnie, żeby przyśpieszyć linkowanie) to w konsekwencji większa baza danych i tym samym wolna baza danych. Jeśli skrypt działa tak wolno to świadczy to tylko o tym jak bardzo wolno chodzi baza danych. Podczas tej optymalizacji pojedynczego rekordu nic wielkiego się nie dzieje, więc problem wynika tylko i wyłącznie z powolnej obsługi zapytań przez bazę danych. Ta optymalizacja jest właśnie po to, aby przyśpieszyć działanie całej bazy w późniejszej pracy. Ta zmiana w programie jest szczególnie ważna właśnie dla osób takich jak Ty, którzy mają dużą bazę danych.

P.S. Dzięki za wszystkie sugestie. Nie odpisywałem na każdą z osobna, ale wszystko notuję i będzie to brane pod uwagę przy kolejnych wersjach.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Jak tam wpiszę 0 razy, czyli nie chcę sprawdzać to czy podlinkowanie wpisów będzie działać?

Wartość w tym polu powinna wynosić co najmniej 1. Jeśli 0, to nie będzie w ogóle sprawdzenia czy wpis został opublikowany.

Zapytam jeszcze raz i proszę o konkretną odpowiedź - czy "0" wyklucza (wyłącza) również podlinkowanie?

Eksperyment Discover.pl

Zapytam jeszcze raz i proszę o konkretną odpowiedź - czy "0" wyklucza (wyłącza) również podlinkowanie?

Ta opcja tylko sprawdza czy dany wpis został dodany do katalogu/precla. Nie ma nic wspólnego z włączaniem/wyłączaniem linkowania, które ustawia się w projekcie.

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

Ta opcja tylko sprawdza czy dany wpis został dodany do katalogu/precla. Nie ma nic wspólnego z włączaniem/wyłączaniem linkowania, które ustawia się w projekcie.

Pytanie jest o sprawdzanie podlinkowania a nie o to czy ma być podlinkowany. Tak już całkiem na chłopski rozum. Czy wpisanie 0 sprawi że program przestanie sprawdzać czy wpisy które służą podlinkowaniu zostały opublikowane

Pytanie jest o sprawdzanie podlinkowania a nie o to czy ma być podlinkowany. Tak już całkiem na chłopski rozum. Czy wpisanie 0 sprawi że program przestanie sprawdzać czy wpisy które służą podlinkowaniu zostały opublikowane

Na chłopski rozum masz napisane: "Sprawdzaj, czy wpis został opublikowany" czyli logiczne jest (i tak napisał autor publikera) że wpisanie tam 0 spowoduje przestanie sprawdzania czy wpisy zostają publikowane (obojętnie czy służą do linkowania czy podlinkowania). A pytanie było "czy "0" wyklucza (wyłącza) również podlinkowanie" wyłącza podlinkowanie a nie sprawdzanie podlinkowania...

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

To, że "0" wyłącza sprawdzanie to już wiemy z postu Publikera:

Moje pytanie dotyczy opcji podlinkowania przy zaznaczeniu "0". Zakładam dwie możliwości:

1. Wyłączenie sprawdzania opublikowania (czyli "0" w odpowiednim polu) wyklucza działanie podlinkowania, bo system nie będzie wiedział co ma podlinkować jeśli wcześniej tego nie sprawdzi.

2. Wyłączenie sprawdzania opublikowania (czyli "0" w odpowiednim polu) nie ma wpływu na podlinkowanie, ponieważ wtedy system sprawdza tylko te wpisy, które zostały zaznaczone w grupie jako podlegające podlinkowaniu.

Szczerze mówiąc bardziej odpowiada mi wersja druga - nie wszystko podlinkowuję, wiec nie muszę sprawdzać opublikowania tego, czego nie będę podlinkowywał. System i tak ma co robić, więc jak będę zmuszony włączyć opcje sprawdzania wszystkiego to przybędzie masa operacji - codziennie więcej, bo wpisy podlinkowujące również będą podlegały sprawdzeniu.

Eksperyment Discover.pl

Wg mnie wtedy możesz ręcznie zaznaczyć gwiazdkami, które wpisy ma linkować. Te które pojawiają się od razu po dodaniu powinny być w linkach.

Niby mogę, ale narzędzia są po to żeby pracę ułatwiać. Dodawać przecież też mogę ręcznie.

No a jak ustawisz sprawdzanie na 1 to też Ci będzie tak bardzo obciążał?? Wtedy sam będzie linkował. Ja przyznam mam to ustawione na 6 nawet, ale pewnie masz więcej projektów.

Niby mogę, ale narzędzia są po to żeby pracę ułatwiać. Dodawać przecież też mogę ręcznie.

No a jak ustawisz sprawdzanie na 1 to też Ci będzie tak bardzo obciążał?? Wtedy sam będzie linkował. Ja przyznam mam to ustawione na 6 nawet, ale pewnie masz więcej projektów.

Ja mam kilkadziesiąt grup ustawionych i też miałem 6, ale wkrótce okazało się, że przeważająca większość zadań w cronie to sprawdzanie wpisów. Jeśli założymy, że połowa wpisów jest od razu widoczna lub na drugi dzień, to druga polowa jest jeszcze 4-5 razy sprawdzana. A przecież codziennie przybywa wpisów zwykłych, podlinkowujących przybywa jeszcze szybciej, więc liczba sprawdzeń rośnie lawinowo. To by sie dało rozwiązać, ale nie tak, że po 2, 4, 8 dniach itp. tylko raczej odstęp czasowy ustawiany ręcznie. Po drugi, jak dałem "0" razy to i tak stare zadania sprawdzenia były w cronie. Nie ma opcji, żeby je jakoś hurtowo wywalić, "zresetować" crona czy jakoś inaczej.

Eksperyment Discover.pl

Moje sugestie co do kolejnych wersji

1. Napewno w następnych wersjach przydałaby się opcja zaznaczania np opcji katalogi poszczegolnych linków i mozliwość skasowania, włączania, wyłączania ich za jednym zamachem.

Podobnie w zadaniach crona. Przy połowie bezsensowych katalogów/precli kasowanie ich po jednym to zmora.

2. Podobnie jak to jest w Bohaterze (prosze się nie gniewać) sugerowanie synonimów przy pisaniu artykułu. działa tak, że jak staniemy za słowem rozwija sie memu z sugestiami. Świetne rozwiązanie.

3. Jak się usunie przykładowo katalog z katalogów to, żeby znikały zadania dla niego z crona. Zaoszczędzi mielenia

To takie moje widzi mi się

pozdrawiam

Program świetny.

Dzisiaj w zwiazku z problem w rozpoznawaniu przez publikera kilku instalek wordpresa - po sprawdzeniu w opcji Katalogi nie ma w typie co to za skrypt. U mnie ierozpoznane to wersja 2.9

1. Dodać możliwość edycji pola tyk skryptu, nie trzeba będzie w bazie grzebać.

2. Wybrania które katalogi brałyby udział w danym projekcie lub grupie. Mam strony które chcialby tylko linkować z wybranych katalogów/precli.

Tak mi się wydaje, że nie zauważyłem takiej możliwości.

I jeszcze pytanie czy zrobienie kopii bazy i wgranie jej jako backupu na tej samej instalcje zmusza do uzyskiwania klucza do reaktywacji.

Piszę o tym bo zmuszony przenieś instalke gdzie indziej stwierdziłem, że autor musiał wysłać ponownie klucz.

Jak jest w wypadku wysypania systemu? Czy tez nowy klucz?

pozdrówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności