Skocz do zawartości

[startup] SEOKatalog

Rekomendowane odpowiedzi

General, na seokatalogi.pl są aktualne wersje 1.31 ze wszystkimi łatkami?

Zawsze :)

Mam problem ze zużyciem serwera przez SEOKat. Ruch w katalogu (w porównaniu z innymi stronami na tymże serwerze) jest niewielki, natomiast zużycie serwera - największe. Mam oczywiście włączoną opcję "cache" dlatego zastanawiam się jaka może być tego przyczyna? Po wymoderowaniu wpisów (czyli codziennie) robię odświeżenie zestawu map stron dla Google. Może to właśnie dlatego?

Nie - to raczej słaby serwer. Skrypt przeszedł test na obciążenie (wyniki podawałem w tym wątku) i sprawdził się znakomicie. Sam zresztą mam kilka SEOKatów i widzę jak hosting hostingowi nie równy. Ten sam SEOKat który w hekko generował 3% w laohost nie generuje nawet 0,5% obciążenia procesora tak więc skoro na cache serwer nie daje rady to chyba pozostaje Ci tylko zmiana hostingodawcy.

Edytowane przez General_Depet

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Wszystkie serwery mam w Kei.pl (firma z tradycjami) Jak wspomniałem - na tym serwerze (jak też innych) mam serwisy o dużo większym ruchu, z którymi nie ma tego typu problemów.

Do katalogu mam kilka zgłoszeń dziennie, 3-4 są zatwierdzane i wykonywana jest aktualizacja mapy. Reszta działań to "oglądanie" strony.

Zatem jeszcze jedno pytanie: Czy poza "cache" można jeszcze coś włączyć/wyłączyć aby oszczędzić na zużyciu serwera? Trudno mi uwierzyć, że akurat na ten skrypt hosting ma alergię. Podejrzewam, że gdzieś nakaszaniłem, tylko nie bardzo wiem gdzie.

Zatem jeszcze jedno pytanie: Czy poza "cache" można jeszcze coś włączyć/wyłączyć aby oszczędzić na zużyciu serwera? Trudno mi uwierzyć, że akurat na ten skrypt hosting ma alergię. Podejrzewam, że gdzieś nakaszaniłem, tylko nie bardzo wiem gdzie.

Poproszę dane do PA i FTPa na kontakt@seokatalogi.pl - sprawdzimy ale obawiam się że skoro na cache są problemy to musi być wina hostingu (1 strona to jest zaledwie kilka zapytań do SQL na godzinę).

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Dzięki Generale, dane przesyłam pocztą.

Prośba do użytkowników SEOKatów - moglibyście podać (tak z ciekawości) jakie zużycie serwera mają Wasze katalogi i na jakim są hostingu? Chciałbym mieć jakieś odniesienie.

Dzięki

Hekko - 2 SEOKaty - około 3%

Hostit - 1 SEOKat - około 3%

LaoHost - chyba z 5-6 SEOKatów z najwięksyzm ruchem - nie ma nawet 1% ;)

Mam jeszcze konta w kilku innych hostach ale bez wykresu więc nie bardzo jestem w stanie oszacować zużycie ale w żadnym nie miałem jeszcze problemu z obciążeniem.

Naprawdę - kup sobie najtańsze konto w LaoHost za 39zł i zobaczysz jaka różnica w porównaniu z kei.pl za który płacisz pewnie 10x więcej ;)

Tak - mój angielski mówiąc delikatnie nie jest najlepszy :) - jak wyjdzie wersja 1.4 skrypt zostanie przetłumaczony profesjonalnie na kilka języków :)

A ja mam takie pytanko na szybko (może już ktoś pytał, ale nie mam czasu się bawić w szukanie bo szkoła mnie wykańcza :))

Dlaczego nie zlicza mi w katalogu https://super-komp.pl zindeksowanych stron? Nawet po aktualizacji statystyk dalej 0 mimo, że jest ich ponad 700...

suitsquare.jpg.fce55e90692602c9bfcca3e324ebf2be.jpg

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

Hekko - 2 SEOKaty - około 3%

Hostit - 1 SEOKat - około 3%

a ja myślałem, że 2% to dużo :)

Naprawdę - kup sobie najtańsze konto w LaoHost za 39zł i zobaczysz jaka różnica w porównaniu z kei.pl za który płacisz pewnie 10x więcej

I chyba tak zrobię, przeniosę katalog na odrębny serwer i będę miał spokój.

a ja mam problem z kodowaniem

tak wygląda strona zaraz po instalacji :

https://www.bizukatalog.pl/

w FF Widok > Zestaw znaków > zaznacza się automatycznie ISO-8859-2

(po ręcznej zmianie na UTF-8 krzaki znikają i pojawiają się polskie litery)

w meta jest ustawione kodowanie na UTF-8

gdzie leży przyczyna ?

może na serwerze ustawia się kodowanie plików (jeżeli tak to jak to sprawdzić ?)

pliki wgrywam przez TC (wtyczka Secure FTP) - ale to chyba nie ma znaczenia ?

dzięki za pomoc