Skocz do zawartości

Faktury i rozliczenie z US

kamil2234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy wy też macie problem z Goole jeśli chodzi o rozliczenia ??

Robię im wpłatę i czekam na fakurę.

Oczywiście fakury za Maj nie mam jeszcze.

Niestety prawo jest takie, że w przypadku importu usług trzeba się z tego rozliczyć i odporwadzić podatek VAT w ciągu 14 dni od daty przelwu.

Wystawiam więc sobie fakturę wewnętrzną i odporwadzam podatek Vat za usługi googla.

No i tu się zaczyna kołomyja bo:

Podatek nalerzy zapłacić w ciągu 14 dni od dokonania przelewu za świadczone usługi. Niestety google nie wystawia fakutur na czas i w efekcie nie mogę złorzyć deklaracji.

Jak by tego było mało to nowy system rozlicznia google jest teraz bardziej porombany bo nalicza za świaczone usługi w formie rozliczeń miesięcznych po każdym miesiącu. Opłaty pobierane są natomiast z góry. To bez sensu i nie zgodne z Polskim prawem podatkowym.

Nie posiadam żadnego europejskiego Nip tylko nasz krajowy i nie jestem czynnym płatnikiem Vat.

Więc składam deklarację VAT9 i odporwadzam podatek Vat za googla.

Pozostaje czekać aż google wystawi fakturę i rozliczyć się z opuźnieniem z urzędem Skarbowym. Chyba na nich doniosę bo mnie to denerwuje. Przez nich ostatnio musiałem sam na sibie donieść - czynny żal.

Witam,

Niestety są problemy czasami z rozliczeniami VAT z Google, ale nie czekałem nigdy na fakturę więcej niż... 5dni szczerze mówiąc.

Jeśli natomiast chodzi o samo płacenie, to z tego co wiem, do jakiejś sumy nie trzeba płacić, bo jest to import usług z Irlandii, a

więc tranzakcja wewnatrz-wspólnotowa i fakt, że trzeba to w Polsce rozliczać fakturą wewnętrzną, ale koniec końców nie płaci się vat.

Ale trzeba mieć NIP EU, który nie jest chyba wielkim problemem. Ja prowadzę firmę w uk i tych problemów nie ma, ale na dniach

przenoszę ją do polski więc temat jest mi dość bliski.

Pozdrawiam i załączam ciekawą dyskusję na oficjalnym forum adwords na temat VAT

Roliczenia VAT z Google

Don't be the_bill

Linki sponsorowane profesjonalnie i na temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności