Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

@Kojotek - ten test zbytnio nic nie da, bo jest wylaczone podlinkowywanie, a to ono potrafi najbardziej namieszac przy wielu projektach i duzej ilosci wpisow. Tym bardziej, ze przy podlinkowaniu jest robiona masa dodatkowych zapytan, bo trzeba sprawdzac wiele rzeczy.

btw. usmiech na mej twarzy wywolal zapis w zalozeniach testu "Na koncie działa OmniPING którego zadaniem jest zastąpienie funkcji Podlinkowanie w publikerze" :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Test jest robiony przez usera nie prze zemnie (informacja o OmniPINGU) jest istotna gdyż na sumę obciążenia generowanego przez oprogramowanie składa też się OmniPING tak więc nie należy tego traktować jako reklamę ale jedynie informacyjnie że część obciążenia generowanego przez konto pochodzić będzie z innego oprogramowania.

Informację ja dodałem nie user.

Co do podlinkowywania to może odpalę swoją kopie i dołączę się do testu ale wynik znam jak się skończy (szybkim przeciążeniem :) )

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Carnagge, to dopiero pierwszy dzień testów.

Z czasem stopniowo będzie dorzucane coraz więcej projektów/grup + podlinkowanie.

To, że potrafi najbardziej namieszać przy wielu projektach i wpisach z podlinkowaniem, jest przecież oczywiste.Stąd pomysł na test.

Przeprowadzany jest w celu stworzenia "dokumentacji" najczęstszych i najpoważniejszych błędów - "dokumentacji", która może pomóc autorowi oprogramowania w ich optymalizacji w przyszłości - oraz w celu wyznaczenia pewnej "granicy" dla przeciętnego hostingu, na przedstawionej wersji oprogramowania.

Jest też przeprowadzany z tego powodu, że znaczna część osób uważa, że "problem nie istnieje".

A jednak, jeżeli oprogramowanie wysyła 110 linków dziennie z podlinkowaniem i potrafi obciążyć CPU, nawet do 15% to chyba coś jest nie tak :)

Fakt, wszystkie dane w teście zostały napisane przeze mnie.Nie wiem tylko dlaczego, Kojotek na koniec "dorzucił" reklamę omniping ;)

W chwili obecnej omniping faktycznie, stara się "uzupełnić" opcję podlinkowania - oczywiście nie będzie tych samych korzyści.Na dniach będą stopniowo dorzucane nowe projekty + podlinkowanie, więc to raczej nieistotne.

Witam czy ktoś mógłby podać format exportu linków dla seomatika?

W SEOMatiku sam sobie ustalasz format.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

To ja może z innej beczki. Czym się różni serwer dedykowany od własnego komputera na localhoście o tych samych parametrach bo czegoś tu chyba nie rozumiem ? :)

Ja też nie ale fakt, jest faktem, że moje maszyny, jakie mam wstawione w kolokacji są wydajniejsze niż analogiczne serwery dedykowane.

Chwilę nad tym myslałem ale odpuściłem sobie...

Też administruje "paroma" serwerami...

Tak sobie czytam, jak się martwicie tymi procentami... przecież ten skrypt nie generuje ciągłego obciążenia, najwyżej te naście % jest na chwilę.

No i co, że procek trochę policzy, przecież od tego jest.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Do publiker.pl - dostałem info od LaoHost:

Najnowszy Publiker strasznie obciąża bazę. Prawdopodobnie po prostu te zablokujemy osoby, które od wielu tygodni ignorują ostrzeżenia o nieoptymalnych zapytaniach.

Zróbcie coś z tym bo projektów wcale dużo nie mam na razie, podlinkowanie WYŁĄCZONE, archiwizacja zadań crona WYŁĄCZONA a mimo to codziennie dostaję mail o nieoptymalnych zapytaniach do bazy...

Żeby było śmieszniej - jak miałem wcześniejszą, starszą wersję to nie było problemu - dopiero jak wgrałem najnowszą 1.0.13 pojawiły się takie problemy - kiedy aktualka naprawiająca te błędy lub jak wrócić do starszej wersji ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

To przestaje być śmieszne:

"Najnowszy Publiker strasznie obciąża bazę. Prawdopodobnie po prostu te zablokujemy osoby, które od wielu tygodni ignorują ostrzeżenia o nieoptymalnych zapytaniach."

Przecież to nie od użytkowników skryptu zależy zmniejszenie ilości nieoptymalnych zapytań do bazy... :)

Czy autor Publikera kontaktował się z Wami w sprawie wyjaśnienia tego problemu ?

Piotr Kujawski

konsultant

11.05.2010 11:37 Nie kontaktował się. Niestety, nie możemy tolerować narastającego obciążenia tylko dlatego, że ktoś korzysta z zamkniętego kodu.

Musimy wyjaśnić te komunikaty o nieoptymalnych zapytaniach bezpośrednio z Laohost. Nie do końca jestem przekonany, co do powyższych wyników i wniosków. Moje obawy biorą się stąd, że samo zmniejszenie się liczby KOMUNIKATÓW niekoniecznie musi oznaczać, że zmniejszyło się obciążenie bazy danych.

Ponawiam pytanie: jak wrócić do starszej wersji i kiedy zamierzacie zrobić coś w sprawie tych zapytań ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Zróbcie coś z tym bo projektów wcale dużo nie mam na razie, podlinkowanie WYŁĄCZONE, archiwizacja zadań crona WYŁĄCZONA a mimo to codziennie dostaję mail o nieoptymalnych zapytaniach do bazy...

mam dokładnie to samo (ale nie mam wyłączonego podlinkowania): raptem kilka projektów i każdego dnia dostaję info od Laohost o niepotymalnych zapytaniach do bazy. To jest na ten moment najpilniejsza rzecz do załatwienia przez autorów, bo jak faktycznie zablokują konto to będzie masakra - a o tych zapytaniach temat wałkowany jest tutaj od dawna.

z tym obciążeniem na Lao chyba faktycznie jest coś nie bardzo mi też strasznie rośnie, a od 3-4 dni mam jedyne rejestracje do precli wyszukiwanych automatycznie. Przy wysyłce z kilku grup około 110 linków dziennie mam obciążenie rzędu 3-4%. Dziś spróbuje powyłączać grupy i zobaczymy co to zmieni bo już innego pomysłu nie mam. Dziwi mnie, że przy tak małej ilości wysłań są tak duże obciążenia...

UWAGA:

Jeśli ktoś ma problem z przeciążeniem na LaoHost (lub innym serwerze) po ostatniej aktualizacji, to proszę o bezpośredni kontakt do nas na email. Ostatnia aktualizacja nie zmieniała za dużo w działaniu programu, więc nie do końca wiadomo skąd taki skutek - być może któryś z plików został błędnie zakodowany przez ionCube - naprawdę trudno powiedzieć. Analizując szczegółowo jeden z takich przypadków w którym był problem z rejestracją, z wydajnością, z uruchamianiem ręcznym przez panel - po wgraniu tej samej aktualizacji zakodowanej ionCube jeszcze raz wszystko wyglądało, że działa poprawnie.

Cały czas śledzimy ten problem.

Inna sprawa, że obciążenie serwera na LaoHost jest wypadkową zużycia zasobów procesora, pamięci, ..., oraz nieoptymalnych zapytań do bazy danych. Każdy parametr jest w normie, tylko i wyłącznie nieoptymalne zapytania są problemem. Analizując plik 'slow.log' z tymi nieoptymalnymi zapytaniami MySql mam spore wątpliwości, czy logi te są prawidłowo generowane. Przykładowo, jak bardziej zoptymalizować zapytanie:

DELETE FROM as_gen_simple_texts WHERE text_id='2' LIMIT 1;

(text_id jest indeksem głównym tabeli, tabela na kilkanaście/kilkadziesiąt rekordów)

Druga może głupia sprawa. Jak usunąć jakiś adres strony z zakładki linki ?? Klikam usuń z zaznaczeniem kwadracika obok linku i bez i co od nowa się zaloguję to jest z powrotem. Albo jestem ciemny albo coś jest nie halo :/

Jeśli w tekście masz link statyczny to jest on automatycznie dodawany do listy linków.

Wydaje mi się, że zwykła neostrada dała by publikerowi radę. Wysyłać nie wysyła nie wiadomo ile, ściąga więcej ale też bez dramatów.

Ten localhost coraz bardziej mnie pociąga.

Nie ma z tym problemów licencyjnych na zmiennym IP?

Jeśli już, to musi być stałe IP.

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

ja problemu z przeciążeniem nie mam i to jest cały czas spokojnie w normie, ale co z tymi zapytaniami do bazy? Codziennie dostaję od Laohost maila, patrząc w statystyki udostępniane w ich panelu chodzi praktycznie każdego dnia o ponad 1000 tego typu zapytań. I co z tym zrobić? (tak jak pisałem powyzej: raptem kilka projektów, archiwum cron wyłączone).

Kolejna porcja wyników z analizy: https://www.omniword.pl/forum/topic/35-publ...indpost__p__103

Póki co konto badane przy zwiększonej liści zapytań "błędnych" nadal nie generuje żadnego większego obciążenia.

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Pytam bo administruje też kilkoma serwerami do podziału pasma internetowego, gdzie obciążenia sięgają load 0,1 więc jakby ich nie było, są to dość szybkie dwurdzeniowe xeony z szybkim dyskiem więc i z nich mógłbym skorzystać tyle że łącza mają 4mb - 20mb.

Publiker wymaga mocnej maszyny, ale łącza niekoniecznie. Nie chce mi się robić zrzutu, ale takie dane mogę przekopiować z tygodniowego wykresu:

Max In: 1.48 Mb (1.4%) Average In: 378.16 Kb (0.3%) Current In: 223.18 Kb (0.2%)

Max Out: 18.36 Kb (0.0%) Average Out: 1.71 Kb (0.0%) Current Out: 824 b (0.0%)

Ten Max In to "robota" addera w czasie nocnej wachty.

Eksperyment Discover.pl

Inna sprawa, że obciążenie serwera na LaoHost jest wypadkową zużycia zasobów procesora, pamięci, ..., oraz nieoptymalnych zapytań do bazy danych. Każdy parametr jest w normie, tylko i wyłącznie nieoptymalne zapytania są problemem. Analizując plik 'slow.log' z tymi nieoptymalnymi zapytaniami MySql mam spore wątpliwości, czy logi te są prawidłowo generowane. Przykładowo, jak bardziej zoptymalizować zapytanie:

DELETE FROM as_gen_simple_texts WHERE text_id='2' LIMIT 1;

(text_id jest indeksem głównym tabeli, tabela na kilkanaście/kilkadziesiąt rekordów)

No właśnie; te zapytanie, o których ja pisałem też są update'ami po kluczu głównym na tabeli 3.6MB

Toż to mój 386DX/40 pociągnie :) .

Jeśli slow.query ustawiony jest 1 sekundę, a cały serwer bazy jest przeciążony to każdy będzie miał slow query w logu!

Moim zdaniem Laohost powinien to sprawdzić.

BV

Poza tym sorry Laohost. Ja mam wpływ na obciążenie proca i pamięci i ono jest w normie.

To jak przeciążona jest baza danych nie zależy ode mnie ale od wszystkich kont.

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności