Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie

zablokowali mi konto w hostingu bo zadużo jest zapisów do SQL ponad 71000

dotyczy to chyba czegos takiego slow_query_log

Zastanawiam sie czy to jest spowodowane właczonym zapisem crona w archiwum ??

i za co odpowiada tabela publiker_cron_jobs

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Właśnie przebrnąłem przez wszystkie posty i zastanawiam się poważnie nad zakupem programu. Na początku cena wydawała mi się dość wysoka ale po przeanalizowaniu jego funkcji zdecydowanie zmieniam zdanie, tym bardziej że posiadam 5 stron plus zaplecze do pozycjonowania. Patrząc na drogę jaką przybyli twórcy od momentu wypuszczenia programu do dziś to jestem pod wrażeniem i mega dużo rzeczy zostało poprawiony/dodanych itp. Również jestem pod wrażeniem obsługi supportu i czasu reakcji na problemy.

Mam jednak kilka pytań:

1. Z tego co widzę to najbardziej polecacie Laohost, tylko pytanie czy to podstawowe konto małe wystarczy zarówno jeżeli chodzi o powierzchnię dyskową, transfer no i przede wszystkim obciążenie serwera ? I najlepiej żeby był dedykowany pod samego publiker-a ?

2. Czy jeżeli chodzi o precle to jest duża skuteczność dodawania czy np. dobrze jest wspomagać się właśnie np. dodawarka.info jak wspominał @Yeden ?

3. Czy konfiguracja programu jest do ogarnięcia dla osoby nie mającej do czynienia z programami na takim poziomie zaawansowania (czy instrukcje i filmiki są wystarczające) ? Bo z tego co czytałem to bez dobrej konfiguracji za dużo nie uda się osiągnąć ? Widziałem pobieżnie panel i sprawia wrażenie niezbyt prostego narzędzia.

4. Jak z własnych obserwacji oceniacie skuteczność indeksacji wpisów ?

Czy na obecnym poziomie polecacie już nabyć program, czy poczekać na nową aktualizację ?

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie przebrnąłem przez wszystkie posty..
1. Z tego co widzę to najbardziej polecacie Laohost, tylko pytanie czy to podstawowe konto małe wystarczy zarówno jeżeli chodzi o powierzchnię dyskową, transfer no i przede wszystkim obciążenie serwera ? I najlepiej żeby był dedykowany pod samego publiker-a ?

Patrz do 3 stron wstecz - na ktorej z nich bylo opisane jak dziala na Laohost i nawet byly podane wykresy obciazenia.

2. To po co chcesz kupic ten soft jak chcesz czyms innym dodawac do precli?

3. Dzieki filimikom i instrukcji - cos ok. 60 stron spokojnie kazdy sobie poradzi z konfiguracja

4. Indeksowanie zalezy od tego jak ustawisz program i jak podlinkowujesz wpisy. Zeby szybko zaindexowalo najlepiej podlinkowywac z SWL.

Ja polecam Ci nabyc program, bo nowe aktualizacje moga jedynie dodac obsluge nowych katalogow, a w funkcjonalnosci raczej wiecej sie nie zmieni.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Wykresy widziałem, ale przez natłok informacji jakie są zawarte w tym poście nie pamiętałem czy to wersja podstawowa czy któraś z dalszych.

Co do precli to pisałem dlatego, że niedawno był jeszcze duży problem z ich dodawaniem i nie tyle, że chcę a szukam po prostu narzędzia które będzie skupiało w sobie to wszystko i jedynym zajęciem będzie jego odpowiednia konfiguracja a nie szukanie do każdej czynności innego programu.

Na razie nie nasuwa mi się więcej pytań, pewnie pojawią się po pierwszym uruchomieniu programu.

Właśnie chyba minimalnie cena poszła do góry o jakieś 10 zł, chyba że się myle :)

Taka mała propozycja usprawniająca dodawanie tekstów: niech publiker nie wstawia synonimów w słowa jakie są pogrubione. Zwykle pogrubione w tekście mamy frazy do linkowania, wstawiając automatycznie synonimy w całym tekście ulegają te frazy rozbiciu i wymieszaniu z synonimami, trzeba je wtedy ręcznie kasować i pilnować się. Taki warunek wykluczający by myślę ułatwił sprawę i szybkie dodawanie/sprawdzanie tekstów.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Sprawdzamy wszystkie adresy, a później to co zostało poprawnie rozpoznane wrzucamy do bazy katalogów/precli

Na czym polega te sprawdzanie i jak często ono się odbywa ? Bo wśród listy katalogów/precli aktualnie pobranej z zakładki Licencji jest sporo zbanowanych. Czy zatem sprawdzacie tylko czy dana strona chodzi czy bierzecie też pod uwagę indeks w Google ?

Sprawdzane jest, czy dany katalog/precel działa i jest obsługiwany poprawnie przez Publikera. Jeśli katalog/precel zostanie rozpoznany, to zostaje on dodany do listy katalogów - jeśli nie działa to również jest dodawany do listy, ale oznaczany jest jako nieaktywny (nie dotyczy to precli WordPress - precle nieaktywne są usuwane z listy, aby niepotrzebnie nie próbować się w nich rejestrować).

Oraz czy jak klikam w "Pobierz bazę katalogów z serwera publiker.pl" to czy to jedynie dodaje ewentualne nowe katalogi, czy też nadpisuje nowe dane do starych, np aktualny PR ?

Aktualnie, tylko nowe adresy są dodawane z serwera do bazy instalacji Publikera.

jak to jest, że mam ustawione żeby dodawał np 20 wpisów w katalogach dziennie (takie ustawienie jets od kilku dni). zmieniam to ustawienie na 40 wpisów dziennie i po uruchomieniu w zadaniach cron, "Planowanie dodania do katalogu" wyświetla mi się "aktualnie żadna grupa nie wymaga wysłania wpisu do katalogu. Planowanie odłożone na późniejszy termin." - no przeciez dzienna liczba dodań większyła się, to jak może nie wymagać?

40 wpisów na dzień oznacza, że wpis jest wysyłany co 36 minut (24 godziny * 60 minut / 40 wpisów). Jeśli więc wysłaliśmy wpis 5 minut temu, to przez najbliższe 31 minut nie ma potrzeby wysyłanie wpisu dla tej grupy.

2. Czy jeżeli chodzi o precle to jest duża skuteczność dodawania czy np. dobrze jest wspomagać się właśnie np. dodawarka.info jak wspominał @Yeden ?

Problemy z dodawaniem wpisów do precli wynikały wcześniej przede wszystkim z przeciążania skryptu przez niektórych użytkowników - po prostu zdarzało się, że skrypt był tak przeciążony, że nie wystarczało czasu na wysyłanie do precli, bo wysyłka była tylko do katalogów kierowana. W aktualnej wersji zmienione zostały priorytety zadań, poprawiony został sposób rejestracji, więc wysyłka do precli powinna być bezproblemowa. Moim skromnym zdaniem, wykorzystanie precli + podlinkowywanie ma olbrzymi potencjał i działa bardzo dobrze.

3. Czy konfiguracja programu jest do ogarnięcia dla osoby nie mającej do czynienia z programami na takim poziomie zaawansowania (czy instrukcje i filmiki są wystarczające) ? Bo z tego co czytałem to bez dobrej konfiguracji za dużo nie uda się osiągnąć ? Widziałem pobieżnie panel i sprawia wrażenie niezbyt prostego narzędzia.

W instrukcji jest opisane krok po kroku jak skonfigurować program z najprostszymi ustawieniami. Jak już będzie działać, to można skorzystać z wielu innych opcji w programie, żeby lepiej dostosować działanie do swoich potrzeb. Wszystkie opcje programu są opisane w instrukcji, są w niej również zawarte przykłady, które powinny wyjaśnić działanie programu i poszczególnych parametrów.

Co do precli to pisałem dlatego, że niedawno był jeszcze duży problem z ich dodawaniem i nie tyle, że chcę a szukam po prostu narzędzia które będzie skupiało w sobie to wszystko i jedynym zajęciem będzie jego odpowiednia konfiguracja a nie szukanie do każdej czynności innego programu.

"narzędzia które będzie skupiało w sobie to wszystko" - to nasz główny cel przy tworzenie i rozwijaniu programu Publiker.

Czy to prawda ,że publiker nie działa poprawnie na OVH, czyli ,że się wiesza czy coś ?

Nie wiem, czy tak jest zawsze i na każdym koncie w OVH, ale rzeczywiście był przypadek, w którym był problem z działaniem programu. W zasadzie to nie chodziło o działanie samego programu, ale działanie serwera - po prostu w momencie, gdy Publiker (zainstalowany na OVH) próbował połączyć się z katalogiem/preclem, który był zainstalowany również na serwerze OVH, to serwer nie potrafił wykonać tej operacji. Wszystkie inne katalogi/precle (na innych serwerach) były obsługiwane prawidłowo. Dlatego nie polecam OVH.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Dlatego nie polecam OVH.

Ja też nie zalecam OVH.

Moje pytanie - na jak długo w cronie naprzód planowane są wpisy? Kilka dni temu jedną grupę wycofałem z publikacji, a dalej ją dodaje. Już zacząłem podejrzewać, że gdzieś ją nieopatrznie skopiowałem i nie mogę znaleźć gdzie. :)

Muszę przyznać, że po ostatnich aktualizacjach mój publiker nieco się rozpędził - na godzinę 13:00 miałem wysłanych 1200, a przy okazji 68 rejestracji w WP. Oby przenosiny przyniosły dalszą poprawę.

Eksperyment Discover.pl

Przydało by się częściej sprawdzać/wysyłać listę katalogów. Niestety ostatnio zabrałem się za przeglądanie dodanych wpisów z zamiarem dopalenia ich z SWLi i co się okazało to około 70% katów (większość webmini) była zbanowana. Szkoda obciążać serwer na dodawanie wpisów do zbanowanych katalogów o ich podlinkowaniu nie wspomnę.

Nie jest chyba ciężko napisać skrypt, który raz na tydzień lub dwa odpyta o site wszystkie katalogi z bazy i jeśli któryś zwróci 0 to go wywali z listy. SWLe jakoś sobie radzą z odpytywaniem tak dużej ilości linków. Można by było w publikerze ustawić, żeby co 3 tyg pobierał nową, aktualną i zaindeksowaną bazę katalogów. Wtedy skuteczność programu wzrosła by x%.

To takie moje luźne spostrzeżenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności