Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno zacząłem używać Publikera, zaczyna powolutku działać :P

Mam 3 pytania:

1) czy ma znaczenie, z jakiej litery (dużej czy małej) mamy słowa kluczowe w kategoriach i podkategoriach? (przykładowo miałem kategorię rozrywka, wpis do precla dodało mi do Bez kategorii, a była kategoria Rozrywka)

2) czy da się gdzieś ustawić tak linkowanie auto, aby w przypadku 2 linków auto w tekście program sprawdzał, czy nie linkuje 2 razy do tego samego adresu(mam ustawione 3 różne adresy)?

3) Przy edycji tekstu możemy zobaczyć "Tekst użyto do tej pory X razy" Jeśli użyto np. 10, a mam dodane 2 linki, gdzie mogę sprawdzić, co się stało z pozostałymi 8?

Sugestia do autorów: jeśli to możliwe, synonimy, które wprowadzamy do artykułów, powinny być uaktualniane automatycznie i na bieżąco w bazie :(

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przydałby się w skrypcie wskaźnik mocy przerobowej. Tj. po wpisaniu częstotliwości uruchamiania crona, szacowanie, czy skrypt jest to wstanie wykonać. Czy coś takiego jest możliwe do wykonania?

Czy dodawanie linków z projektów jest priorytetem w odniesieniu do podlinkowania, czy też jest to wrzucone wszystko "do jednego wora"?

W konfiguracji jest takie coś:

Sprawdzaj, czy wpis został opublikowany

(sprawdzanie odbywa sie po 0, 1, 2, 4, 8, 16, 32, ... dniach)

Jak tam wpiszę 0 razy, czyli nie chcę sprawdzać to czy podlinkowanie wpisów będzie działać?

Wartość w tym polu powinna wynosić co najmniej 1. Jeśli 0, to nie będzie w ogóle sprawdzenia czy wpis został opublikowany.

Zapytam jeszcze raz i proszę o konkretną odpowiedź - czy "0" wyklucza (wyłącza) również podlinkowanie?

Konkretna odpowiedź jest taka: w tym polu powinna być wartość co najmniej 1. Nie powinno się tutaj wpisywać 0. W kolejnych wersjach wprowadzimy możliwość bardziej precyzyjnego definiowania sprawdzania czy wpis został opublikowany, ale na dzień dzisiejszy zawsze powinno być co najmniej jedno sprawdzenie ustawione.

Dzisiaj w zwiazku z problem w rozpoznawaniu przez publikera kilku instalek wordpresa - po sprawdzeniu w opcji Katalogi nie ma w typie co to za skrypt. U mnie ierozpoznane to wersja 2.9

1. Dodać możliwość edycji pola tyk skryptu, nie trzeba będzie w bazie grzebać.

Być może w wersji WordPress 2.9 coś się zmieniło i program automatycznie nie potrafi go jeszcze rozpoznać. Sprawdzimy to dokładnie, bo wersja 2.9 jest dosyć świeża. Być może program rozpoznaje ten katalog, ale go po prostu nie wyświetla na liście... trudno powiedzieć, sprawdzimy to dokładnie. Na pewno nie jest zalecane, aby ręcznie modyfikować bazę danych!!!

I jeszcze pytanie czy zrobienie kopii bazy i wgranie jej jako backupu na tej samej instalcje zmusza do uzyskiwania klucza do reaktywacji.

Piszę o tym bo zmuszony przenieś instalke gdzie indziej stwierdziłem, że autor musiał wysłać ponownie klucz.

Jak jest w wypadku wysypania systemu? Czy tez nowy klucz?

Aktualnie jeden klucz umożliwia jedną instalację, ale zostanie to zmienione tak, aby jeden klucz mógł być wykorzystany kilkukrotnie.

1) czy ma znaczenie, z jakiej litery (dużej czy małej) mamy słowa kluczowe w kategoriach i podkategoriach?

Nie, wielkość liter nie ma znaczenia. Słowa kluczowe podajemy jedno pod drugim.

2) czy da się gdzieś ustawić tak linkowanie auto, aby w przypadku 2 linków auto w tekście program sprawdzał, czy nie linkuje 2 razy do tego samego adresu(mam ustawione 3 różne adresy)?

Linkowane są te adresy, które w danym momencie powinny być linkowane zgodnie z ustalonym harmonogramem wysyłki. Może się oczywiście tak zdarzyć, że pod dwa linki auto zostanie podstawiony ten sam adres.

Czy dodawanie linków z projektów jest priorytetem w odniesieniu do podlinkowania, czy też jest to wrzucone wszystko "do jednego wora"?

Ogólnie zadania mają przydzielane priorytety wykonania, ale jeśli chodzi o zadania linkowania i podlinowywania, to priorytet jest ten sam.

P.S. Jak zwykle, dzięki za wszystkie sugestie. I tak przy okazji... Wesołych Świąt, no i oczywiście wysokich pozycji w Google w Nowym Roku ;)

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Nie odpowiedziałeś wprost na moje pytanie, widocznie jest niewygodne. Niemniej rozumiem - nie ma sprawdzania wpisów=nie ma podlinkowania.

Czy przy którejś kolejnej aktualizacji będzie optymalizacja bazy? Co zrobić wtedy, żeby nie trwało to tydzień. U mnie do samego końca tej "optymalizacji" w jednym cyklu obrabiało 1, czasem 2,3 rekordy. Nie chciałbym żeby to się powtórzyło.

Wydajność wzrosła o 50%. To sporo, ale nadal za mało, zwłaszcza jeśli jest podlinkowanie wpisów. Opcja rezygnacji z niepotrzebnych operacji pilnie potrzebna.

Eksperyment Discover.pl

Linkowane są te adresy, które w danym momencie powinny być linkowane zgodnie z ustalonym harmonogramem wysyłki. Może się oczywiście tak zdarzyć, że pod dwa linki auto zostanie podstawiony ten sam adres.

To akurat by się przydało w kolejnej wersji, bo czasami marnujemy linka

Ale mimo drobnych niedoskonałości zdecydowanie polecam ten program niezdecydowanym :)

Support jest prawie idealny (szybki i konkretny) w przeciwieństwie do supportu innego znanego nam oprogramowania (SK)

Od niedawna używam publikera i mam pewne pytania:

Czy jeśli chcę dodać większy serwis z subdomenami (chodzi o linkowanie różnych subdomen i podstron) to dla każdej subdomeny i podstrony trzeba zakładać nową grupę? Bo o ile jeszcze w tekstach do precli można wstawiać linki dowolnie to nie wiem jak to jest w przypadku katalogów. Generalnie brakuje mi prostej opcji przydzielenia anchora do konretnego URL'a dla katalogów. Jak to się w zasadzie ustala i gdzie? Bo jak wrzucę wszystko w jedną grupę to skąd wiadomo jaki anchor będzie przy wpisie w katalogu (w przypadku różnych subdomen czy podstron). Nie widzę nigdzie prostego przydzielania: URL - anchor text dla katalogów, bo w artykułach można dowolnie dodawać linki w tekście.

Z góry dzięki za pomoc :)

Jeśli to powyższe jest nieco zagmatwane to najprościej jak się da: gdzie ustala się anchor text (tytuł wpisu) w katalogu dla danego URLa (chodzi o katalogi bez linków w treści, gdzie linkiem jest tytuł wpisu).

qazy nie ma właśnie takiej opcji docelowo - też nad tym ubolewam, gdyż obecnie jeśli podamy kilka url to skrypt w zasadzie losuje który url teraz przydzielić pod dane słowo kluczowe, co mija się naturalnie z celem. Pisałem w tej sprawie do autora ale mój jeden głos w tej sprawie to chyba za małe przebicie.:) Generalnie najrozsądniejszą sprawą byłoby "przemeblowanie" zakładki Linki w Tekstach częściowych tak, by połączyć je w tym co podajemy we Frazach - bądź w ogóle usunąć Linki skoro są losowane a w zakładce Frazy pod polem zamiany słowa dodać listę rozwijalną z wyborem urla czy po prostu samo pole tekstowe na wprowadzenie pod jaki url ma owo słowo linkować - to byłby już wtedy ideał.

Ktoś też o tym wspominał i nie wiem czy zostanie to rozpatrzone - ale przy okazji dajmy na to wprowadzenia już powyższego udogodnienia skrypt mógłby przy okazji w tekście sprawdzać, czy linkowane frazy akurat mają różne urle - bo przecież gdy trafią się 3 różne frazy, z czego każdy na dokładnie ten sam url - to google i tak wybierze jeden, jeśli dobrze rozumiem. Mogłaby być blokada (tudzież jako zaznaczana opcja w konfiguracji grupy) by dobierane były jeśli mają akurat trafić maksymalnie 3 frazy, to dobrane zostały tak by były to frazy które mają różniące się od siebie urle jakie zdefiniowaliśmy. No chyba, że linkuje ktoś tylko domenę główną to wtedy skrypt wstawiałby tylko jedną frazę jako że mamy jeden url - by "moc" była efektywnie wykorzystana.

Może troszkę zagmatwałem, ale wydaje mi się, że te usprawnienia byłyby zbawienne i mam cichą nadzieję, że zostaną rozpatrzone.:D

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

czyli, jeśli dobrze zrozumiałem;), w tym momencie dla czystego katalogowania (bez precli) trzeba zakładać osobną grupę dla każdego URL'a żeby mieć kontrolę nad tym na jakie frazy dany URL będzie katalogowany. Przyznam, że jeśli faktycznie tak jest to jest to spore niedopatrzenie, gdyż co jak co taka funkcjonalność to podstawa :)

Należałoby zatem dodać prostą opcję w menu: "Anchory dla katalogowania" i tam przydzielałoby się do danego URL'a (oczywiście można by tam wpsiać wiele URL`i) frazy kluczowe (z odpowiednini wagami). Reszta mogłaby pozostać bez zmian, teksty do opisu wpisu niech będą jak teraz, chodzi tylko o konkrente ustalanie jaki anchor ma być przydzielony do jakiego URLa dla katalogów (katalogów bez linków w treści, gdzie linkiem jest tytuł wpisu).

Jest dokładnie tak jak mówisz. Od siebie dodałbym też propozycje tego samego rozwiązania również w preclach, dla idealnego kompletu - bo i po co linkować 3 różne frazy pod losowe urle w treści (a czasem wylosowany jeden dokładnie ten sam url).

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Podpisuję się pod tym, co zgłosili Rainmaster oraz qazy

Ale przede wszystkim:

- możliwość wyboru katalogów i precli oraz dodanie swojej listy

- kopiowanie projektów i grup (w projektach i między projektami)

A oprócz tego przy dodawaniu manualnym, czasem mamy komunikat "Nie odnaleziono żadnej pasującej kategorii w tym katalogu. " -po sprawdzeniu okazuje się, że już tam nie ma precla czy katalogu - tu też przydałaby się opcja (przycisk) anuluj dodawanie do tego katalogu/precla

Dzisiaj w zwiazku z problem w rozpoznawaniu przez publikera kilku instalek wordpresa - po sprawdzeniu w opcji Katalogi nie ma w typie co to za skrypt. U mnie nierozpoznane to wersja 2.9

1. Dodać możliwość edycji pola tyk skryptu, nie trzeba będzie w bazie grzebać.

Na pewno nie jest zalecane, aby ręcznie modyfikować bazę danych!!!

Ale z grzebaniem w bazie nie ma wyjścia (oczywiście trzeba wiedzieć co gdzie) jak dodaje swoje własne precelki i nie są rozpoznawane i w dodatku wyłaczona opcja publikacji a są ustawione jak pozostałe.

Na dowód przykład

Publikera chce wykorzystać narazie do publikowania na wlasnych stronach

Dzisiaj zrobiłem test jak w praktyce sie spisuje publiker.

Zainstalowany na serwerach iq.pl czyli tam gdzie polecacie bo proste.pl to ta sama firma

Wiec

- czysta baza, ustawilem e-mail, ustawilem projekt, grupy itd linkowanie tylko precle, teksty linki itd.

- dodałem do sprawdzenia 10 precli na wp 2.8.6 wszystkie ustawione mozna rejestrować i autor

- ustawiłem cron i poczekałem

Zdziwił mnie rezultat. Na 10 precli

1 - 1 sztuka poprawnie zarejestrowala się i ustawiła nawet ze wpis od razu widoczny

2 - 2-3 sztuki ze do publikacji ale juz nie pokaże publikacji od razu

3 - 2 sztuk wogóle pokazał jako nieaktywne (ponawianie sprawdź ponownie a nawet kasownie ich i dodawanie ponownie nic nie dawało)

Po zakonczeniu wszystkiego przegladnałem WP w adminie. Zdziwiony bo tylko w 3 sie zarejestrowal. Zaznaczam od razu ze oprócz loginu admina w wp nie ma żadnych userów, więc blokady bo login zajęty nie mogło być. Zreszta ustawiłem kilka innych w ustawieniach.

Skasowałem wszystko w publikerze i od nowa

Wybrałem 6 sztuk i to samo. Każda sztuka inaczej jest rozpoznawana. Na 6 rejestracja udała się w 2

Załączam wygląd panelu i z bazy zrzuty, które pokazują, że przydałaby sie edycja wielu rzeczy w panelu publikera.

Tak wyglada po przejściu wszystkich kroków

publoiker.png

Zarejestrowały sie dwa, a nawet chyba nie tylko w jednym przypisany login

astargetwp.png

W bazie wszystkie maja inne ustawienia

astarget.png

Nawet strach pomyśleć przy bazie 500-1000 ile faktycznie z tego działać będzie.

Z wszystkich programów podobnych do tego tylko publikera wałkuje, bo bardzo mi się podoba i chciałbym go używać. Na dzień dzisiejszy jednak jak napisałem wcześniej grzebanie w bazie to nieodłączny aspekt pracy.

Znalazłem jeszcze jedną rzecz, która można poprawić - chyba, że to tylko u mnie.

Mając np 5-10 Wp i testowo jeden artykuł publiker przy ustawieniach znów testowych 5 wpisów na dzień dodaje po dwa razy tekst ze źródłowego do tego samego WP 2 a raz mialem 3 razy a w innych nie dodal ani raz.

Zaznaczenie przy tekście aby 1 raz użył odnosi się chyba do ogólnego użycia artykułu raz więc nie podawałem. Fajnie byłoby gdyby ta opcja działała, że jak wpiszę 1 raz to raz opublikuje w jednym WP bez duplikowania wspisów.

Zaznaczę, że wszystkie ustawione są tak samo i w adminie WP i w panelu Publikera.

Też zakupiłem to oprogramowanie i już są pierwsze problemy. Mianowicie na chwilę obecną soft nie radzi sobie poprawnie z bazą synonimów i przy próbie wgrania większej bazy synonimów po prostu kasuje cała bazę z synonimów. Tak więc jeśli ktoś chce zakupić ten soft i posiadać własną bazę synonimów (ta która jest w programie jest tragicznie mała) aby ją wykorzystać w artykułach to na chwile obecną może zapomnieć o tym sofcie. Dokładając fakt że cena oprogramowania jest kosmicznie wysoka to aż dziwi fakt że jest taki poważny problem.

Dalsze testy oprogramowania w realizacji

Oczywiście cała sprawa jest już zgłoszona u producenta - na razie brak rozwiązania problemu może w kolejnych aktualizacjach (jak pisze sam producent)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Kojotek - naprawdę sądzisz, ze 100$ za soft służący do generowania ruchu/zarabiania pieniędzy to "kosmicznie dużo"?

Poprawki wychodzą dość sprawnie, więc pewnie niebawem będzie działało tak jak chcesz :)

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności