Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

@Gugsen - Wchodzisz w dany projekt i tam w dzial "Linki" - tam masz wpisy, ktore juz sa zatwierdzone i sie pokazuja, zarowno w katalogach jak i preclach - mozesz sobie je wyeksportowac ;)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Własnie chodziło mi o tę opcję z Linkach, ona mi już wszystko załatwia. Po prostu przeoczyłem.

W zasadzie mój problem rozwiązany.

Co do pomysłu - mam druga aplikację, która sprawdza czy dany wpis istnieje, ew. biorę sobię wtedy do podlinkowania to w eweblinku automatycznie co mi pasuje. Po prostu takie informacje były mi potrzebne po to, by Publikera odciążyć, bo zawsze mogę sobie "sprawdzanie czy wpis istnieje" pominąć, a to przy duzej liczbie wywołan sporo miejsca na inne wazniejsze sprawy, któe wykonam tylko Publikerem czytaj: dodawanie.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Do autora:

Czemu właściwie publiker używa tabel innodb w mysqlu a nie myisam? Może zmiana typu tabeli dla cron_jobs pomogłaby jej na wydajność?

Pozdrawiam,

BV

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

@bojanvuk napisz bezpośredni do publikera, bo on raz na tydzień tu zagląda.

Jeżeli masz jakąś wiedzę o tych SQL pisz , bo o to chodzi by ta tabela się nie zapychała. Ja musze mocno ograniczac publiera przez cron_jobs jak mi kiedys 900Mb wskoczyło i hosting zbanowało :)

a jak masz ustawione w grupie /generator tekstu/ może masz odchaczone katalogi. Za mało info podałeś przewertuj te 36 stron to sie czegoś nauczysz.Dodawaj po jednym słowie z linkowaniem nie wszystko narzaz , bo sie pogubisz w grupy / sprawdź (własnie jak klikniesz sprawdz to jaki masz wynik ??)

Na tabeli publiker_cron_jobs cały czas slow query pokazuje w laohost. Dużo tego, bardzo dużo (ponad 400 dziennie).

Zdecydowanie mnie dziwi, że update na tabeli o ok. 2500 rekordach w sumie na jakieś 3 MB operacje trwają tak długo!

W robocie jestem przyzwyczajony do tabel po ok 40 milionów rekordów (300GB). I wtedy wiem, że kopiowanie trwa kilkanaście godzin :).

Odważyłem się i przekonwertowałem tabelę z innodb na myisam :) . A co! nie takie żeśmy rzeczy ze szwagrem ... :) .

Na razie wydaje się działać: jutro w nocy będę miał nowy raport slow query to zdam relację. (o ile mi do tej pory konta nie przyblokują :) ).

BV

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

Mam dziwną opcję w zadaniach cron. Sprawdzałem kilka razy, że ustawione jest co 1 min (laohost) ale planowane daty zadan wyglądają np. tak:

2010-05-02 19:09:04

2010-05-02 19:26:08

2010-05-02 19:34:05

2010-05-02 19:41:12

2010-05-02 19:42:05

Nie wiem skąd takie duże różnice czasowe i jak to poprawić

Zadania są planowane i rozkładane w czasie. Przykładowo, jeśli mamy ustawione wysyłanie 12 linków na dzień (dokładniej rzecz ujmujące 12 linków na dobę), to co 2 godziny będzie wysyłany jeden wpis (24 godziny / 12 wpisów = 2 godziny). Pomiędzy kolejnym wysyłaniem wpisów nie ma zadań do wykonania, więc program nie ma nic do roboty. Dlatego zadania na liście CRONa nie będą miały czasu planowanego wykonania co 1 minutę, ale będą się układały tak, jak akurat wynika to z harmonogramu wykonywania się różnych zadań (np. wysyłania wpisów).

Jeśli wywołujemy zadania CRON z serwera co 1 minutę i w danej minucie nie ma nic do wykonania, to program po prostu od razu kończy działanie, nie obciąża serwera i czeka na kolejne wywołanie... które nastąpi za minutę.

no popieram , bo poco podlinkowywać katalogi , które moderują i moderują i może nigdy nie wpiszą. Szkoda podlinkowywać takie wpisy

Już padła odpowiedź na to pytanie, ale dla pewności potwierdzę - oczywiście wpisy, które nie zostały jeszcze opublikowane nie są podlinkowywane (bo nie ma czego podlinkowywać).

Cześć,

Mam problem z określeniem maksymalnej ilości wysyłanych dziennie wpisów w danej grupie.

Ustawienia:

W ciągu doby wyślij maksymalnie : 30

Linkuj z katalogów: nasycenie 15 linków / dzień + podlinkuj z precli 20/tydzień

Linkuj z precli: 12 linków / dzień + podlinkuj z precli 20/tydzień

Wynik: dziś wysłane wg statystyk jest 87 wpisów ???????????/

Trochę dużo, nie? Jak określić inne powinno być wysyłane z takimi ustawieniami?

Parametr 'W ciągu doby wyślij maksymalnie X wpisów' dotyczy tylko wpisów LINKUJĄCYCH (wpisy PODlinkowywujące nie są brane pod uwagę). Z liczbą podlinkowań trzeba uważać, bo jeśli przesadzimy z liczbą podlinkowań, to liczba będzie rosła lawinowo, bo bardzo szybko będzie przybywać nowych linków do podlinkowywania. Warto zwrócić na to uwagę.

cześć, mam problem z publikerem a być może i problemem jestem ja załączam screena.

SCREEN

Nie dodaje do katalogów być może źle wpisuje nazwy podkategorii. Poradźcie :)

Zdecydowanie powinieneś jeszcze raz przejrzeć i poprawić słowa kluczowe w kategoriach/podkategoriach. W instrukcji jest dokładnie opisane jak program dopasowuje kategorię, więc zapoznanie się z kilkoma rozdziałami instrukcji na pewno pomoże w dokonaniu lepszych ustawień w tym zakresie.

Czemu właściwie publiker używa tabel innodb w mysqlu a nie myisam? Może zmiana typu tabeli dla cron_jobs pomogłaby jej na wydajność?

....

Odważyłem się i przekonwertowałem tabelę z innodb na myisam ;) . A co! nie takie żeśmy rzeczy ze szwagrem ... ;) .

Na razie wydaje się działać: jutro w nocy będę miał nowy raport slow query to zdam relację. (o ile mi do tej pory konta nie przyblokują :) ).

Zdania na ten temat są podzielone. Jeśli masz jakieś sugestie, to pisz... jeśli da się coś poprawić, to na pewno warto to rozważyć.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

Też niemiłosiernie wzrosła mi liczba nieoptymalnych zapytań dla cron_jobs - tabela zajmuje 600kB. Najpierw wyciąłem archiwum, potem usunąłem podlinkowanie, zmiana pakietu (laohost) z konto małe na średnie, no i na koniec konwersja tabeli na myisam. Na razie jest jakby lepiej, nie mniej jednak jestem ciekaw efektu za kilka dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności