Skocz do zawartości

[startup] SEOKatalog

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już napisałem wcześniej - w przypadku SEOKatalogu nie przewiduję systemu newsów, blogu ani artykułów. Wyjątek zrobiłem tylko dla linków anchor text w opisie bo wiem jak duże mają w niektórych katach znaczenie.

Wszelkie funkcjonalności blogowe odkładam sobie na projekt SEOPrecla którego będzie można zintegrować z SEOKatalogiem tworząc katalog hybrydowy ale jak już napisałem wcześniej jest to raczej odległa przyszłość.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Przeindeksowanie nowego wpisu (pojawienie sie na głównej) faktycznie ma sens, ale czy potrzebna jest zmiana daty wpisu do Katalogu na bieżącą?

Co do problemu z www - to raczej było pytanie do autora skryptu. U mnie był z tym problem od samego poczatku przy prawidłowych ustawieniach konfiguracynych (wyjątkowo kapryśna domena)

Odnośnie

<? $group = select_groups(); ?>

Ta zmiana (przeniesienie fragmentu kodu) dotyczy tego samego pliku (wysyłałem na e-mail ze screenami kilka dni temu, ale nie otrzymałem odpowiedzi).

Nie wiem czy to już było -> przypisywanie wcześniejszych wpisów do obecnych kont użytkowników - jest (będzie) taka możliwość?

Przeindeksowanie nowego wpisu (pojawienie sie na głównej) faktycznie ma sens, ale czy potrzebna jest zmiana daty wpisu do Katalogu na bieżącą?

Wpisy są segregowane po dacie więc potrzebne.

Co do problemu z www - to raczej było pytanie do autora skryptu. U mnie był z tym problem od samego poczatku przy prawidłowych ustawieniach konfiguracynych (wyjątkowo kapryśna domena)

Pamiętam Twój nietypowy problem z domeną :) W site.php zmień fragment kodu:

<textarea name="link" style="margin:5px auto;" rows="3" cols="60" class="area" onMouseOver="this.form.link.select();" readonly="readonly"><a href="https://<?=$_SERVER['SERVER_NAME'].$_SERVER['REQUEST_URI'];?>" target="_blank" title="<?=$site[0]['title'];?>"><strong><?=$site[0]['title'];?></strong></a></textarea>

dopisując przed <?=$_SERVER['SERVER_NAME'] - "www."

(wysyłałem na e-mail ze screenami kilka dni temu, ale nie otrzymałem odpowiedzi).

Nic do mnie nie doszło niestety więc wyślij jeszcze raz na kontakt@seokatalogi.pl

Nie wiem czy to już było -> przypisywanie wcześniejszych wpisów do obecnych kont użytkowników - jest (będzie) taka możliwość?

Ciekawa propozycja! Na listę zmian do wersji 1.2 już się nie załapie ale na następną na pewno. Dopisane

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

A dla mnie system mini newsów by sie bardzo przydał ;)

Ok, kolejne spostrzeżenia:

W szczegółach wpisu część o nazwie Zobacz podobne wpisy w tej kategorii:

U mnie wyniki tych wpisów są często bardzo "niepodobne" do wpisu podstawowego. Może dopasowanie zbliżonych wyników podwinno odbywać się na także przy wykorzystywaniu tagów (czyli słów kluczoywch), podkategorii lub innego parametru wiążącego podobną grupę wpisów.

Zarządzanie tagami.

Bardzo przydałaby mi sie opcja w PA kontrolowania (porządkowania) tagów (wyszukiwanie i edycja) z ewentualną możliwością zastąpienia 2-3 tagów o podobnym znaczeniu - jednym tagiem przypisywanym w ich miejsce. Chodzi o to aby katalog nie generował kilku, kilkunastu takich samych stron różniących się tylko url-em, zwaszcza gdy wpisy mają dość unikalne lub rozbudowane (2-3 wyrazowe) tagi.

Witam,

A dla mnie system mini newsów by sie bardzo przydał ;)

Jak już kilka osób wcześniej wspomniało - nie róbmy z tego skryptu kombajnu :jezyk1:

W szczegółach wpisu część o nazwie Zobacz podobne wpisy w tej kategorii:

U mnie wyniki tych wpisów są często bardzo "niepodobne" do wpisu podstawowego. Może dopasowanie zbliżonych wyników podwinno odbywać się na także przy wykorzystywaniu tagów (czyli słów kluczoywch), podkategorii lub innego parametru wiążącego podobną grupę wpisów.

Tutaj wiele zależy od tego jak moderujesz swój katalog i czy dokładnie przyporządkowujesz wpisy do określonych kategorii. Wyszukiwanie po słowach kluczowych byłoby faktycznie najlepsze ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego że to znacznie obciąży skrypt ponieważ:

1. Trzeba wyszczególnić poszczególne słowa danego wpisu

2. Wyszukać podobne wpisy operacją LIKE do SQLa

3. Wylosować tyle podobnych wpisów ile zadeklarowaliśmy w PA

Pozostaje więc wyszukiwanie po podkategorii zamiast kategorii jak jest teraz - albo najlepiej:

1. po podkategorii

2. jeśli w podkategorii jest mało wpisów system uzupełnia wpisy z kategorii

i tak chyba zrobię w 1.2

Bardzo przydałaby mi sie opcja w PA kontrolowania (porządkowania) tagów (wyszukiwanie i edycja) z ewentualną możliwością zastąpienia 2-3 tagów o podobnym znaczeniu - jednym tagiem przypisywanym w ich miejsce. Chodzi o to aby katalog nie generował kilku, kilkunastu takich samych stron różniących się tylko url-em, zwaszcza gdy wpisy mają dość unikalne lub rozbudowane (2-3 wyrazowe) tagi.

Całkowicie odpada :)

Wiesz ile tego jest ? 2000 wpisów to około 10.000 tagów - chce Ci się szukać jakiegoś tagu by zmieniać jakieś duperele ? Szkoda czasu i procka w serwerze :P

Zamiast takiego kombinowania po prostu wyrzucaj część prostych słów kluczowych podczas moderacji - wtedy system nie będzie tworzył nowych tagów.

... wiele zależy od tego jak moderujesz ...

Choćbym nie wiem jak się starał to wpisy z kategorii Biznes-Banki i Biznes-Reklama nie będą do siebie pasowały.

Opcja uzupełniania w oparciu o podkategorię bedzie zdecydowanie lepsza.

Wiesz ile tego jest? 2000 wpisów to około 10.000 tagów ...

Wiem i moim zdaniem to błąd. Właśnie dlatego o tym wspomniałem. Mi nie zależy na powiększaniu sajtu poprzez tagi, a o nadanie im pewnego użytecznego znaczenia (takiego jak mają podkategorie). Przy takiej ilości tagów ile fraz będzie miało dokłanie takie samo znaczenie, ale inaczej napisane? Ile wpisów znajdzie się pod takimi egzotycznymi tagami? Jeden lub dwa, a reszta będzie pod podobnymi tagami nieco inaczej napisanymi. W moderacji można oczywiście wywalić co zbędne, ale nadal bedzie problem jak nie powielać (nie mnożyc) podobnych znaczeniowo tagów. Ok, nie będę się więcej nad tym roczulał. To jest propozycja do rozważenia, a nie do wdrożenia od zaraz.

.... nie róbmy z tego skryptu kombajnu

Kiedyś miniacz był kombajnem, a komputery z dyskiem 4 GB kupowały snoby dla szpanu.

Wierzę, że skrypt napisałeś w taki sposób, żeby łatwo można było dodawać nowe funkcje. Dziś może jeszcze nie są przez wszyskich pożądane (potrzebne), ale w przyszłości ...... W końcu to Ty rozpoczęłeś transformację miniacza, która zaowocowała skryptem nowego wielofunkcyjnego katalogu, a możliwość jego różnorakich konfiguracji jest wg mnie jednym z największych atutów.

Wiesz ile tego jest? 2000 wpisów to około 10.000 tagów

U mnie jest 2700 tagów przy 430 wpisach. Nie wyobrażam sobie moderowania tego :)

wpisy z kategorii Biznes-Banki i Biznes-Reklama nie będą do siebie pasowały

Chcesz na prawdę kupować serwer dedykowany pod stronę z tysiącem wpisów?

A teraz pytanie do Generala - czy krzaczki w SQL (przy założeniu, że pod stronie użytkownika jest wszystko prawidłowo) to normalka? Bo przywykłem do polskich znaków w bazie a nie np. ĹźywnoĹÄ :)

A teraz pytanie do Generala - czy krzaczki w SQL (przy założeniu, że pod stronie użytkownika jest wszystko prawidłowo) to normalka? Bo przywykłem do polskich znaków w bazie a nie np. ĹźywnoĹ�Ä� :)

No to już zależy chyba od tego jak masz ustawione kodowanie znaków w phpMyAdminie. Skrypt jest domyślnie w UTF-8.

Jest w utf8_general_ci - ale od zawsze boo.pl rządziło się innymi prawami. Pewnie dlatego :)

ps. przydała by się auto optymalizacja tabel w bazie, ew. wywoływanie jej cronem.

Edytowane przez Gość

ten wątek jest dosc długi i ciezko juz sie czyta support

czy mozna zrobic dodawanie wpisu na osobnej stronie ?

edit: jest problem - pomimo wyybrania 3 kategorii zawsze dodaje tylko do jednej ;)

Edytowane przez zgred

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Hej,

ten wątek jest dosc długi i ciezko juz sie czyta support

Nom. Pisałem w tej sprawie do adminów PiO ale ze względu na komercyjny charakter projektu raczej nie ma co liczyć na osobne subforum w najbliższym czasie ;) - poczekam jeszcze, może zmienią zdanie jak nie to trzeba będzie założyć osobne forum (nie chce mi się :P).

czy mozna zrobic dodawanie wpisu na osobnej stronie ?

W obecnej wersji nie ale w 1.2 która pojawi się na dniach jest już taka możliwość.

edit: jest problem - pomimo wyybrania 3 kategorii zawsze dodaje tylko do jednej ;)

Widocznie masz jeszcze jakieś stare pliki - na maila poszła poprawka.