Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Takie sprawdzanie zbanowanych domen, można też przeprowadzić poprzez pobranie listy takich domen z jakiegoś miejsca np automatyczne pobranie raz na tydzień z serwera publikera ale to będzie działać tylko dla tych adresów, które mają wszyscy a nie na prywatne listy.

To byłoby niegłupie. Wspólna lista na serwerze publikera, gdzie każdy mógłby pobrać listę katalogów z site oraz wysłać swoją, gdy na naszej mamy site z nowszą datą sprawdzenia dla danego katalogu niż ta na serwerze publikera. Gdyby każdy u siebie sprawdził po kilka katalogów to wspólnymi siłami różnych IP mogłoby to jakoś funkcjonować.

Z drugiej strony, jeśli ktoś dysponuje dużą ilością IP to napisanie skryptu sprawdzającego site, nawet takiego korzystającego z proxy np. skryptu Web-Tools, nie będzie trudne:

1. Sprawdzamy site

2. Jeśli site=0 wysyłamy do bazy zapytanie, które "odptaszkowuje" katalog na liście i publiker z niego nie korzysta

a ja mam pytanie: czy laptop Acer 4151 z Pentium M 1.6, 2 gb ram, wystarczy jako localhost dla Publikera - mam na myśli wysyłkę około 1000 wpisów dziennie lub czy Publiker może chodzić równocześnie jako program działający w tle pod windowsem VISTA 64 bit (komp ze stałym IP) na o wiele mocniejszym sprzęcie? Analogiczne pytanie mam odnośnie Addera 7:) - obydwa programy niestety zabijają mi serwer współdzielony na home.pl

pozdrawiam i z góry dziękuję

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

@Robbieriviera nie ma szansy żeby laptop to pociągnął - dysk nie wyrobi

Komp mocniejszy z vistą + serwer www działający w tle + wysyłka takiej ilości wpisów stawiam na to samo co laptop zmulenie przez dysk (chyba że umiesz samodzielnie zainstalować serwer i dobrze poustawiał to duże może)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Chlopaki, a moze jak stawiacie na tym localhost to ma cos wspolnego z ogolna konfiguracja serwera i mysql. Nie znam sie na serwerach, ale ostatnio cos tam czytalem o serwerach baz danych LiteSpeed zamiast MySQL. Podobno jeden jest tak wydajny jak dwa MySQL, moze sprobujcie postawic na tym zamiast na MySQL.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Carnagge toś namieszał

LiteSpeed to zamiennik apache a nie MySQL-a co Ci wpadło do głowy ? ;)

Teraz poważniej trochę zapewne miałeś na myśli SQLlite zamiast MySQL-a taką zamianę baz może dokonać tylko autor bo trzeba troszkę pogrzebać w kodzie. Osobiście uważam że SL zupełnie się tutaj nie sprawdzi i raczej będzie gorszy efekt chodź tu wielkiego doświadczenia nie mam (mało softów pisałem pod tą bazę i raczej tylko zapleczowe softy gdzie liczyła się łatwość i szybkość instalacji) tak więc moja wypowiedź na temat SL nie koniecznie musi się pokrywać z stanem faktycznym.

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Kojotek - tak jak mowile, nie znam sie na tym ;) Ostatnio jakis hosting mial taka reklame na stronie glownej, ze maja LiteSpeed = predkosc 2 serwerow MySQL, wiec z tego wywnioskowalem, ze to musi byc odmiana baz danych ;)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

max_execution_time = 330 ; Maximum execution time of each script, in seconds

max_input_time = 360 ; Maximum amount of time each script may spend parsing request data

memory_limit = 320M ; Maximum amount of memory a script may consume (128MB)

Dzięki Yeden raz jeszcze. Dla zainteresowanych po zmianach (dałem max_execution_time = 120) ilość wysłanych zwiększyła się znacznie i sięga nawet 8000 wysyłek/dzień. Dałoby się i więcej wyciągnąć ale że serwer już dość mocno obciążony, a to nie jedyna rzecz jaka tam stoi to dalej nie zwiększam... mój serwer to najtańszy kimsufi jaki był rok temu, teraz są już lepsze maszyny więc zapewne więcej wyciągną.

pełnej specyfikacji nie pamiętam a nie ma jej na stronie już ale z tego co pamiętam to jest tam dwurdzeniowy Athlon 2,8 64bity i 2 giga ramu.

Stoi tam kilka stronek jeszcze ale ruch na nich jest niewielki sumarycznie ok 200 może 300 uu/dobę.

Na serwerze zainstalowany jest apache do php, tomcat do javy, mysql, poczta

Bardzo dużo zasobów zżera MySQL...

Dzięki Yeden raz jeszcze.

Podziękuj @Sq-

Ja z kolei mam inne problemy. Po pierwsze bardzo mało wysyłek do katalogów. 80-100 razy mniej niż do precli. Nie wiem z czego to może wynikać. Niby opóźnień nie ma, w zadaniach crona jest aktualna data i czas. Wygląda to na problemy nie tyle z sama wysyłką do katalogów, co z jej planowaniem przez skrypt. Nie zaplanuje - nie wyśle, a w zadaniach crona tego nie będzie , dlatego, że nie są zaplanowane. Przedwczoraj ręcznie uruchomiłem planowanie wysyłek do katalogów (linkowanie i podlinkowanie), jakiś czas to podziałało, system złapał kilkugodzinne opóźnienie, ale je nadrobił. Liczba wysłanych do katalogów wzrosła z 200 do 2000, ale do precli radykalnie spadła, tak, że sumaryczna liczba spadła o 30%. Gnębię autora o wyjaśnienie, na razie nieskutecznie, ale nie odpuszczam.

Inna sprawa - już kiedyś zwracałem uwagę, że system wysyła z danego projektu po kilka tych samych artykułów do jednego wordpressa. I to jest niestety spora wada. Autor wyjaśnił, że system po prostu losuje precla za każdym razem, wiec precel może sie powtórzyć. Tylko, że ten algorytm losujący szwankuje, bo mam do wyboru 3500 precli uznawanych za aktywne, a wali z jednej grupy po 10-12 tych samych wpisów do tego samego wordpresa. Pół biedy niemoderowane, chociaż niepotrzebnie marnuje moc, ale w moderowanych to się admin może wqrwić jak codziennie zobaczy ten sam tekst, czasem dwa razy. Przeglądałem ostatnie wysyłki i takie zwielokrotnienie wpisów w preclach jest powszechne. Krótko mówiąc "ten typ tak ma", nie wiem czy łatwo to zmienić, ale na pewno warto.

Eksperyment Discover.pl

Tak, już mi support odpowiedział - sprawdzanie czy jest aktywny gdy wpisy mają być podlinkowane (w moim przypadku gotlink) - pewnie by się przydała, ale nie męczę już o wprowadzenie, jak będzie to będzie, nie obrazę się ;) - zonk był w niedzielę jak wysłało 3 linki z 16k bo całą dobę jechało to "sprawdzanie".

Ostatnio na blogu:

Tania alternatywa dla xrumera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności